avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... contestare decizie de destituire fara plangere ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

contestare decizie de destituire fara plangere prealabila

Un prieten a fost destituit din functia publica din cauza restructurarilor. A atacat decizia in contencios, fara sa faca insa plangere prealabila. Institutia a invocat lipsa plangerii prealabile ca exceptie. Ce se poate intampla? O sa piarda procesul din acest motiv?
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 00:28, 9 Iunie 2010
legea nr. 329/2009
"Art.6
(5) Încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ale personalului, ca urmare a reorganizării potrivit prezentei legi, se face cu respectarea procedurilor legale aplicabile categoriei de personal din care face parte şi a prevederilor legale privind protecţia socială, pe baza criteriilor stabilite între conducerea autorităţii ori instituţiei publice şi reprezentanţii salariaţilor sau, după caz, ai sindicatelor, în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a actelor normative prevăzute la art. 5 alin. (1) - (4)."
Deci, daca puteti materializa "ipoteza" cu plangerea prealabila, depuneti la instanta acel document, si veti elimina acest impediment. In caz contrar....instanta va respinge actiunea.... :)
Multumesc pentru raspunsuri....Problema este ca a formulat cererea de chemare in judecata inainte de expirarea termenului in care trebuia sa primeasca raspuns la plangerea prealabila...a primit decizia in 25 ianuarie.....a formulat o adresa ce poate fi asimilata plangerii prelabile pe data de 6 februarie si a formulat cererea de chemare in judecata pe 15 februarie. La adresa lui institutia nu a dat raspuns nici pana astazi. Deci s-ar pune problema de o respingere pe motiv de prematuritate?
Teoretic, nu. Daca nu s-a raspuns pana acum.... nu prea cred ca instanta va lua de buna explicatia institutiei, cum ca s-o suparat pe contestatar si-o actionat-o in judecata, si de aia nu a mai raspuns.... Parerea mea, prietenul sa-si angajeze un avocat bun,care sa studieze atent dosarul cauzei. :)
Discutabil! Eu as spune ca dreptul la actiune nu s-a nascut, avand in vedere prevederile art. 8, alin. (1) din Legea nr. 554/2004. Iar la instantele de contencios sunt unii dintre cei mai bine pregatiti judecatori, ma indoiesc ca va "tine" o justificare de genul "oricum institutia nu a raspuns nici pana acum".
Parerea mea! :)

Art. 8 – Legea nr. 554/2004
(1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale.
Hmm, da.... dar, ar putea macar sa incerce..... oricum, alta sansa nu prea are... :)

Alte discuții în legătură

Care sunt pasii pentru a contesta o sanctiune disciplinara? jonny81 jonny81 buna ziua sunt functionar public si am primit o sanctiune disciplinara pe un motiv cred eu penibil am fost gasit fara cascheta de sef cand a venit in control ... (vezi toată discuția)
Decizie corina_nices corina_nices Pe data de 02.04.2009 am primit o decizie prin care mi se aducea la cunostinta ca, in conformitate cu dispozitiile art. 84 lit.b) din Legea nr. 188/1999, mi se ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile elsels30 elsels30 m-am adresat trib sectia contencios cu o cerere prin care solicitam ca anrp sa fie obligata sa imi achita suma de bani stabilita prin decizia emisa de ... (vezi toată discuția)