avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dreptul unei banci de a fi parte civila intr-un proces ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dreptul unei banci de a fi parte civila intr-un proces penal

AM LUAT NISTE CREDITE DE LA O BANCA CU GARANTIE IMOBILIARA SI IN MOMENTUL DE FATA AVEM UN DOSAR PENAL PE ROL DEOARECE CREDITELE AU FOST LUATE PE PERSOANE FIZICE CU CONTRACTE DE MUNCA FALSE. IN SITUATIA DATA BANCA RESPECTIVA S-A CONSTITUIT PARTE CIVILA IN ACEST DOSAR CU TOATE CA EXISTA GARANTII IMOBILIARE CARE ACOPERA PREJUDICIUL PE CARE EI IL CONSIDERA. AS VREA SA STIU CE SE INTAMPLA CU BUNURILE IMOBILIARE DACA BANCA S-A CONSTITUIT PARTE CIVILA.
@ claudiu lascoschi
Cand am spus "confiscare" , m-am referit la faptul ca bunurile lui vor fi indisponibilizate .
Ma gandeam la un sechestru instituit la cererea partii civile , pe bunurile inculpatului , in vederea asigurarii repararii prejudiciului .
Bineinteles , va fi executat silit in urma hotararii definitve si irevocabile de condamnare , iar astfel bunurile lui vor fi scoase la licitatie , ptr valorificare si recuperarea prejudiciului creat bancii . Executarea silita inseamna cu alte cuvinte confiscarea lor , desi e putin impropriu spus confiscare , dar asa userul va intelege ce il asteapta .
Sa stiti ca in practica nu se procedeaza in acest fel in astfel de cazuri cu bancile.
Au o ipoteca si cam asta ar fi...
Probabil ca la banca nu ii convine deoarece nu prea se vand bunurile imobile in prezent...

avocat Claudiu Lascoschi
S-a mai intamplat si in practica judiciara . ;)
Alta solutie nu are banca , fie ca ii convine fie ca nu . Daca a scazut piata imobiliara sau valoarea altor bunuri , nu se datoreaza debitorului .
Daca dvs ati fi banca , ce ati face ? Sau ce solutii ( legale ) ati adopta in aceasta situatie daca ati fi avocatul care reprezinta banca ?
Falsul intelectual de unde l-ati scos ? Are cumva calitate de functionar ?

Inselaciunea e evidenta , pe langa fals in inscrisuri si uz de fals .

Da, are calitatea de functionar iar documentele emise sunt acte oficiale.

Întocmirea de contracte de muncă care constată raporturi de muncă false, salarii nereale sau întocmirea de adeverinţe prin care atesta perioade nereale de activitate sau întocmirea de situaţii financiare nereale reprezintă "fals intelectual" şi "uz de fals", nu "fals în înscrisuri".

prin "inscris oficial" se intelege orice inscris care emana de la o unitate din cele la care se refera art. 145 C.pen. sau care apartine unei asemenea unitati.
Si documentele emise de societatile comerciale sunt "inscrisuri oficiale".

"prin functionar public" se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145, iar prin "functionar" se intelege oricare dintre aceste persoane, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele aratate.

Administratorul este functionar public, in sensul legii penale.

Atentie: Functionarul public din penal nu este acelasi cu functionarul public din Legile functionarilor publici.

Inteleg confuzia ta.
Acum şti, deci nu mai ai nicio scuză.

Alberto Kurtyan

Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Pledoaria dvs este corecta , daca speta ar fi implicat si un functionar , insa ati pierdut ideea de baza , lasand la o parte lipsa de respect de care ati dat dovada ( adresare la persoana a II-a singular ), precum si gramatica dvs confuza ( " acum stii" - cu doi I - primul radacina cuvantului si al doilea "i" conjugare de persoana a II-a ) .

Nici pe departe nu ma refeream la functionar public , ci la functionar , ca cerinta ptr falsul intelectual .

De unde ati dedus dvs ca are calitate de functionar cel care a falsificat contractele de munca/angajare ? Ptr ca userul precizeaza ca acestea au fost falsificate de persoane fizice . Eu asta inteleg din relatare .

Daca citeati atent mesajul postat de user , nu rezulta de nicaieri ca vreun functionar a unei persoane juridice a emis acele contracte false , deci inseamna ca debitorul le-a falsificat in scopul obtinerii creditului , deci nu are cum sa fie un fals intelectual . Recititi mesajul si vedeti daca sunteti de aceeasi parere .

Eu ma retrag din discutie .

Alte discuții în legătură

Fals in acte la banci saria saria Buna , as dori sa stiu la se s-ar putea astepta un prieten care a facut fals in acte la solicitarea unui credit, care l-a si primit si acum este cautat de ... (vezi toată discuția)
Am falsificat niste chitante,care ar fi urmarile? Axe25 Axe25 Am lucrat ca agent de vanzari la o firma,si am falsificat niste chitante,eu incasam o suma de bani la clieti le dade am chitanta cu suma reala dar pe chitanta ... (vezi toată discuția)
Semnatura falsa elnyy elnyy Va rog mult sa ma sfatuiti in urmatoarea problema. Sotul meu a facut un imprumut foarte mare la banca si avand nevoie si de aprobarea mea pentru a-l ... (vezi toată discuția)