dadym a scris:
Unde ar trebui sa merg (sunt din Timisoara)? La tribunal, la judecatorie? Cui sa ma adresez pentru inceput?
Ce costuri presupune aceasta actiune (este vorba de o Dacie veche vanduta ,aproape, pe degeaba)
Acel cineva care mi-a dat initial acest sfat mi-a spus si sa trimit cateva scrisori cu confirmare de primire (sau nu) catre adresa (din actul de vanzare-cumparare) pârâtului si sa atasez copiile la reclamatia respectiva.
Daca este adevarat, cum ar trebui formulata aceasta scrisoare ca sa aiba validitate juridica?
Inca o intrebare: acest act de vanzare-cumparare poate sa ma exonereze de eventualele probleme aparute (accidente, parcari ilegale) sau numai deschiderea (finalizarea) unei actiuni judecatoresti este luata in considerare?
1. Depuneţi o acţiune în constatare la Judecătorie.
2. Taxele de timbru pentru acţiunea în constatare - taxă timbru judiciar de 19 lei şi timbru judiciar de 0.3 lei.
3. Nu este necesar să mai trimiteţi nici o scrisoare cumpărătorului. Este suficient contractul de vânzare-cumpărare.
4. De la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, a avut loc transferul dreptului de proprietate al autoturismului, chiar dacă nu a avut loc radierea acestuia de pe numele dv. şi transcrierea lui pe numele cumpărătorului, această procedură fiind necesară doar pentru opozabilitate faţă de terţi (Fisc, cumpărători ulteriori etc.), astfel că de la data contractului de vânzare, orice accident făcut de noul proprietar nu vă afectează. Păstraţi bine contractul până la obţinerea radierii din circulaţie a autoturismului. ;)
Pentru mikex:
Căutaţi-l pe cumpărător şi mergeţi împreună la Poliţie cu actele maşini pentru radierea acesteia de pe numele dv. Dacă, apoi vrea să şi-o înscrie în circulaţie pe numele lui sau nu, este problema sa.
Dacă nu-l găsiţi pe cumpărător sau nu doreşte, de bună voie să mergeţi la Poliţie pentru radiere, veţi proceda cum am arătat mai sus pentru utilizatorul dadym.
Pentru cino:
Nu puteţi radia maşina altuia, fără să mergeţi cu vânzătorul la Poliţie care trebuie să-şi dea acordul. Dacă nu vrea de bună voie, atunci puteţi vinde şi dv. maşina cui doriţi prin act sub semnătură privată - dacă noul cumpărător doreşte să cumpere maşina în aceste condiţii, urmând ca noul proprietar să se descurce cu autoturismul. Fac precizarea că vechiul proprietar pe care este înscrisă în circulaţie maşina va plăti în continuare impozitele pentru acest autoturim până la data radierii de pe numele său, astfel că ar fi bine să-i puneţi în vedere proprietarului de a merge la Poliţie pentru radiere, spre binele său.
Dacă nu găsiţi un cumpărător al maşinii în condiţiile date, autoturism neradiat de pe numele vechiului proprietar, singura soluţie este să-l acţionaţi în judecată conform procedurii expuse mai sus. ;)