avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT DE SUPERFICIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT DE SUPERFICIE

as dori sa aflu daca exista o modalitate legala de stingere sau incetare a dreptului de superficie constand in infiintarea si folosirea unei livezi pe terenul altei persoane(aceasta din urma fiind mostenitoarea proprietarului initial care a consimtit in urma cu10 ani la cultivarea pomilor)?

precizez ca intelegerea a fost verbala si nu s-a prevazut vreun termen.
nu mai spune nimeni nimic despre acest subiect?
Ai putea incheia un contract de superficie cu titlu oneros.Intrucat dreptul de superficie a fost constituit prin hot jud,poti incheia un contract prin care sa reglementezi cu proprietarul plantatiei, plata unei indemnizatii lunare de folosinta a terenului.Inca ceva:dreptul de superfie se recunoaste proprietarului plantatiei pe durata de existenta a plantatiei respective,astfel incat daca ea se usuca,sau daca se cultiva altceva,cred ca se poate invoca incetarea dreptului de superficie pentru fosta plantatie.
Pai daca omul are deja, gratuit, folosinta terenului, e prost sa o faca oneroasa?

Oricum, trebuie studiate amanuntit si chestiunile de fapt si cele de drept. conteaza si cum de livada e proprietatea unei persoane si terenul alteia, care anume a fost obiectul dosarului in care s-a dat hotararea etc.
E dificil sa dai o solutie buna in necunostinta de cauza...
sunt in aceeasi situatie,dar eu am incheiat la notar un contract prin care proprietarul i-mi da drept de superficie pe teren,nu se precizeaza nici un fel de chirie,si dupa ce am terminat constructia,el(proprietarul)ma da in judecata cerindu-mi chirie!mentionez ca,cladirea este intabulata si inscrisa in c.f. pe numele meu!deci ce putem face?
ionelcocilnau a scris:

sunt in aceeasi situatie,dar eu am incheiat la notar un contract prin care proprietarul i-mi da drept de superficie pe teren,nu se precizeaza nici un fel de chirie,si dupa ce am terminat constructia,el(proprietarul)ma da in judecata cerindu-mi chirie!mentionez ca,cladirea este intabulata si inscrisa in c.f. pe numele meu!deci ce putem face?

Exista un pret pentru dreptul de superficie acordat, trecut in actul notarial?Pentru ce anume chirie?Pentru folosinta terenului?

Data post: Miercuri, 15 Octombrie 2008, 21:45
Subiect: RE: DREPT DE SUPERFICIE

Revin si precizez .Dreptul de superficie iti da dreptul la proprietatea constructiei atit timp cat ea va dura.In acest caz e absurd sa platesti folosinta acestui teren pe care se afla casa.Ca orice alt drept si superficia se face cu titlu oneros sau gratuit .De aceea e important daca exista sau nu un pret pentru acest drept de superficie constituit in persoana ta.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care ... ionita_emil ionita_emil Buna ziua. Am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care nu este proprietatea mea. Pe acest teren exista 2 case, una a mea si una a ... (vezi toată discuția)