avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto soldat cu deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto soldat cu deces

Mama unei cunostinte a fost calcata de o masina pe trecerea de pietoni ,la 3 ore de la accident a survenit decesul.
Vinovatul are polita RCA . Aceasta polita acopera si daunele morale produse?
Am discutat cu un avocat care mi-a spus ca legea nu prevede ca firma de asigurari sa plateasca daune morale familiei, si ca se poate ca in instanta sa castigi doar daune materiale.
Intrebarea mea este conform carei legi poti sa ceri daune morale firmei de asigurare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters155821 , utilizator 22:44, 2 Iulie 2010
sa va dau cateva exemple din cazurile mele, pentru a arata ce important e sa fie cunoscut domeniul acesta inainte de a lua un dosar, chiar ca si avocat. E adevarat ca, desi raspunderea pentru vatamari si decese exista inca de pe vremea decretului 471, asiguratorii nu au platit acest tip de daune, inca o data putem vedea cam ce pret are bietul roman. Situatia s-a schimbat radical , dupa cum veti vedea mai jos si despagubirile sunt intr-adevar rezonabile si adecvate , potrivit directivelor europene:

1." În baza art. 14 C.pr.pen rap la art. 998 C.civ şi art. 1000 C.civ obligă pe inculpat, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC T SRL şi cu asigurătorul de răspundere civilă SC A....., să plătească părţilor civile următoarele sume de bani, cu titlu de despăgubiri civile: - către V. A. suma de 90.000 lei, din care 40.000 lei reprezintă daune materiale şi 50.000 lei daune morale; - către V. A. C., prin reprezentantul său legal, V. ., suma de 100.000 lei reprezentând daune morale, precum şi o prestaţie lunară în sumă de 400 lei, până la vârsta majoratului şi, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 25 de ani; - către Spitalul de Urgenţă „ Sf Apostol Andrei” Galaţi suma de 4.120,56 lei, cu titlu de cheltuieli de spitalizare".
2."În baza art. 14, art. 346 alin 1 Cprpen, art. 999 Cciv, art. 50 alin. 1, art. 55 alin. 1 şi art. 57 alin. 1 din L 136/1995 cu modificările şi completările ulterioare obligă asigurătorul SC ASA – la plata următoarelor sume: - 16 577 lei către partea civilă O.l .P cu titlul de daune materiale; - 420 000 lei către partea civilă O. P. cu titlul de daune morale; - 420 000 lei către partea civilă O. E. cu titlul de daune morale, - 25 000 lei către partea civilă O. G., cu titlul de daune morale. "- ...
si ultima, aceasta e pe de parte cea mai frumoasa si e pentru o persoana care m-a contactat pe acest site, am intrat in cauza si noi inca nu ne-am intalnit!!aceasta e solutia de la Judecatorie.
3."În baza art.14 lit.b şi 346 C.p.p. coroborat cu art.998 ,999 C.civ. raportat la art.50 din Legea nr.136/1995 obligă pe asiguratorul de răspundere civilă S.C. Gr. A.Cluj-Napoca să plătească următoarele despăgubiri civile : - părţii civile M. M. M. în nume propriu suma de 30.000 EURO daune morale în echivalent lei la cursul Băncii Naţionale a României la data plăţii; - părţii civile M. M. M. în calitate de reprezentant legal al minorului A.R. B. suma de 200.000 EURO daune morale în echivalent lei la cursul Băncii Naţionale a României la data plăţii şi suma de 150 EURO /lună la cursul Băncii Naţionale a României din ziua efectuării plăţii , reprezentând prestaţie periodică în favoarea minorului, începând cu data de o8.12.2008 (data decesului tatălui său ) şi până la împlinirea vârstei de 18 ani . - părţii civile A.I. M. suma de 10.200 lei daune materiale şi 300.000 lei daune morale."
sdianaviolina a scris:

sa va dau cateva exemple din cazurile mele, pentru a arata ce important e sa fie cunoscut domeniul acesta inainte de a lua un dosar, chiar ca si avocat. E adevarat ca, desi raspunderea pentru vatamari si decese exista inca de pe vremea decretului 471, asiguratorii nu au platit acest tip de daune, inca o data putem vedea cam ce pret are bietul roman. Situatia s-a schimbat radical , dupa cum veti vedea mai jos si despagubirile sunt intr-adevar rezonabile si adecvate , potrivit directivelor europene:

1." În baza art. 14 C.pr.pen rap la art. 998 C.civ şi art. 1000 C.civ obligă pe inculpat, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC T SRL şi cu asigurătorul de răspundere civilă SC A....., să plătească părţilor civile următoarele sume de bani, cu titlu de despăgubiri civile: - către V. A. suma de 90.000 lei, din care 40.000 lei reprezintă daune materiale şi 50.000 lei daune morale; - către V. A. C., prin reprezentantul său legal, V. ., suma de 100.000 lei reprezentând daune morale, precum şi o prestaţie lunară în sumă de 400 lei, până la vârsta majoratului şi, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 25 de ani; - către Spitalul de Urgenţă „ Sf Apostol Andrei” Galaţi suma de 4.120,56 lei, cu titlu de cheltuieli de spitalizare".

2."În baza art. 14, art. 346 alin 1 C.pr.pen, art. 999 Cciv, art. 50 alin. 1, art. 55 alin. 1 şi art. 57 alin. 1 din L 136/1995 cu modificările şi completările ulterioare obligă asigurătorul SC ASA – la plata următoarelor sume: - 16 577 lei către partea civilă O.l .P cu titlul de daune materiale; - 420 000 lei către partea civilă O. P. cu titlul de daune morale; - 420 000 lei către partea civilă O. E. cu titlul de daune morale, - 25 000 lei către partea civilă O. G., cu titlul de daune morale. "- ...

si ultima, aceasta e pe de parte cea mai frumoasa si e pentru o persoana care m-a contactat pe acest site, am intrat in cauza si noi inca nu ne-am intalnit!! :)aceasta e solutia de la Judecatorie.

3."În baza art.14 lit.b şi 346 C.p.p. coroborat cu art.998 ,999 C.civ. raportat la art.50 din Legea nr.136/1995 obligă pe asiguratorul de răspundere civilă S.C. Gr. A.Cluj-Napoca să plătească următoarele despăgubiri civile : - părţii civile M. M. M. în nume propriu suma de 30.000 EURO daune morale în echivalent lei la cursul Băncii Naţionale a României la data plăţii; - părţii civile M. M. M. în calitate de reprezentant legal al minorului A.R. B. suma de 200.000 EURO daune morale în echivalent lei la cursul Băncii Naţionale a României la data plăţii şi suma de 150 EURO /lună la cursul Băncii Naţionale a României din ziua efectuării plăţii , reprezentând prestaţie periodică în favoarea minorului, începând cu data de o8.12.2008 (data decesului tatălui său ) şi până la împlinirea vârstei de 18 ani . - părţii civile A.I. M. suma de 10.200 lei daune materiale şi 300.000 lei daune morale."

cum vi se par solutiile?
:offtopic:(am pus semnul desi cred ca este cel mai ONTOPIC raspuns)
Felicitari doamna avocat Doinita Stingaciu!=D>:thumbup:=D>
Exact de aceste exemple din jurisprudenta au nevoie atat cei in necaz cat si in special avocatii.Merita deschis un subiect special la care poate vor mai contribui si alti confrati de succes:D
Sunt de acord cu doamna avocat. Aceasta latura a despagubirilor fiind specializarea noastra, a trebuit mai intai sa cautam si sa alcatuim o culegere de jurisprudenta din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto super1 super1 de curand am avut un accident auto grav (cu vatamare corporala grava).care sunt primi pasi care trebuiesc urmate(precizez ca dupa primele cercetari a-si fi ... (vezi toată discuția)
Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)
Accident cu un motociclist care vrea despăgubiri de la mine, chiar dacă am rca. pot fi obligat să le plătesc eu? ContSters469386 ContSters469386 buna seara am si eu o problema am facut un accident cu un motociclist .politia a zis ca eu sunt vinovat si mi-a facut dosar penal. conducatorul motorului are ... (vezi toată discuția)