avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
Foarte rău că nu aţi încheiat un contract de vânzare...Măcar aveţi martori care pot confirma faptul că au fost de faţă sau au auzit că aţi vândut maşina lui X?
Dacă da, puteţi deschide acţiunea în instanţă şi să faceţi dovada transmiterii posesiei şi dreptului de proprietate lui X asupra maşinii.
Dacă nu, trebuie să-l căutaţi pe X, încheiati cu el un act de vânzare şi apoi îl daţi în judecată, deoarece acesta, la rândul său a vândut maşina altcuiva. Sau dacă X a încheiat un act de vânzare cu Z, luaţi legătura cu Z şi mergeţi împreună cu el la Poliţie pentru radierea maşinii de pe numele dv.
Vedeţi ce variantă teoretică o puteţi practic urma.
Succes! ;)
Da, sa faceti acte de-acum!

Dar... in situatia de fata faceti o notificare catre X prin care sa aratati: ca i-ati dfat masina pentru folosinta; ca a trecut o perioada destul de mare de timp si aveti nevoie de masina; ca suma de bani pentru chiria masinii a acoerit numai pana in adta de...; ca e nevoie sa va intalniti sa faceti contractul de inchiriere si in scris, ca sa il puteti declara la fisc; ii faceti aceasta notificare pentru ca nu ati avut un rasouns pozitiv la contactele telefonice; ca doriti predarea masinii inapoi catre dv.

Apoi, nenea se sperie si va va spune: "pai... mi-ai vandut-o!" "A, da? Bine, mai voiam si io ceva, asta e, am vandut-o, hai sa facem actele, uite, am venit cu un contract de vanzare..."
:D

Daca nu merge asa usor, il dati in judecata. Dar e foarte posibil sa nu ajungeti acolo...

Faceti notificarea concret, cu temeiuri de drept, sa nu pierdeti sansa asta de a rezolva pe comun acord; mergeti la un avocat sa va explice ce inseamna notificarea asta si sa vedeti la ce riscuri va expuneti in schimbul posibilitatii de stingere a conflictului pe cale amiabila...
cora2006 a scris:

Foarte rău că nu aţi încheiat un contract de vânzare...Măcar aveţi martori care pot confirma faptul că au fost de faţă sau au auzit că aţi vândut maşina lui X?
Dacă da, puteţi deschide acţiunea în instanţă şi să faceţi dovada transmiterii posesiei şi dreptului de proprietate lui X asupra maşinii.
Dacă nu, trebuie să-l căutaţi pe X, încheiati cu el un act de vânzare şi apoi îl daţi în judecată, deoarece acesta, la rândul său a vândut maşina altcuiva. Sau dacă X a încheiat un act de vânzare cu Z, luaţi legătura cu Z şi mergeţi împreună cu el la Poliţie pentru radierea maşinii de pe numele dv.
Vedeţi ce variantă teoretică o puteţi practic urma.
Succes! ;)

Da exista martori.....Deci in acest caz pot deschide actiunea in instanta. Va multumesc
am cumparat o masina second,am facut contractul de vanzare cu el,i-am lasat o copie a contractului si fisa fiscala care trbuie vizata la ADM FIN,acesta refuza sa imi dea fisa fiscala.cum procedez????

In dreptul comercial (sau civil parca) se specifica faptul ca un bun poate fi instrainat (vandut) doar daca este liber de orice datorii. Astfel vanzatorul incalca legea deoarece ti a vandut o masina ce are datorii si deci ce nu poate fi instrainata.
Te duci frumusel si l dai in judecata pt nerespectarea contractului de vanzare-cumparare si pt faptul ca marfa vanduta (masina) avea vicii ascunse de care vanzatorul era constient.
Pe langa plata prejudiciului financiar indexata la zi poti sa ceri si alte daune (asta depinde de tine).

da asa scrie dar legea romaneasca e facutaaaaaaaaaaa,ca zice asfel "Înstrainarea unui mijloc de transport nu poate fi efectuata pâna când titularul titlului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creante fiscale cuvenit bugetului local al unitatii-administrativ teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport".

În acest sens, este nevoie de certificat fiscal eliberat de primarie care sa ateste ca vânzatorul nu are datorii la buget (impozitul platit la zi, fara amenzi neachitate etc.). În absenta certificatului fiscal contractul de vânzare-cumparare devine nul.
acum cred ca inebunesc nus cum se va interpreta fiecare cum vrea, el nu o pate vinde acum eu ca am cumparat-o doar cu C V care in acest caz este nul,deci masina ramane a nimanui sa inteleg????
N-am inteles nimic din mesajul anterior... Raspundeti cuiva sau ati venit cu o problema a dv.?
:(
Ceata...

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)