Ai dreptate "tana" , este vorba de demisie nu de disponibilizare .
Totusi cred ca programul de lucru se poate conveni astfel sa-i dea salariatului posibilitatea de a-si cauta/gasi un alt loc de munca , in cele 15 zile de preaviz.
Preavizul in cazul demisiei se acorda pentru a-i da angajatorului posibilitatea de a gasi pe altcineva in postul care ramane vacant. Pana la urma are si angajatorul drepturile lui, nu? ;)
si eu am intalnit in practica situatii in care salariatii in perioada de preaviz veneau la job doar 4 ore pe zi ca asa auzisera ei .
cei de la HR au ridicat din umeri si n-au luat nicio masura , mergand pe criteriul ca oricum vor pleca din soc.
si uite asa se creeaza precedent. angajatorul este obligat sa-i acorde toate drepturil e salariale, dar salariatul nu mai e obligat la nimic ca oricum pleca,
codul muncii spune clar ca atributiile ,conditiile de munca raman acelesi pe perioada preavizului, deci 8 ore /zi.
Care este solutia in situatia in care este vorba de preaviz si concediere colectiva (65 alin.1), daca muncitorul nu vine la munca? Cum il pontez in acest interval?Cum pot dovedi ca nu a venit sa munceasca daca el ma contrazice spunand ca nu i-a fost permis accesul in unitate?
Obligatia de plata a preavizului subzista in acest caz indiferent daca vine sau nu la munca ?
In cazul asta nu are obligatia de a se prezenta la munca.
Doar angajatorul are obligatia de a-i plati aceasta perioada integral. Plus ca tot angajatorul are obligatia de a-i cauta un nou loc de munca sau in cazul in care nu ii gaseste sa il inscrie in cautarea unui loc de munca la oficiul fortei de munca.
in perioada de preaviz are dreptul sa lucreze 4 ore/zi, nicidecum sa absenteze. Daca nu are o justificare ( concediu medical, de exemplu) poate fi pontat nemotivat.
Reducere post
calin andrei
buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)