avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calitatea de \"parte in dosar\"
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calitatea de "parte in dosar"

Se poate solicita din partea politiei vre o declaratie in vre un dosar ,si sa nu ti se comunice nimic din acel dosar ( nume ,nr dosar , persoanele implicate ....etc ) pe motivul ca e secret ?
Se poate de o declaratie in totala necunostinta de cauza ?....fara sa fi intrebat la concret (cu nume si pronume )...?
Dar daca aceste declaratii sunt bagate intr-un context total diferit fata de cum ti sau prezentat ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 07:17, 23 Mai 2010
ynocentta a scris:

Modalitatea in care ati fost convocat nu este prevazuta de dispozitiile in vigoare,
posibil sa se datoreze stramtorarii financiare a autoritatii
Se impune sa dati curs comunicarii telefonice,pentru a va lamuri despre cauza si calitatea dvs
Daca apreciati ca nu stapaniti situatia,aveti dreptul legal a solicita acordare de termen pentru a putea angaja avocat ,care sa va consilieze



Neinvocarea calitatii procesuale a celui citat,nu este o problema noua,dar nici nu are vreo legatura cu problemele financiare.
Aceasta este o obligativitate prevazuta de procedura penala,de art.175 si urm.c.pr.pen.
Din fericire nu am dat inca nici o declaratie ! Find vorba de un dosar venit de la DNA (numai acest lucru ni sa comunicat) ,iar declaratiile le vor de la parintii mei (in varsta de 75 ani). In acest dosar sunt implicate nume grele ale orasului ,si din pacate nici un avocat nu vrea sa se bage.
Mai mult decat atat ,ofiterul de politie,a vrut sa le ia declaratia acasa direct....sau asa la coltul strazii....si vor sa declare o anumita fraza ,care le convine lor dar mai ales celui al carui dosar este.
Ce ma sfatuiti sa fac ?....daca vo face presiuni am intentia sa ii denunt penal pe toti (politist ,procuror...etc)....pentru santaj !
Va multumesc mult !
Nu stiu ce intentionati dvs., sau nu... insa cu forta, nu o sa va ia nimeni nici o declaratie.

Eventualul dvs. "denunt"- va trebui dovedit, de obicei cu martori "pe situatia de fapt" si exista riscul sa nu doreasca nimeni sa vina sa dea declaratie impotriva unor autoritati care si-au exercitat atributiunile...mai mult sau mai putin legal, ceea ce, nu inseamna ca nu aveti dreptul sa faceti ce considerati de cuviinta insa, mai exista si varianta "denuntului calomnios" daca plangerea dvs. nu va fi dovedita.

Poate ca parintii dvs. chiar stiu/cunosc anumite fapte in legatura cu savarsirea unei anumite infractiuni...in penal, tainuirea sau favorizarea infractorului sunt pedepsite dupa cum, martorii in asemenea circumstante, beneficiaza de protectie (sau cel putin asa ar trebui pentru ca textul de lege, asa prevede).

Conform art.266 C.pen. , se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani (alin.2) ...(3) si intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente fata de un martor, expert sau interpret".

Puteti sesiza cu privire la ceea ce s-a intamplat, in scris, Comandantul Sectiei de politie care gestioneaza cazul si solicita respectarea procedurilor legale in materie de citare si declaratiile martorilor dar sa stiti ca va trebuie neaparat un aparator care sa fie specialist in materie penala (poate din orasul apropiat).
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Avand in vedere varsta si probabil,starea sanatatii parintilor dvs,o audiere la domiciliul acestora,in conditiile legii ar fi cea mai indicata.
nu aveti ce sesizare ptr santaj sa faceti, deoarece este doar lipsa de procedura si nu santaj. in al doilea rand prezentati va la politie cu un avocat si solicitati sa vi se comunice in ce calitate sunteti audiat in dosar.

Alte discuții în legătură

Citatie politie fan123 fan123 Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu un sfat va rog, va prezint problema sumarizata: Am primit o citatie pe numele meu. Dupa ce am sunat la numarul de telefon ... (vezi toată discuția)
Martor up - accesul la dosar dis80 dis80 Buna ziua, Mi s-a solicitat declaratia ca martor intr-un dosar de frauda deschis impotriva unui client al bancii. Eu nu am aflat de aceasta decat dupa ce ... (vezi toată discuția)
Accident de munca- dosar penal- chemat la audiere in calitate de martor misu1972 misu1972 Buna ziua, in data de 14.02.2016, in cadrul societatii unde lucrez a avut loc un accident de munca soldat cu accidentarea grava a unui muncitor. Acesta a ... (vezi toată discuția)