Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv
Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...
E limpede ca problema sistemului de creditare e faptul ca nivelul dobanzilor nu este plafonat de catre stat, sunt de-acord cu d-voastra din acest punct de vedere si sunt convins si de faptul ca O.U.G 50/2010 nu rezolva problemele nici pe departe, dar nici nu accept sa nu ma folosesc de avantajele pe care aceasta ordonanta le propune. Eu acest lucru il condamn: starea de vegetatie si dezinteresul pe care il au majoritatea datornicilor la banci. La acest lucru ma refeream cand spuneam ca nu avem nicio scuza. Intr-adevar, O.U.G 50/2010 nu rezolva problemele acestei "camatarii legale" care s-a instalat in Romania, dar poate e un inceput, si in mod sigur trebuie sa ne folosim de aspectele favorabile pe care ni le propune. Obiectul ordonantei este: calcularea unei dobanzi mai usoare, lucru care implica pastrarea marjei fixe din Contract, precum si eliminarea unor comisoane ridicole, deci eu despre asta am vorbit (despre marja fixa si comisioane) si am incercat sa gasesc calea cea mai buna. Deocamdata statul vine doar cu acest instrument in ajutorul consumatorului-O.U.G. 50/2010, si cu ea ne aparam drepturile fata de bancilor. In momentul in care d-l Boc ne va oferi si alte posibilitati, vom discuta si despre ele.
Cu tot respectul pentru cunostintele d-voastra de politica finaciar-fiscala si pentru exemplele de drept comparat pe care ni le-ati oferit, dar ele nu se aplica in Romania si, deci nu ne ajuta cu nimic, in schimb ordonanta 50, cu lipsurile si avantajele ei, ne ajuta. Intr-adevar se poate mai mult si mai bine de atat, dar nici atitudinea ignoranta nu e o solutie, ca doar asta cautam noi aici...solutii...solutii la problemele juridice pe care le intampina romanii care nu au studii juridice si nu au posibilitatea de a-si apara singuri drepturile. Eu zic sa le oferim solutii in a interpreta corect aceasta lege noua si de a propune cea ma buna punere in practica a ei.
Cristian Cosma
am fost joi la banca sa vad ce e cu oug 50/2010 iar tipa de la banca mi a spus ca nu sa intampla nimic cu creditul meu daca semnez,singura modificare e ca dobanda de 15% ramane fixa(la inceput era de 9% variabila)in rest nu se intampla nimic ,toate raman neschimbate cu exceptia comisionului de rambursare.
Am citit, cu ochi de "neexpert"oug 50/2010, şi nu îmi este foarte clar dacă se aplică şi contractelor de leasing pentru cumpărarea unei maşini. Menţionez că în contractul încheiat, se menţionează că la sfârşitul perioadei de leasing pot deveni proprietarul maşinii. Am rata reziduală inclusă în rată. Dacă poate cineva să mă lămurească?
Ne forteaza sa semnam actele aditionale deoarece ei maresc costurile creditelor. OUG 50/2010 spune ca nu se poate marii dobanda fara acordul nostru( fara semnarea actului aditional). Se considera acceptare tacita doar modificarea legala ( in sensul nemajorari dobanzii). PAREREA MEA ESTE SA NU SEMNAM NICIUN ACT ADITIONAL SI NEAPARAT DE NOTIFICAT BANCA SA ADUNE LA MARJA FIXA STABILITA IN CONTRACT PROCENTUL EURIBOR / ROBOR...DUPA CAZ.
Daca semnati nu se mai poate face nimic.
NIMENI NU NE BAGA IN BUZUNAR BANI NEMUNCITI SI NIMENI NU TREBUIE SA NE IA DIN BUZUNAR FARA ACORDUL NOSTRU .
Sper sa reusim sa indreptam ceva.
Ce pot sa fac daca in contractul initial nu este specificata marja si nici formula de calcul pentru dobanda aplicata unui credit imobiliar in Euro? Mentionez ca am depus deja la banca o cerere prin care am solicitat sa mi se explice formula de calcul dar nici dupa 3 luni (!!!) nu am primit raspunsul lor.