avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinerii prin virament bancar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinerii prin virament bancar

Aveti idee daca plata intretinerii se poate face prin ordin de plata? Daca da, exista vreo varianta legala de a-l obliga pe presedintele asociatiei sa-mi spuna datele bancare ale asociatiei?
Intreb asta, intrucat programul de plata al intretinerii este incompatibil cu programul meu, iar, la rugamintea mea de a afla contul si banca asociatiei, am primit raspunsul "noi nu permitem plata in felul acesta"...
Una e plata propriu-zisa si alta e tinerea evidentei in registrele cu pricina. N-are legatura ca omul isi plateste intretinerea cu banii cash sau prin banca, lui i se opereaza in fisa lui sau, ma rog, in contul lui ca a platit atata la F. rulm., atata la al de reparatii, atata la penalizari - daca le-a avut, atata la cote....

Deci a nu se confunda platile si incasarile, indiferent de calea pe care se fac, cu tinerea evidentei fondurilor si facturilor.
pai legea spune clar ca pentru fondul de rulment de ex se taie chitanta separat de restul de incasari
Da, aveti dreptate ca la plata fondului de rulment, trebuie sa se emita chitanta seoparat. Dar numai pentru fond de rulmente si nu pentru fiecare reparatie, intretinere, penalizare..., separat.
La viramentul sau plata prin banca se poate respecta aceeasi regula: faceti un ordin de plata sau o depunere in contul asociatie si specificati ca aceasta suma reprezinta "fond de rulment" si alta operatiune in care specificati ce reprezinta plata (intretinere, reparatii, fond special, penalizari...)
Pai "se taie chitanta" cand se da chitanta.
Daca o sa procedeze asa la banca, cu OP-uri diferite pentru cote de intretinere si fonduri....s-ar putea sa-si consume banii inutil pe comisioane bancare.

Evidenta banilor se tine la administratie, daca se tine...daca nu, platitorul de intretinere poate avea chitante si OP separate cate vrea...ca tot o sa aiba dificultati cand se va pune problema de identificarea sumei reale a FR.

Unele prevederi au ramas uitate in birocratie. Lumea progreseaza, calculatorul poate face multe. Totul e ca el sa fie folosit.
La noi in asociatie dupa cum am mai spus plata intretinerii se face numai in contul asociatiei:La ghiseul bancii sau prin transfer online.Si cind nu eram asociatie tot intr-un cont se faceau platile doar ca era pe numele unui proprietar.
Banca are sediul la parterul blocului si pentru siguranta un angajat al bancii primeste lunar la afisarea intretinerii o copie a foii.In cazul in care locatarul uita de la lista pana la ghiseu.Ei sunt multumiti ca au incasari lunjare de 15000lei noi ca nu avem incasari si greseli.
O banca a creat produse special pentru Asociatii de proprietari cu comisoane reduse sau 0.

Asa cum bine explica doamna Elga in alt topic depunerile locatarilor in contul bancar se opereaza in registrul bancar si documentul din contabilitatea asociatiei prin care se considera platita intretinerea unui apartament este randul scris referitor la apartamentul cu pricina din extrasul de cont.
Foaia de varsamant prin care se face depunerea banilor de catre un locatar in contul asociatiei este documentul locatarului cu care poate dovedi o data in plus ca si-a achitat o suma de bani in contul asociatiei si este similara cu chitanta pe care administratorul-casier i-o elibereaza daca ar fi platit cu cash, deci ramane in posesia locatarului.
Toate platile se fac online daca se poate.

Singura problema care a ramas fara solutie este cea in care trebuie sa scoatem cash pentru unele chestii care nu pot fi platite prin transfer online sau cu card.
Daca suma de care avem nevoie nu este multiplu de 10 lei trebuie sa stau mereu sa virez restul in cont.Adica merg la bancomat scot o suma apoi imediat intru in banca sa virez restul care nu imi trebuie.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment constituire si utilizare. w_v_w_v w_v_w_v Buna ziua Intentionam sa creem un fond de rulment in asociatia noastra.Acum ca am devenit asociatie si am devenit legali vrem sa facem lucrurile cit mai ... (vezi toată discuția)
Sold casa BEN46 BEN46 Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit ... (vezi toată discuția)
Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)