avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... de ce nu putem parasi tara daca tatal are program de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

de ce nu putem parasi tara daca tatal are program de vizita?

Buna ziua,

am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara. Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi tara. Ma refer la mutatul efectiv in alta tara. De ce? Daca este spre binele copilului sa plece intr-o tara in care conditiile sunt considerabil mai bune, ce lege incalca mama? Nu interizce tatalui dreptul la vizita, ci isi schimba domiciliul. A, ca tatal poate deschide o noua actiune, pentru modificarea programului de vizita sau pentru a-si exprima nemultumirea fata de aceasta mutare, da. E posibil. Insa de ce iti poti muta domiciliul dintr-un oras in altul, si nu dintr-o tara in alta? Vreau sa stiu ce lege mai exact se incalca? Tatal daca doreste poate veni sa viziteze copilul. Dei sunt convinsa ca majoritatea mamelor care iau decizia sa se mute in alta tara impreuna cu minorii , sunt in situatia in care tatal nu si-a mai facut simtita prezenta ani buni si mnorul probabil nici nu mai stie cum arata tatal.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:31, 27 Aprilie 2010
cristinica11 a scris:

am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara.


Doamna,
Decizia definitiva si irevocabila de incredintare a minorului va da dreptul sa ii faceti pasaport individual minorului fara acordul tatalui si mai face ceva si anume obliga Politia de Frontiera romana sa va permita iesirea din tara impreuna cu minorul fara sa fie nevoie de acordul tatalui. Daca exista dubii in acest sens recomand lectura rubricii ''conditii de calatorie minori romani'' de pe site-ul www.PolitiadeFrontiera.ro

cristinica11 a scris:



Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi tara. Ma refer la mutatul efectiv in alta tara. De ce? Daca este spre binele copilului sa plece intr-o tara in care conditiile sunt considerabil mai bune, ce lege incalca mama? Nu interizce tatalui dreptul la vizita, ci isi schimba domiciliul.


Fals. Puteti parasi tara fara probleme din doua motive. Primul este ca agentul de la Politia de frontiera romana nu este abilitat sa interpreteze o decizie definitiva si irevocabila de incredintare a minorului. Fie ca e mentionat drept de vizita in decizie, fie ca nu, asta nu e treaba agentului. Vi se da voie sa parasiti tara cu minorul pentru simplul motiv ca aveti o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare a minorului. Al doilea motiv este ca acelasi agent de care vorbim nu are in atributii sa interpreteze tipul de viza pe care o aveti in pasaport (daca calatoriti spre o tara care solicita viza de intrare) sau sa presupuna ca poate dvs. nu veti mai reveni in Romania si in felul asta incalcati dreptul tatalui la vizita. Agentul este abilitat sa verifice daca viza este reala, daca e valabila, daca toata lumea are tot ce trebuie pentru a fi admis fara probleme in tara spre care calatoreste. Altfel spus, daca maine dvs. va prezentati la frontiera cu o viza USA obtinuta in urma Loteriei vizelor, treaba lui nu e sa interpreteze asta ca o dovada ca va veti stabili in America ci treaba lui este sa va permita iesirea pentru ca indepliniti conditiile de calatorie: viza valabila + decizie definitiva si irevocabila de incredintare a minorului. Deci la remarca ca, in conditiile unui drept de vizita mentionat in decizie, mama nu poate scoate copilul din tara as raspunde ca este o afirmatie eronata.

Acum as atinge un aspect care ma face sa cred ca amestecam merele cu perele si asta duce la o anume confuzie in discutie. Inainte de asta as vrea sa precizez ca am lecturat mesajele dvs. anterioare si am remarcat un interes de a vizita Canada unde locuieste sora dvs. Asta m-a facut sa presupun ca poate (posibil sa gresesc!) va intereseaza sa va si stabiliti definitiv in aceasta tara. Cum stabilirea intr-o tara precum Canada, Australia sau Noua Zeelanda inseamna cu alte cuvinte emigrare cred ca ajungem sa discutam reala problema care nu e nicidecum cea a iesirii din Romania cu un minor. Daca presupunerea mea e corecta si va intereseaza intr-o anume masura si stabilirea definitiva in Canada atunci aveti o problema cu parasirea Romaniei impreuna cu minorul pentru un motiv simplu: Ambasada Canadei nu va emite viza pentru minor decat daca exista acordul tatalui dat in mod clar pentru procedura de emigrare si deci nu veti putea scoate minorul din tara pentru ca nu veti avea o viza pentru el. Atat! Canadienii vor cere o declaratie a tatalui in care acesta declara ca e de acord cu emigrarea minorului si e putin probabil sa obtineti viza pentru copil fara asta. In cazul acesta nu va ajuta absolut deloc decizia de incredintare a minorului fie ea si definitiva si irevocabila.

Ca o sinteza a ceea ce am vrut sa spun: daca vreti sa va stabiliti intr-o tara a UE atunci nu e nici un impediment. Tatal are drept de a circula liber in UE si daca n-are bani e treaba lui. Mama poate locui in Romania acolo unde se agata harta-n cui si tatal poate fi domiciliat in Corabia si tot se poate pune problema banilor si a distantei. Mama cu copilul la Budapesta si tatal la Arad, e accesibil chiar daca vorbim de doua tari diferite, nu? Problema care mai apare la stabilirea domiciliului in alta tara e ca mama poate alege o tara unde tatal nu are acces garantat pentru ca va trebui sa solicite o viza care i se poate acorda sau refuza. In felul acesta mama poate fi acuzata ca a creat o situatie in care tatal nu are acces liber in a vizita copilul pentru ca depinde de obtinerea unei vize. Dar cum cred ca problema pe care ati ridicat-o in mesaj e mai mult legata de stabilirea definitiva intr-o tara care nu va acorda viza pentru minor decat cu un acord al tatalui prealabil, atunci raspunsul vi l-am dat mai sus si se rezuma in cateva cuvinte: pastrati bune relatii cu tatal pentru ca altfel nu veti putea sa obtineti o viza de stabilire defintiva pentru copil in tari precum USA/Canada/Australia/Noua Zeelanda.
Multumesc.


nu e nici o lege care sa va interzica asta, dar nu asa se pune problema.. dvs va mutati in alta tara, sa fiti sanatoasa si sa gasiti acolo ce nu ati gasit in Romania, va dorim.. dar colegii mei au pus problema ipotetic..parintele nemultumit, va poate face plangere penala ca nu i respectati dreptul la vizita.. daca o astfel de actiune nu are sanse ramanand in tara nu la fel este si daca dvs parasiti tara..da, aveti posibilitatea sa contracarati.. va rezulta un proces de aici.. dar situatia este ipotetica.. opinia mea este sa va duceti unde doriti si sa nu va mai ganditi la ceea ce e mai rau..ca mergand pe prezumtia asta nici strada nu o veti mai trece de frica sa nu va calce masina
Pentru parasirea tarii de catre un copil ,impreuna cu parintele sau,caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca,parintele care are drept de vizita si nu a si-a dat acordul in acest sens,poate formula plangere penala in conformitate cu disp.art.307 al.2 c.pen.
buna ziua .
parintele caruia i s-a incredintat minorul, prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila poate parasi tara insotit de minor.
in acest sens nu este necesar acordul celuilalt parinte.
chiar daca parintele caruia nu i s-a incredintat minorul are stabilit un program de vizitare a acestuia, este interesul dansului sa-si viziteze copilul . parintele caruia i s-a incredintat minorul nu este obligat sa-i puna la dispozitie copilul celuilalt parinte, in vederea vizitarii . cel care doreste sa-si vada copilul tr. sa-si dea interesul in acest sens /

parintele care se ocupa de cresterea minorului are obligatia doar de a- l notifica pe celalalt parinte, cu privire la schimbarea domiciliului minorului .
Bun, din ceea ce citesc aici, sintetizat rezulta cam asa: ai decizie definitiva si irevocabila, poti pleca in vizita in UE sau te poti muta in UE. Daca ai nevoie de viza, nu poti pleca si nici nu te poti muta fara acordul celuilalt parinte. Sa inteleg ca daca eu vreau sa merg la nunta surorii mele i Canada, nu voi putea merge cu copilul fara acordul tatalui? Mi se pare o prostie. Insa voi suna la ambasada si voi intreba daca am neaparat nevoie de acordul tatalui.

Alte discuții în legătură

Ce acte sunt necesare pentru a pleca cu un minor in canada, daca sunt divortata si copilul mi-a fost incredintat din 2005 ContSters155407 ContSters155407 Buna ziua, sunt divortata din 2005, moment in care mi s-a incredintat minorul acum in varsta de 8 anisori. De la momentul inceperii divortului (Dec. 2004) si ... (vezi toată discuția)
Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Emigrare cu copil minor incredintat dausioana dausioana sunt divortata si prin sentinta definitiva si irevocabila mi s-a incredintat minorul de 4 anisori.intrebarea mea este daca pt a pleca in sua definitiv cu ... (vezi toată discuția)