avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice experienta similara
Discuție deschisă în Achiziţii publice

experienta similara

unde este reglementat o asemenea porcarie?
valoarea estimativa a contractului este 504.000 lei, dar se cere o experienta similara o Cerinţă minima: in ultimii 3 ani , lucrari similare de constructie, in valoare totala de minim 3 mil. Euro, din care cel putin 2 lucrari cu valoare minima de 150 mii euro .

nu exista un articol de lege ca experienta poate fi mai mare cel putin de odata? cum se poate cere atata?

iar statia proprie de betoane pentru 30 metrucub de beton?
cu ce as putea sa contestez? va multumesc
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 22:07, 31 Mai 2010
Daca este vorba de o eroare in urma careia AC modifica cerinta, puteti contesta prin invocarea art. 209, alin.2, coroborat cu art.2 din OUG 34/2006 si cere anularea procedurii.
Contestatia nu ar avea sens daca autoritatea contractanta va modifica cerinta in asa fel incat acesta sa fie in limitele legale, deorece la momentul depunerii contestatiei, acesta ar fi fara obiect. Se poate contesta doar inaintea masurilor de remediere dispuse de autoritate, daca nu sunt luate masuri de remediere, sau daca masurile luate nu reaspecta legislatia.
Contestatia se face asupra erorilor din DA, inclusiv a corectarii lor, conf. art. 209 din OUG 34, alin2:
"(2) In sensul prevederilor alin. (1) lit. d), procedura de atribuire se considera afectata in cazul in care se indeplinesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) in cadrul documentatiei de atribuire si/sau in modul de aplicare a procedurii de atribuire se constata erori sau omisiuni care au ca efect incalcarea principiilor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a)-f);
b) autoritatea contractanta se afla in imposibilitatea de a adopta masuri corective fara ca acestea sa conduca, la randul lor, la incalcarea principiilor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a)-f)".

Modificarea cerintelor de calificare dupa publicarea DA, duce la incalcarea principiilor de la art.2.
Ex. concret:
Un posibil ofertant constata ca nu poate corespunde cerintelor din DA, asa cum le-a precizat dl. melcsy(situatia dansului). Cu 6 zile inainte de deschiderea ofertelor(in termen), el afla ca cerintele s-au schimbat si ar fi putut participa daca ar mai fi avut la dispozitie termenul prevazut ptr. LD. Dar nu il mai are si nu mai poate aduna toate documentele necesare..., in timp ce altii, care stiau (intamplator sau nu), au fost pregatiti. Este o incalcare flagranta a art.2...

Clarificarile care se dau pana la deschidere pot fi doar clarificari, nu corecturi. Ele nu au dreptul decat de a lamuri anumite aspecte si nu pot modifica cerintele de calificare sau din caietul de sarcini..
Legea este uneori nedreapta cu unii, dar nici nu poate impaca totdeauna pe toata lumea.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
vlad nicolae, moderator
Imi permit sa am o alta opinie de cea a domnului Vlad. Dimpotriva, prevederile art. 209 tocmai la posibilitatea de modificare a prevederilor documentatiei se refera. In cazul expus de dvs., autoritatea contractanta are obligatia de a asigura o perioada necesara pt. elaboararea ofertelor. Pana la urma, autoritatea contractanta nu face decat sa promoveze o concurenta si mai mare (scopul oug 34) intre operatorii economici prin renuntarea la unele cerinte discriminatorii. De asemenea, in sensul directivei comisiei europene prin transaparenta se intelege punerea la dispozitia tuturor operatorilor economici a tuturor informatiilor legate de procedura de atribuire ( dupa cum se observa in acest caz, autoritatea nu ascunde nimic fata de nimeni). Principiul tratamentului egal presupune aplicarea acelorasi reguli tuturor operatorilor implicati in procedura de atribuire.
Opinia mea este ca, autoritatea trebuie sa modifice cerintele de calificare din documentatie tocmai pt. a permite acestui operator sa participe la procedura.
Din ceea ce sustineti dvs., in toate cazurile in care sunt utilizate criterii disproportionate ar trebuie anulate procedurile, ceea ce nici cnsc si nici instantele de judecata nu au dispus pana in prezent. Iar rolul acestor instante este tocmai de a indrepta erori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatii publice dragandaniel dragandaniel FAC PARTE DINTR-O COMISIE DE LICITATIE PUBLICA .CAIETUL DE SARCINI A FOST FACUT AMBIGU.A FOST DECLARATA O FIRMA CASTIGATOARE O ALTA AFACUT ... (vezi toată discuția)
Pret licitatie criptat eronat !!! dcarmen dcarmen Rog mult lamuriri. In urma unei licitatii online, s-au atasat toate actele solicitate cf caiet de sarcini, insa la rubrica din SEAP - la oferta financiara s-a ... (vezi toată discuția)
Modificare caiet de sarcini ibitza78 ibitza78 Buna ziua! am urmatoarea speta: se publica pe SEAP documentatia de atribuire pentru o procedura de licitatie deschisa. Ulterior se primesc solicitari de ... (vezi toată discuția)