avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren intravilan care este extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren intravilan care este extravilan

Buna ziua,
Doresc sa va intreb cum este posibil ca un teren intravilan sa figureze ca teren extravilan. Acum 2 ani am achizitionat un teren care este intravilan. Scrie in contract ul de cumparare, scrie in CF, asa platesc si impozitul, certifica primaria. Doresc sa construiesc pe acest teren. Am depus toate actele necesare pentru certificarul de urbanism. Dupa eliberare am fost socat. Nu se elibereaza certificat de urbanism pentru ca terenul este extravilan conform PUG aflat la Consiliul Judetean.
Ce pot face in acest caz ?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Consiliul spune ca trebuie sa introduc terenul in circuitul intravilan pt ca nu este. Dar eu am cuparat teren intravilan si am 4 documente care certifica acest lucru (Contract, plan dezmembrare loturi, certificat primarie, extras CF)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kpaul , utilizator 22:47, 25 Martie 2018
Va multumesc pentru interesul si ajutorul acrodat.
Acum ca am toate actele in fata repet situatia ca sa intelegeti exact cum sta treaba.
Un proprietar X a achizitionat un teren Intravilan pe care la dezmembrat in loturi (firesc). De la aceasta persoana avem actul de zedmenbrare in care este trecut ca terenul mare si loturile sunt intravilan scrie "Imobilul situat in intravilanul comunei X inscris in CF nr... nr topo ... compus din faneata ... dobandit prin cumparare ... " urmand ".. imobilul inscris mai sus, il dezmembram in 10 loturi noi, in componenta si cu urmaoarele numere topografice..." Lotul 1 nr cadastral 909... nr topo .. etc compus din teren intravilan in suprafata de X mp categoria de folosinta Cc inprejmuit partial cu gard din lemn" .. idem toate loturile 1-10
In planul de amplasament este trecut pe langa schita la scara cu puncte topografice si mentiuni: Intravilan, imprejmuit partial cu gard din lemn.
In contractul de cumparare scrie:
Subsemnata vanzatoare, vand cumparatorilor (eu si sotia) deplina proprietate asupra imobilului situat in intravilanul comunei X (Batani) sat Y inscris in CF cu ... etc.
Dupa care: am o adeverinta eliberata de primarie care zice ca imobilul este situat in intravilanul localitatii X.
Mai am extrasul CF in care scrie la Observatii / Referinte urmatoarele: Teren de constructii. La punctul 3 am asa. Se noteaza schimbarea categoriei din faneata in teren de constructii.
Mai avem un aviz de la primaria care certifica ca avem dreptul de a construi pe acel teren, si platim impozit ca teren intravilan.
Mentionez ca terenul este in comuna X, Sat Y si cu mine se cearta CJ Resedinta de judet.

In certificatul de urbanism eliberat de consiliul judetean scrie.
Se certifica:
Regimul juridic:
1. Terenul se afla in extravilanul localitatii conform PUG aprobat si este in proprietatea solicitantului.
2. Regimul economic
Folosinta actuala a terenului: curti, constructii
Conform PUG aprobat terenul se afla in extravilanul localitatii, motiv pentru care este necesara elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal.

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
acsaba, utilizator
Schimbarea destinatiei terenurilor se face in urma unei Hotarari a Consiliului Local.
Dvs. la un moment dat ati aratat ca la punctul 3 s-a notat schimbarea categoriei din faneata in teren de constructii. In ce baza , temei legal, s-a facut aceasta schimbare?
Exista o HCL in acest sens?
In baza carui act s-a facut notarea in CF a acestei mentiuni?
sau, avand in vedere avizul primariei in sensul ca aveti dreptul sa consturiti: Formulati o adresa si solicitati situatia juridica a terenului intreband in ce baza legala avem dreptul sa construim, sau in ce temei legal s-a facut schimbarea destinatiei terenului din extra in intravilan, este teren agricol sau teren pentru constructii?
Daca este asa cum pretind prin adrese ca ar fi teren de constructii normal ar fi sa fi sost scos din extravilan si acum sa fie intravilan.., dar in baza carui act, hotarare......?
Un expert topo din zona sigur ca v-ar putea ajuta....cautati unul la primarie si sigur va va lamuri......,cunoaste cel mai bine situatia reala a terenurilor.....
Modificarea din faneata in teren construibil sa facut in baza unui act emis de primarie.
Ce nu inteleg eu, este faptul ca terenul era intravilan si inainte, compus din faneata.
Se poate ca un teren intravilan sa fie compus din faneata ?
Dupa care, pe baza unui act emis de primarie sa facut mentionarea ca pe langa faptul ca este intravilan este si construibil.
Gresesc cu ceva ? Statutul de intravilan al terenului este mostenit la dezmembrarea lotului mare. Luni ma duc la arhitectul sef pentru a vedea ce pot face. Revin cu detalii. Ma supara faptul ca, desi cumpar teren intravilan (este vb de 500 mp teren unde vreu sa construiesc o mica cabanuta de lemn) Consiliul sustine ca nu este intravilan si ca nu pot construi. Incep sa cred ca cineva are interes ca pe aceste terenuri sa nu se construieasca.
Va multumesc pt interesul acordat.
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
acsaba, utilizator
Nu stiu daca grsesc, dar terenul construibil nu poate sa fie decat intravilan. Daca terenul este inregistrat ca faneata poatea foarte bine sa fie si intravilan insa cel construibil nu poate fi decat intravilan.
Buna seara.
Am fost de dimineata ca sa ma luminez. Treaba sta in felul urmator. Raspunsul CJ-ului dat catre mine cu privire la certificatul de urbanism, este dat conform unui PUG elaborat in 1996. Pe acel PUG, terenul (masurat cu rigla) cade inafara intravilanului.
Legea 350 zice.
Art. 46. - (1) Planul urbanistic general are atat caracter director, cat si de reglementare si reprezinta principalul instrument de planificare operationala, constituind baza legala pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare. Fiecare unitate administrativ-teritoriala are obligatia sa isi intocmeasca si sa isi aprobe Planul urbanistic general, care se actualizeaza periodic la cel mult 10 ani.

Deci PUG-ul conform caruia am primit raspus dateaza din 1996, adica de 14 ani. Cf Art46 sunt obligati sa actualizeze aceste planuri la max 10 ani.
Am sunat si la primarie pentru a cere lamuriri legate de impozitul pe care il platim. Se pare ca in mod dubios "tanti" stia ca terenul este extravilan insa banii sunt luati ca intravilan. Nu mai stiu ce sa cred. Daca mai aveti sfaturi va rog sa le postati. Momentan citesc legi si cer pareri. Saptamana care vine trebuie sa si actionez. Din pacate inca nici nu stiu cu ce sa incep.
O fi primaria de vina, o fi notarul care a facut dezmembrarea si vanzare, o fi fostul proprietar, o fi CJ-ul .... cert este ca cineva este de vina...
Va multumesc.
PS: am descoperit ca, cf lege 350 in cazul in care se face o dezmembrare in mai mult de 3 loturi, cel care face dezmembrarea este obligat sa elaboreze si un PUZ.

PUZ care nu exista.

Alte discuții în legătură

Extra-intravilan ContSters88252 ContSters88252 am cumparat un imobil compus din teren si o constructie cu destinatie industriala, in 1999. la aceea data in fisa imobilului acesta figura ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii trecerii unui teren extravilan in intravilan? Voicu Simona Voicu Simona Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am cumparat 2000 mp teren si nu stiu cum trebuie procedat trecerea acestuia din extravilan in ... (vezi toată discuția)
Puz termini termini Buna ziua Am o intrebare va rog.....de curand am cumparat un teren intravilan....nu stiu daca am puz...trebuie sa merg la primarie sa ma interesez? in general ... (vezi toată discuția)