avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptia de neconstitutionalitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptia de neconstitutionalitate

Vreau sa "intind" un dosar in care se judeca o plingere impotriva unui p-v de constatare si sanctionare a contrav. si sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a unui art.(care are legatura cu aceasta cauza,evident!).
O pot face doar la primul termen ?
Dar daca aceeasi exceptie a mai fost verificata de CC, este obligat jude. sa trimita dosarul CC sau poate sa respinga exceptia tocmai pe acest motiv ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 16:49, 10 Aprilie 2007
asta cam asa este ...... exceptia la Curtea Constitutionala este sortita din start esecului ...... eu am mai intalnit un caz asemnator si totusi au acceptat plata la jumatate, chiar daca in legea speciala nu era prevazuta aceasta prevedere.
Dar de la caz la caz .....
pesimisti...

deci, pot ridica exceptia si in recurs ?
am sanse f. mari la fond si poate nu mai este nevoie de exceptie!
ART. 29 din Legea nr.47/1992 :
(1) Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia.
Da, nu m-am gandit ca suma ar fi prea mare... Good point.
Da, se poate ridica oricand exceptia. Personal, cred ca si in cai de atac extraordinare, dar am auzit multe pareri impotriva.
da muiati is posmagii ? :">

multumesc pt. rabdare. sincer, chiar nu m-am uitat in lege!:">

cum spuneam, eu incerc sa cistig fara sa mai ridic exceptia(pt. a lungi dosarul !)
de aia nu ma grabesc s-o ridic la fond.
am invocat asemenea exceptie de neconstitutionalitate, pentru a prelungi suspendarea unei executari silite.
Prelungirea este consistenta, cca un an de zile, castig real.Am invocat neconstitutionaliatea unor prevederi ale CPC(art 720 parca) dar eram blindat cu practica si am oferit o explicatie convingatoare judecatorului de ce acele prevederi legale sunt connexe exceptiei invocata de mine. Figura a mers, l-a trimis la Curtea Const. unde a stat un an, iar la primul termen am solicitat termen pentru lipsa de aparare la curte si am mai obtinut un termen!
Am fost si parat la o exceptie invoc de reclamant pentru prelungirea procesului, dar am aratat judecatorului ca aprope toate articolele som de plata au trecut prin dirmonul constitutional fiid respinse toate asemenea exceptii. In atare situatie judecatorul a respins cererea de sesizare(potrivit legii poate sa o faca)si mi-a admis somatia de plata.
Trebuie ca exceptia sa fie cat mai exotica dar sa aibe totusi legatura cu acea cauza altfel risti repingerea

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate - judecare, aplicabilitate dogarudobra dogarudobra va rog sa-mi spunti daca am inteles bine sau nu acest lucru? daca exceptia de neconstitutionalitate se respinge, inseamna ca solutia data intr-un dosar nu mai ... (vezi toată discuția)
Curtea constitutionala sofia1975 sofia1975 Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna! un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate miruna.c miruna.c 1. pot s-o ridic prin notele de sedinta fara sa ma prezint? (plangere contraventionala) 2. daca are legatura cu cauza si art respectiv nu a mai fost declarat ... (vezi toată discuția)