avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... de ce nu putem parasi tara daca tatal are program de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

de ce nu putem parasi tara daca tatal are program de vizita?

Buna ziua,

am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara. Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi tara. Ma refer la mutatul efectiv in alta tara. De ce? Daca este spre binele copilului sa plece intr-o tara in care conditiile sunt considerabil mai bune, ce lege incalca mama? Nu interizce tatalui dreptul la vizita, ci isi schimba domiciliul. A, ca tatal poate deschide o noua actiune, pentru modificarea programului de vizita sau pentru a-si exprima nemultumirea fata de aceasta mutare, da. E posibil. Insa de ce iti poti muta domiciliul dintr-un oras in altul, si nu dintr-o tara in alta? Vreau sa stiu ce lege mai exact se incalca? Tatal daca doreste poate veni sa viziteze copilul. Dei sunt convinsa ca majoritatea mamelor care iau decizia sa se mute in alta tara impreuna cu minorii , sunt in situatia in care tatal nu si-a mai facut simtita prezenta ani buni si mnorul probabil nici nu mai stie cum arata tatal.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:31, 27 Aprilie 2010
@cristinica11
Chiar nu va interzice nimeni sa va mutati, nu stiu de unde ati inteles ca vi se interzice. Tocmai, vi se respecta toate drepturile, cu mentiunea ca trebuie respectate si drepturile celorlalti, in speta cel de vizita al tatalui.
adutescu a scris:

@cristinica11
Chiar nu va interzice nimeni sa va mutati, nu stiu de unde ati inteles ca vi se interzice. Tocmai, vi se respecta toate drepturile, cu mentiunea ca trebuie respectate si drepturile celorlalti, in speta cel de vizita al tatalui.


Din toate posturile de pe forum legate de acest aspect se pune in vedere faptul ca daca tatal are program de vizita nu poti parasi definitiv tara. Dreptul tatalui il respect, nu il dau afara din casa ( indiferent ca e in romania sau nu) daca vine sa isi vada copilul. Nu scrie nicaieri in decizie ca trebuie sa vina la adresa x in tara y. Prin urmare, nu vad de ce se tot atrage atentia asupra unui eventual proces PENAL.Inteleg incalcarea dreptul de vizita atunci cand vine la usa si nu ii deschizi, sau te faci ca nu esti acasa sau nu auzi soneria. Nu cand alegi sa traiesti intr-o tara mai buna, mai civilizata, fara a-i interzice sa vina oricand doreste.
@cristinica11
Din ce ati vazut pe forum, raspunsurile sunt teorie pura, nu putem aplica la un caz izolat decat propriul dvs. punct de vedere.
Selectati raspunsurile care vi se potrivesc spetei dvs., sau adresati-va personal unui avocat.

Preferati raspunsul pe care l-ati primit mai devreme, in legatura cu acordul tatalui, bineinteles un raspuns neconform cu legislatia in vigoare? sau raspunsuri care va ajuta sa va faceti o imagine proprie despre situatia in sine?

Dupa cum expuneti situatia, nu va exista latura obiectiva a infractiunii de nerespectare a hotararilor judecatoresti, daca il notificati pe tatal minorului despre locatia noua si posibilitatea de vizitare.
Problema din punct de vedere legal,mi se pare simpla,chiar daca sunt si vor fi persoane nemultumite de prevederile legii.
1.Daca nu exista stabilit prin hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila drept de vizitare,cu exceptia SUA,din cate cunosc,niciun alt stat nu solicita acordul celuilalt parinte,atata timp cat exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila,apostilata de incredintare a copiilor catre unul dintre parinti.
Parintele care iese din tara impreuna cu minorii se va folosi de aceasta hotarare.

2.Atata timp cat unul dintre parintii copiilor a solicitat a i se permite un program de vizitare a minorilor,iar o instanta judecatoreasca a statuat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila acest drept,acest drept trebuieste respectat atata timp cat parintele care a obtinut dreptul de vizita nu este decazut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din drepturile parintesti.

3.Plecand in strainatate parintele care are are copiii incredintati,fara acordul parintelui care are drept de vizita sau de legaturi personale,ii anuleaza acestuia posibilitatea de a avea legaturi cu acestia,rapindu-i aceasta posibilitate acordata de lege,mai ales daca acesta nu are posibilitati financiare sa isi vada copiii in alta tara sau nu accepta aceast lucru.

In atare situatie,trebuieste ca parintele cu drept legal sa isi viziteze minorii sa fie de acord cu cererea parintelui care are copiii incredintati.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
"Plecand in strainatate parintele care are are copiii incredintati,fara acordul parintelui care are drept de vizita sau de legaturi personale,ii anuleaza acestuia posibilitatea de a avea legaturi cu acestia,"
Nu inteleg de ce ii anulezi dreptul la vizita? Daca ma mut din Bucuresti in Moldova, de ex, ma da in judecata ca nu are bani de tren sa vina sa vada copilul sau sa il ia la domiciliu? Si atunci tot incalcarea dreptului de vizita se numeste? Eu mi-am schimbat domicliul in alt oras si nu am avut absolut nici o problema. Ca nu vine sa il vada, nu il suna, nu nimic...e strict problema lui. Daca ma mut in alta tara, il anunt, asa cum am facut si cand m-am mutat in alt oras. Nu ii interzic sa isi vada copilul, chiar daca nu o mai face de mult, din motive de el stiute si aruncate mie in carca. Prin urmare...revin cu intrenarea? Ce lege mai exact imi interzice mie sa locuiesc in tara X, si implicit cu mine si copilul? Faptul ca am un copil cu un fost imi interizce sa traiesc unde vreau? Viata mea depinde de deciziile fostului atata timp cat copilul mi-a fost incredintat?

Alte discuții în legătură

Ce acte sunt necesare pentru a pleca cu un minor in canada, daca sunt divortata si copilul mi-a fost incredintat din 2005 ContSters155407 ContSters155407 Buna ziua, sunt divortata din 2005, moment in care mi s-a incredintat minorul acum in varsta de 8 anisori. De la momentul inceperii divortului (Dec. 2004) si ... (vezi toată discuția)
Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Emigrare cu copil minor incredintat dausioana dausioana sunt divortata si prin sentinta definitiva si irevocabila mi s-a incredintat minorul de 4 anisori.intrebarea mea este daca pt a pleca in sua definitiv cu ... (vezi toată discuția)