avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
Salutare!
Am si eu o problema urgenta....si as aprecia un sfat bun.
Acum jumatate de an am cumparat o masina dar nici pana in ziua de azi nu am inscris-o pentru ca fostul proprietar " nu a avut timp" sa se ocupe de asta -ma refer la radierea masinii . Acum vreau sa o vand si respectivul tot nu-si face timp pentru asta. Exista vr-o modalitate legala prin care sa-l oblig? Sau as putea cumva eu sa obtin radierea masinii? Am toate actele si contractul de cumparare este facut intre noi de o gramada de timp.
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2008
cino, utilizator
dadym a scris:

Unde ar trebui sa merg (sunt din Timisoara)? La tribunal, la judecatorie? Cui sa ma adresez pentru inceput?
Ce costuri presupune aceasta actiune (este vorba de o Dacie veche vanduta ,aproape, pe degeaba)
Acel cineva care mi-a dat initial acest sfat mi-a spus si sa trimit cateva scrisori cu confirmare de primire (sau nu) catre adresa (din actul de vanzare-cumparare) pârâtului si sa atasez copiile la reclamatia respectiva.
Daca este adevarat, cum ar trebui formulata aceasta scrisoare ca sa aiba validitate juridica?
Inca o intrebare: acest act de vanzare-cumparare poate sa ma exonereze de eventualele probleme aparute (accidente, parcari ilegale) sau numai deschiderea (finalizarea) unei actiuni judecatoresti este luata in considerare?

1. Depuneţi o acţiune în constatare la Judecătorie.
2. Taxele de timbru pentru acţiunea în constatare - taxă timbru judiciar de 19 lei şi timbru judiciar de 0.3 lei.
3. Nu este necesar să mai trimiteţi nici o scrisoare cumpărătorului. Este suficient contractul de vânzare-cumpărare.
4. De la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, a avut loc transferul dreptului de proprietate al autoturismului, chiar dacă nu a avut loc radierea acestuia de pe numele dv. şi transcrierea lui pe numele cumpărătorului, această procedură fiind necesară doar pentru opozabilitate faţă de terţi (Fisc, cumpărători ulteriori etc.), astfel că de la data contractului de vânzare, orice accident făcut de noul proprietar nu vă afectează. Păstraţi bine contractul până la obţinerea radierii din circulaţie a autoturismului. ;)

Pentru mikex:
Căutaţi-l pe cumpărător şi mergeţi împreună la Poliţie cu actele maşini pentru radierea acesteia de pe numele dv. Dacă, apoi vrea să şi-o înscrie în circulaţie pe numele lui sau nu, este problema sa.
Dacă nu-l găsiţi pe cumpărător sau nu doreşte, de bună voie să mergeţi la Poliţie pentru radiere, veţi proceda cum am arătat mai sus pentru utilizatorul dadym.

Pentru cino:
Nu puteţi radia maşina altuia, fără să mergeţi cu vânzătorul la Poliţie care trebuie să-şi dea acordul. Dacă nu vrea de bună voie, atunci puteţi vinde şi dv. maşina cui doriţi prin act sub semnătură privată - dacă noul cumpărător doreşte să cumpere maşina în aceste condiţii, urmând ca noul proprietar să se descurce cu autoturismul. Fac precizarea că vechiul proprietar pe care este înscrisă în circulaţie maşina va plăti în continuare impozitele pentru acest autoturim până la data radierii de pe numele său, astfel că ar fi bine să-i puneţi în vedere proprietarului de a merge la Poliţie pentru radiere, spre binele său.
Dacă nu găsiţi un cumpărător al maşinii în condiţiile date, autoturism neradiat de pe numele vechiului proprietar, singura soluţie este să-l acţionaţi în judecată conform procedurii expuse mai sus. ;)
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
Corina Capotã, Avocat

Pentru cino:
Nu puteţi radia maşina altuia, fără să mergeţi cu vânzătorul la Poliţie care trebuie să-şi dea acordul. Dacă nu vrea de bună voie, atunci puteţi vinde şi dv. maşina cui doriţi prin act sub semnătură privată - dacă noul cumpărător doreşte să cumpere maşina în aceste condiţii, urmând ca noul proprietar să se descurce cu autoturismul. Fac precizarea că vechiul proprietar pe care este înscrisă în circulaţie maşina va plăti în continuare impozitele pentru acest autoturim până la data radierii de pe numele său, astfel că ar fi bine să-i puneţi în vedere proprietarului de a merge la Poliţie pentru radiere, spre binele său.
Dacă nu găsiţi un cumpărător al maşinii în condiţiile date, autoturism neradiat de pe numele vechiului proprietar, singura soluţie este să-l acţionaţi în judecată conform procedurii expuse mai sus. ;)

Multumesc pentru raspuns!
Cel care vrea sa-mi cumpere masina nu vrea "sa se incurce cu actele" si nu-mi ramane decat sa-l dau in judecata pe fostul proprietar care nici nu-mi mai raspunde la telefon. Unde ar trebui sa ma duc mai exact pentru aceasta actiune?
Aveti idee cat ar dura toata aceasta actiune pana as obtine certificatul de radiere? Si la ce costuri m-ar duce toata povestea? Si pentru ca actul de vanzare-cumparare a fost semnat acum jumatate de an, cine trebuie sa plateasca impozitul dupa ce se tremina distractia si obtin certificatul?
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
cino, utilizator
1. Introduceţi o acţiune la Judecătorie.
2. Procesul se poate termina la:
- primul termen de judecată dacă pârâtul se prezintă în instanţă şi recunoaşte contractul şi este de acord cu acţiunea;
- al doilea termen de judecată dacă pârâtul nu se prezintă, nu depune întâmpinare şi la al doilea termen va fi audiat un martor.
După ce instanţa rămâne în pronunţare, aceasta are 30 de zile de a motiva hotărârea. După ce este motivată, şi acţiunea vi se admite, ea se comunică părţilor şi dacă pârâtul a fost de acord cu acţiunea, după 15 zile veţi învesti hotărârea cu formulă executorie şi cu aceasta, veţi merge la poliţie şi veţi face demersurile de radiere care se fac în aceeaşi zi.
Dacă pârâtul nu a fost de acord cu acţiunea şi o contestă în cele 15 zile cu recurs, numai după respingerea recursului veţi învesti hotărârea şi, apoi veţi merge la poliţie.
3. Impozitul va fi datorat statului de către proprietarul înregistrat la poliţie, respectiv vechiul proprietar care nu şi-a radiat maşina, impozit ce va fi până la data radierii autoturismului.
De aceea, este bine să îl faceţi să înţeleagă pe vechiul proprietar ce refuză să meargă la poliţie să radieze maşina de pe numele lui, că timpul se scurge în defavoarea sa. ;)
Multumesc mult pentru raspuns cora2006!
Luni ma duc la Judecatorie sa incep demersurile.:D As fi preferat sa nu ajungem aici..dar..asta e. Poate ca dupa asta o sa raspunda la telefon dupa ce o sa mai vanda alte masini.

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)