avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Activitate CHKa

Activitate CHKa

Conform Legii 360/2023 , anexa 5 , varsta standard de pensionare pentru femeile nascute in sept 1966 este de 62 ani si 11 luni ( august 2029 ) , iar stagiul complet de cotizare - 34 ani si 11 luni . Deci , in mai 2025 indepliniti conditia de varsta ( cel mult 5 ani inainte de varsta standard ) , dar nu si pe cea de stagiu de cotizare necesar . Si asta pentru ca ati avea nevoie - conform acelui art 56 - sa aveti indeplinit stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV . Iar stagiul contributiv este doar cel in care ati cotizat la sistemul public de pensii , cel din Romania ( vedeti art 3 lit (r) ) , prin urmare nu va puteti pensiona la limita de varsta in conditiile art 56 .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , faptul ca ati fost coasigurat v-a asigurat doar asistenta medicala gratuita , nu si stagiul necesar platii concediului medical .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu
Răspuns la discuția Indice corectie pensie
Atunci e corect cum s-a procedat , indicele de corectie se aplica o singura data , la deschiderea initiala a drepturilor de pensie , si asa ramane chiar daca se trece dintr-o categorie de pensie in alta . Vedeti art 170 al 1 si al 2 din Legea 263/2010 .
Răspuns la discuția Indice corectie pensie
Si-a deschis cumva drepturile de pensie - orice fel de pensie ( de urmas , anticipata , de invaliditate , etc. ) - in 2015 ?
Pai ce sa va spun , stimate @interval , decat ... succes la “ bobinat “ ... Cum veti reusi sa convingeti pe indiferent cine ca un bonus acordat in anumite conditii , si calculat printr-un algoritm , este - de fapt - perioada de timp fizic , mie imi depaseste puterea imaginatiei . Va doresc sa puteti face asta .
Intr-adevar , au existat acte normative ( mai multe ) care reglementau contributiile pntru grupe de munca superioare . Eu am gasit pe site-ul Ministerului Muncii Legea 49/1992 , nimic anterior acesteia . Doar ca NU angajatul datora aceste contributii , ci angajatorul , prin urmare salariatii nu erau suprataxati . De altfel , de la aparitia Legii 3/1977 ( daca bine imi amintesc ) angajatilor nu li s-a retinut din salar nimic altceva decat contributia la pensia suplimentara , in procent , si asta pana la 01.04.2001 , cand a fost eliminata . Persoanele care au lucrat in grupe de munca ( ulterior - in conditii de munca ) , desigur , au avut salarii mai mari de incadrare , munca lor fiind mai grea . Acest lucru ( castigul mai substantial ) , se reflecta direct in numarul de puncte de pensie pe care l-au obtinut aferent acestui castig . In plus , mai au un supliment de puncte ( de 25% ,sau 50% , iar pe Legea 360/2023 - de 0,25 , sau 0,50 puncte pe luna ) care se adauga punctajului obtinut pe contributivitate . In plus , mai au si un stagiu aferent care se adauga vechimii efective , si o reducere a varstei standard de pensionare . In opinia mea , punctele sulimentare tocmai acest rol il au , reflecta contributiile majorate platite de angajator . Dar - repet - angjatul NU a suportat aceste cote majorate . Ar fi absurd ca , prin analogie , stagiul aferent sa fie socotit perioada contributiva , ca nu e ... Practic - nu e o perioada de timp in sine , e doar un mod de calcul al unui beneficiu acordat , un algoritm . De altfel , in nici un sistem de pensii - cel putin in UE - nu exista nimic echivalent , sau macar asemanator , iar celor cu pensii comunitare , li se recunoaste doar vechimea an-la-an de catre celelalte tari , nu si acel supliment .
Presupun , stimate/a @ainival09 , ca mie imi adresati intrebarea . Nu , nu in Bucuresti am actionat ( ci la vreo 600 km distanta ) , dar pur-si-simplu am cautat pe net un topogaf autorizat si o firma de arhitectura , le-am spus ce problema am , si m-au programat cand sa vina la fata locului. Intr-o saptamana aveam toate documentele necesare in mana .
Nu , nu poate , si tot din cauza faptului ca nu are indeplinit stagiul complet de cotizare . Din ce am observat, Casele de Pensii nu prea dau informatii despre Legea 360/2023 , pe motivul ca e o lege care nu e in vigoare . Cu un stagiu care nu e cel complet , dar care depaseste minimul de 15 ani , se poate accesa doar pensia de limita de varsta ( la varsta stabilita de anexa 5 a Legii ) , sau - acolo unde e cazul - pe cea de invaliditate . Din acest punct de vedere , sau din cel al reducerii pntru copii , prevederile legale mie imi par chiar limpezi ...
Intr-adevar , legea care acorda o reducere a varstei standard de pensionare mamelor cu copii va intra in vigoare in 01.09.2024 . Pe legea in vigoare azi , dar si pe cea noua , mama dvs. se poate pensiona la limita de varsta la 62 ani si 6 luni - in mai 2026 - iar stagiul complet de cotizare este de 33 ani si 5 luni . Ca sa beneficieze de reducerea aferenta copiilor , Legea 360/2023 prevede inca o conditie : sa fie indeplinit stagiul complet de cotizare contributiv . Ori , cu doar 28 ani , domnia sa nu indeplineste aceasta conditie , prin urmare , nu poate beneficia de reducerea varstei de pesionare aferenta nasterii si cresterii copiilor . In opinia mea , nu se poate vorbi de pensie inainte de mai 2026 , nu stiu cum au ajuns cei de la Casa de Pensii la octombrie 2025 .