avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto soldat cu deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto soldat cu deces

Mama unei cunostinte a fost calcata de o masina pe trecerea de pietoni ,la 3 ore de la accident a survenit decesul.
Vinovatul are polita RCA . Aceasta polita acopera si daunele morale produse?
Am discutat cu un avocat care mi-a spus ca legea nu prevede ca firma de asigurari sa plateasca daune morale familiei, si ca se poate ca in instanta sa castigi doar daune materiale.
Intrebarea mea este conform carei legi poti sa ceri daune morale firmei de asigurare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters155821 , utilizator 22:44, 2 Iulie 2010
Din punct de vedere al dreptului asigurarilor, asiguratorul acorda despagubiri si pentru daunele morale cauzate insa valoarea acestora va fi stabilita de instanta, insa cu ajutorul unui avocat cu experienta in asigurari puteti administra probe care sa determine acordarea unor sume echitabile.

I L O
leohodaian a scris:

Am discutat cu un avocat care mi-a spus ca legea nu prevede ca firma de asigurari sa plateasca daune morale familiei, si ca se poate ca in instanta sa castigi doar daune materiale.
Intrebarea mea este conform carei legi poti sa ceri daune morale firmei de asigurare?
Va multumesc.

Spuneti-i avocatului dvs sa citeasca aici:
[ link extern ]
iar in josul paginii are ordinul CSA in format pdf complet.
Sau mai bine cautati un avocat specializat in asemenea cazuri.
In concluzie, RCA-ul plateste daune morale, dar nivelul acestora il stabileste judecatorul.
DA! Polita RCA acopera si daunele nepatrimoniale(morale) solicitate de victima(sau mostenitori/reprezentanti legali) dar acestea se acorda (in cuantum) numai de catre instanta de judecata, pe baza unei cereri fundamentata cat mai bine de catre reclamant.Si cu asiguratorul (in mod direct) se poate negocia aceasta pretentie, insa negocierea este extrem de vulnerabila in lipsa unei hotarari judecatoresti.
buna ziua,
cum se calculeaza veniturile nete nerealizate in caz de accident rutier soldat cu deces???
sau unde ma pot informa?
norma RCA spune ca in caz de deces, se acorda "veniturile nete nerealizate şi alte eventuale cheltuieli rezultate în perioada de la data producerii accidentului şi până la data decesului", or, in cazul de fata acest fapt nu mai prezinta relevanta, caci victima spuneti ca a decedat in aceeasi zi in care s-a produs accidentul... Aceasta prevedere legala isi gaseste aplicabilitate daca victima supravietuieste o perioada accidentului (ex. moare la o luna, doua, trei dupa accident)
Solicitarea daunelor materiale si morale se face prin constituire ca parte civila impotriva invinuitului/inculpatului, atat in cursul urmaririi penale, precum si la proces, in fata instantei de judecata, pana la citirea rechizitoriului.
Daunele materiale se probeaza cu inscrisuri - documente justificative ale cheltuielilor efectuate (facturi, chitante, bonuri), declaratii ale partii vatamate/civile, declaratii de martor etc. Aceste mijloace de proba sunt la aprecierea organului de urmarire penala si a instantei.
Daunele morale rezulta din insasi starea de fapt generatoare a prejudiciului (in speta moartea violenta in accident a unei persoane foarte apropiate, membru de familie, de care partea civila era legata prin sentimente puternice de afectiune si respect etc). Nu strica si cativa martori care sa ateste prin ce suferinte groaznice de ordin sufletesc a trecut partea civila afectata de moartea parintelui.
In prezent, instantele acorda daune morale de ordinul catorva miliarde de lei vechi pentru rudele apropiate ale victimei, totul e ca partea civila sa stie sa le ceara...

P.S. Considerati ca nici nu ati vorbit cu acel avocat, pentru ca, in mod evident, e slab profesional.
In alta ordine de idei, cunostinta dvs se poate adresa si asiguratorului RCA al masinii conduse de cel vinovat de producerea accidentului cu o cerere de despagubire, insotita de acte, multe acte... (acte de la politie cu privire la imprejurarile si cauzele producerii accidentului, copie a politei RCA, acte de la spital/salvare/medicina legala (morga), certificat de deces al mamei, certificat de nastere al fiicei doamnei, acte doveditoare ale pretentiilor materiale - facturi, chitante, bonuri de la inmormantare, cimitir, biserica, pomeni si parastase.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
Consilier juridic Irina, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Accident auto super1 super1 de curand am avut un accident auto grav (cu vatamare corporala grava).care sunt primi pasi care trebuiesc urmate(precizez ca dupa primele cercetari a-si fi ... (vezi toată discuția)
Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)
Accident cu un motociclist care vrea despăgubiri de la mine, chiar dacă am rca. pot fi obligat să le plătesc eu? ContSters469386 ContSters469386 buna seara am si eu o problema am facut un accident cu un motociclist .politia a zis ca eu sunt vinovat si mi-a facut dosar penal. conducatorul motorului are ... (vezi toată discuția)