avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres

La inceputul lunii martie am avut un accident.
Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul meu (masina fiind in garantie) nu avea colaborare.
După o saptamana am fost anuntat ca masina este trecuta la dauna totala.
La inceputul acestei saptamani societatea de asigurari mi-a prezentat dosarul de dauna in care era trecuta valoarea epavei ( suma cu care sunt de acord) si diferenta de despagubire din partea societatii de asigurare.

Autoturismul a fost fabricat si achizitionat in luna iulie anul 2007 la valoarea de 12218 euro conform facturii.
La incheierea politei de asigurare CASCO la sfarsitul lunii iulie 2009 autoturismul a fost evaluat si asigurat pentru suma de 41400 ron, echivalentul a 9775 euro.
Am constatat ca in dosarul de dauna masina a fost reevaluata pentru suma de 8550 euro, suma cu care nu am fost de acord. La data accidentului autoturismul avea 2 ani si 7 luni si un rulaj de 13.100 km.
Nelamuririle mele sunt:
- Este legal ca autoturismul sa fie reevaluat sau eu trebuie sa primesc suma asigurata de 41400 ron, minus valoarea epavei.
- In cazul in care este legal sa se recalculeze valoarea autoturismului la data accidentului, se poate recalcula dupa ordinul 21/2009 al CSA (unde conform anexei 3 valoarea masinii la aceea data este diminuata cu 24 % fata de factura de achizitie) ?
- Exista un termen pentru solutionarea dosarului de dauna ? In contract este prevazut doar un termen de plata de 30 dezile de la solutionarea dosarului.
- Valuta politei de asigurare este in lei. Este legal ca acum sa mi se calculeze despagubirea in euro si platita in lei la cursul BNR din aceasta data ? (La data incheierii politei de asigurare 1 euro era 4,24 ron)
- Daca nu gasesc intelegere de la inspectorul de daune, cu cine pot sa iau legatura din cadrul societatii de asigurari pentru a rezolva problema cat mai rapid si pe cale amiabila. (pot sa cer sa vorbesc cu directorul societatii sau cu juristul societatii)

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
gogoletu, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 02:19, 17 Aprilie 2010
E posibil ca masina sa fi fost supraevaluata, desi nu cred, pt. ca in 2007 erau unele preturi iar acum sunt cu totul altele. Dar asta e vina asiguratorului si nu a dv. Insa nu e mai putin adevarat ca in conditiile de asigurare este prevazut ca la dauna totala nu se poate da mai mult decat valoarea masini la data daunei.In cazul dv. suma de 8850 euro mi se pare corecta, avand in vedere ca uzura este echivalenta cu apx. 3 ani vechime cat are masina. Din aceasta suma se scade valoarea epavei daca aceasta va ramane dv. sau primiti toata suma daca epava ramane la asigurator. In ce priveste taxele de parcare in service, pt asta da, puteti negocia cu asiguratorul dar numai daca s-au depasit termenele prevazute in conditiile asiguratorului pt. despagubire.
In orice tara asigurarea nu este considerata motiv de inavutire; asadar asiguratorul e indreptatit sa evalueze si sa reevalueze atat valoarea asigurata cat si dauna, platind despagubire cea mai mica suma rezultata din calcule.
Daca suma asigurata s-a micsorat intre momentul asigurarii si momentul daunei, asiguratul poate cel mult sa ceara asiguratorului recalcularea primei de asigurare si rambursarea diferentei.
Multumesc pentru raspunsuri.
Eu nu vreau sa ma imbogatesc dupa urma accidentului.
Sunt de de total de acord cu reevaluarea conform legii 136 / 1995.
Singura mea problema se refera la faptul cum a fost calculata aceasta reevaluare si cat de corect este acest calcul.
Banuiesc ca si acest calcul trebuie facut in baza unei legi. Nu cred ca poate societatea de asigurari sa puna de la sine putere un coeficient de uzura.
Singurul document in am gasit o metoda de calcul este Ordinul 21 / 2009 al CSA.
Din punctul meu de vedere si din calculele pe care le-am facut doua posturi mai sus (in baza ordinului 21), consider ca masina este subevaluata la suma de 8555 euro.
Asigurarea de RCA este o asigurare obligatorie, de aceea este reglementata de CSA; cea CASCO este facultativa si este reglementata de ... piata.
Transparenta nu este tocmai punctul forte al asiguratorilor, dar ar fi un criteriu pe care potentialii asigurati sa-l ia in calcul la alegerea asiguratorului.
Revenind la cazul Dvs., va recomand sa-i cereti in scris asiguratorului explicatii privind modul de calcul: valoarea de catalog a autoturismului (eventual conform carui catalog) si scala de uzura folosita (sa stiti ca de regula sunt folosite diferite scale de uzura chiar la acelasi asigurator, de ex. auto in leasing se "uzeaza" mai repede decat cele cumparate cu plata integrala).

Succes!
Problema a fost rezolvata pozitiv.
Am fost astazi la societatea de asigurari si am semnat referatul in care s-a recalculat valoarea autoturismului, aceasta fiind egala cu valoarea asigurata. Din aceasta valoare s-a scazut valoarea epavei de 9200 ron.
Am facut cerere de plata pentru suma de 32286 ron.

Multumesc la toata lumea pentru raspunsuri.

Acum mai am o nelamurire
Ca sa pot radia masina, ce acte trebuie sa inchei cu societatea care a castigat epava avand in vedere ca este o societate de dezmembrari. Este de ajuns un proces verbal de predare -primire ? Sau proces verbal de dezmembrare ?
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
gogoletu, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubire dauna totala - rca - stabilirea uzurii euphoria euphoria Acum 2 saptamani am fost implicat intr-un accident rutier pe dn1, in care nu eu am fost vinovatul. Vinovatul mi-a dat copie dupa asigurarea RCA, care este la ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala asiban raditalidia raditalidia Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)