avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere CIM art 65.alin1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere CIM art 65.alin1

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema: la reintoarcerea din concediul de crestere a copilului am fost 'intampinata' cu decizia de desfacere a contractului de munca pe probleme economice, cu posibilitate de contestare la Tribunalul Bucuresti. Este legal? Am nascut in mai 2008 si nu am cerut ajutorul banesc pe care ar fi trebuit sa il primesc in urma nasterii pentru ca nu am stiut de el. Ce sanse am sa il primesc acum, in urma unei cereri scrise? eu fiind in preavizul de 20 zile lucratoare.
La nivel de unitate nu exista un contract colectiv de munca, desi sunt peste 150 angajati. In aceasta situatie (numar de angajati) firma este obligata sa il intocmeasca (CCM)? Daca da, cum as putea sa intru in posesia lui in cazul in care cererea mea va fi refuzata? Ce metoda legala exista? Firma isi desfasoara activitatea in domeniul comertului cu amanuntul al produselor farmaceutice. Salariile compensatorii, conform contract colectiv de munca la nivel national pe ramura comert este de 2 salarii brute. In cazul in care voi primi refuzul platii lor, carui tribunal ar trebui sa ma adresez? Eu locuiesc in Craiova fiind angajata la sucursala firmei. Societatea mama isi desfasoara activitatea in Bucuresti.
Va multumesc anticipat,
Ramona R.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 1 Iulie 2010
Daca are competenta de a semna asa ceva , atunci poate semna .. daca nu , atunci nu poate semna aceste documente.
La Multi Ani! pentru toti cei sarbatoriti azi.
Revin asupra problemei mele...inca nerezolvate....Asa cum am spus si in prima postare, mi s-a inmanat comunicarea cu problemele prin care trece firma - flux monetar scazut - (inclin sa cred ca nu e chiar asa, pentru ca sunt platite toate taxele si contributiile fara intarziere, la fel si salariile, nu si-au declarat insolventa....) si decizia de concediere....dar in copii....au trecut 29 zile caldendaristice si, implicit cele de preaviz, iar eu nu am semnatura pe niciun act original. Mi-au interzis accesul in societate, iar cand am cerut o copie conforma cu originalul dupa CM au fost foarte irascibili. Precizez inca o data ca este vorba de un punct de lucru unde s-a desfiintat postul de secretar-al meu- desi inca exista 3 posturi de operator facturare (am semnat si eu o fisa a postului de operator facturare cand eram 5 angajati in firma:director, cont sef, eu si 2 soferi) si 5 posturi de sofer- din care unul in CFS pe termen nelimitat. Revenind asupra problemei, este normal sa nu primesc niciun act original pana acum si sa nu mi se vireze drepturile legale? (ma refer la salariul pe perioada preavizului si salariile compensatorii pentru care am facut cererea dar nu am primit un raspuns.)
1. Nu este obligatoriu ca o firma sa intre in insolventa sau in faliment pentru a concedia salariati ... scaderea veniturilor este un motiv de restructurare a personalului existent.

2. In situatia in care nu v-au achitat drepturile salariale, aveti posibilitatea de a depune o sesizare la ITM si/sau deschide o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Dar nu este obligatoriu sa imi dea decizia de concediere in original? Am observat ca e nevoie de ea in original pentru somaj...care e deocamdata singura solutie. Din cate mai stiu ar trebui sa semnez pe exemplarul lor ca am primit un exemplar in original...mi se pare cam tarziu sa mi se inmaneze dupa...30 de zile de la comunicare...Repet, comunicarea mi s-a facut printr-o hartie in care se preciza ca se confrunta cu un flux monetar scazut, fapt ce a dus la desfiintarea postului. Aceasta hartie avea o stampila si o semnatura in copie.Era o copie (venita pe fax, pe mail, nu stiu exact).Decizia de incetare a raportului de activitate este, de asemenea, tot o copie (la semnatura si stampila ma refer).Din punct de vedere juridic, nu are nici o valoare (asta stiu pentru ca am incercat sa fac contestatie). Sefii mei locali (pentru ca este vorba de o sucursala) au devenit chiar isterici cand le-am cerut o copie certificata a cartii de munca si o adeverinta pentru medicul de familie, recurgand la amenintari...Nu stiu ce sa mai inteleg...Din punct de vedere legal, toti avocatii pe care i-am consultat mi-au spus ca sunt angajata cu drepturi depline..nici macar in preaviz, putand considera, cu usurinta, totul o farsa, dar in realitate, se pare ca firma la care lucrez nu 'se supune' legislatiei in vigoare. Va multumesc inca o data.
Daca refuza sa va elibereze un exemplar original de pe decizia de concediere, atunci introduceti o actiune in instanta - obligatia de a face - altfel spus, obligarea de a va comunica decizia de concediere.
Deciza de concediere se contesta in instanta in termen de 30 de zile de la data comunicarii.

De asemenea, puteti depune o sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Societatea solicita respingerea cererii de chemare in judecata. ContSters140202 ContSters140202 Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutor. Am avut primul termen cu societatea care m-a concediat conf.art.65(1).Decizia de concediere nu mi-a fost adusa la ... (vezi toată discuția)
In ce perioada trebuie sa primesc decizia de concediere cf art 65 cm? anonim2009 anonim2009 Buna ziua Pe data de 15 aprilie Ac trebuia sa primesc instintarea de preaviz -dar din motive care nu tin de mine am primit-o abia pe 29 aprilie prin executor ... (vezi toată discuția)
Dosar somaj ramonarav ramonarav Buna ziua, Revin cu un subiect de actualitate...din pacate. Pe scurt: am incheiat raportul contractual cu societatea angajatoare in urma deciziei de ... (vezi toată discuția)