avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Buna ziua,

Eu am un credit de nevoi personale cu o dobanda variabila de 12,75% , dobanda care variaza in functie de costurile resurselor sale. Nicaieri in contract nu scrie din ce este formata aceasta dobanda variabila, am solicitat in scris bancii sa ne lamureasca dar din iunie, data solicitarii, si pana acum nu am primit nici un raspuns.
Din ce am mai citit eu, am dedus ca in cazul in care dobanda este in fuctie de resursele de finantare ale bancii atunci este formata din BUBOR - rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara si o marja fixa a bancii.
Daca la momentul semnarii contractului BUBOR avea o valoare de 7,52%, iar in contract dobanda este de 12,75% am dedus eu ca marja fixa a dobanzii este 5,23%.
Acum, conf. OG 50/2010 inseamna ca dobanda mea variabila va fi formata din 5,23% + EURIBOR.
Numai ca banca refuza sa imi zica daca dobanda este formata din cele doua parti pe care le-am dedus eu, ba mai mult imi spune ca este mult mai avantajos sa semnez actul aditional cu o dobanda fixa de 13,5%.
De zici ca eu sunt atat de tampita sa nu stiu ce este si ce nu este avantajos pentru mine.
Mi-a mai spus functionara ca daca nu semnez actul aditional se considera aprobare tacita sau ca daca nu sunt de acord cu conditiile lor trebuie sa achit creditul.
Eu am citi ordonanta si acolo scrie negru pe alb ca nu poate fi considerata aprobare tacita o astfel de modificare, si mai scrie ca nici nu mai pot obliga sa inchid creditul ci sunt ei obligati sa lase creditul sa continue in conditiile initiale.
De doua saptamani ne luptam cu ei sa ne lamureasca si nimic....nu ai cu cine sa vorbesti.
Ieri am sunat la Bucuresti si mi-a zis sa merg la agentie sa cer lamuriri.I-am zis ca nu am ce sa caut acolo sa vorbesc cu niste oameni care sunt de profesie cu totul altceva decat economisti sau juristi, care nu stiu ce este o dobanda sau un indice de referinta variabil, si care nu stiu sa citeasca o ordonanta.
Nu stiu ce sa mai fac, as vrea sa ii dau in judecata dar nu cunosc nici un aocat care sa mai fi avut litigii cu bancile. Plangere la ANPC am facut dar abia saptamana asta si ei iti pot raspunde in 30 de zile, iar cei de la banca mi-au zis ca pe 19 septembrie voi trece automat la dobanda fixa.
M-am gandit sa fac o cerere sa imi alinieze dobanda conf OG la euribor +marja fica de 5,23%, dar nu am certitudine ca la data contractului asta era marja fixa a banciii pentru ca nu scrie nicaieri in contractul de credit.
Cine ma poate ajuta cu sfaturi, multumesc anticipat.
Buna ziua,

Eu am creditul la BT si sint intr-o situatie asemanatoare. Am scris mai sus care este, cf. contractului "formula" de calcul a dobinzii. De cite ori am vrut sa aflu la banca mai multe detalii legate de formula de calcul mi s-a spus ca "asa vine de la sediu", ca "nu stiu mai multe amanunte". In final, am solicitat, in scris, acest lucru in luna mai si nici acum n-am primit raspunsul lor. Am facut o noua solicitare in care precizam ca vreau sa stiu si valorile la data incheierii contractului tocmai pentru a nu mi mari artificial marja (prin includerea costurilor sursei de finantare). Inca nu am primit raspuns si nici nu am sperante sa primesc pina pe 19 septembrie. M-am gindit sa fac o preintimpinare la banca in care sa solicit sa mi se ia in calcul marja la valoarea initiala (care ar fi, dupa capul meu, si dupa un calcul asemantor cu al tau egala cu dobinda initiala din care scad LIBOR si costurile sursei de finantare si ajung la o valoare cu muuuult sub cea propusa in actul aditional). Problema e ca acest demers daca-l fac chiar azi, tot nu ma incadrez pina pe 19 septembrie cu raspunsul lor (ca n-au nici un interes!) si nu stiu daca mai are rost sa ma agit!?
Ai dreptate rashid, nu ne incadram cu raspunsul lor, dar cel putin nu vor avea motiv sa ne supuna actul aditional aprobarii tacite.Eu ma gandeam sa scriu in solicitare clar ca nu sunt de acord cu dobanda fixa propusa in actul aditional si ca cer aliniera la OG 50/2010, cu marja fixa calculata dupa capul meu plus euribor.
Oricum cred ca va fi foarte greu sa ii fac sa imi accepte acea solicitare desi mi-au zis ca pot face o solicitare de derogare de la OG. De ce derogare??? Mi-au spus ca in acesta ordonanta nu intra si creditele de consum.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
bubulanu , utilizator
La sfarsitul lunii august am primit scrisoarea de la AlpB (pentru ca nu putem scrie tot numele :D) prin care-mi solicitau prezenta la banca pentru semnarea AA-ului dupa data de 06 Septembrie. Am fost astazi! O tanara dragutza mi-a spus ca abia dupa data de 20 septembrie trebuie sa vina actele aditionale si "sa stau linistit". Cum as putea sa o refuz?!? =D>.
Serios vorbind: cat poate sa dureze emiterea unor Acte Aditionale? Poate fi ceva in neregula cu data de 20 Septembrie? In cat timp ar trebui sa te prezinti la banca pentru a nu fi considerata "acceptare tacita"?
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
GabiB2, utilizator
GabiB2 a scris:

La sfarsitul lunii august am primit scrisoarea de la AlpB (pentru ca nu putem scrie tot numele :D) prin care-mi solicitau prezenta la banca pentru semnarea AA-ului dupa data de 06 Septembrie. Am fost astazi! O tanara dragutza mi-a spus ca abia dupa data de 20 septembrie trebuie sa vina actele aditionale si "sa stau linistit". Cum as putea sa o refuz?!? =D>.
Serios vorbind: cat poate sa dureze emiterea unor Acte Aditionale? Poate fi ceva in neregula cu data de 20 Septembrie? In cat timp ar trebui sa te prezinti la banca pentru a nu fi considerata "acceptare tacita"?


Din ce am inteles eu, termenul limita este 19 septembrie 2010. Daca pina la aceasta data nu se semneaza actul aditional, se considera acceptare tacita. Ar trebui sa faceti o adresa la banca, cu numar de inregistrare, in care sa specificati ca v-ati prezentat, cf. instiintarii lor, la data de...si ca nu vi s-a dat formularul spre a-l semna, tocmai pentru ca banca sa nu poata invoca aceasta nesemnare ca acord tacit din partea Dvs
O zi buna si succes!

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)