avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Ce scrie exact in contract la dobanzi? Este foarte important sa nu acceptati ceea ce vor sa impuna ( euribor- acum este 1% +marja bancii+o marja fixa ).Imaginati-va cand euriborul se va duce catre 5%, ce costuri suplimentare vor fi, raportate la costurile de acum.
Este posibil ca ce aveti dumneavoastra in contract sa fie clauze abuzive.
danielst a scris:

Ne forteaza sa semnam actele aditionale deoarece ei maresc costurile creditelor. OUG 50/2010 spune ca nu se poate marii dobanda fara acordul nostru( fara semnarea actului aditional). Se considera acceptare tacita doar modificarea legala ( in sensul nemajorari dobanzii). PAREREA MEA ESTE SA NU SEMNAM NICIUN ACT ADITIONAL SI NEAPARAT DE NOTIFICAT BANCA SA ADUNE LA MARJA FIXA STABILITA IN CONTRACT PROCENTUL EURIBOR / ROBOR...DUPA CAZ.
Daca semnati nu se mai poate face nimic.
NIMENI NU NE BAGA IN BUZUNAR BANI NEMUNCITI SI NIMENI NU TREBUIE SA NE IA DIN BUZUNAR FARA ACORDUL NOSTRU .
Sper sa reusim sa indreptam ceva.



ANPC- sfaturi pentru consumatori la aparitia OUG 50/2010

"Sfaturi pentru consumatori


• Pentru contractele de credit existente:

- refuzati comisioanele :rolleyes:pentru unele operatiuni cu numerar pe care bancile le percep pentru plata ratelor (comision de plata a ratei in avans, comision pentru plata prin intermediar etc.):))
- cereti bancii sa stopeze incasarea comisioanelor :rolleyes:aferente creditului care nu sunt prevazute in OUG 50/2010;:)):))
.....
- in aceasta perioada, e posibil sa primiti de la banci si oferte de modificare a contractelor de credit existente care NU AU LEGATURA cu asigurarea conformitatii contractului:rolleyes: cu dispozitiile OUG 50/2010;:)):)):)) ...

...exista situatii in care consumatorii ce doresc sa beneficieze de noile reglemantari legale (rambursare anticipata a creditului sau eliminarea unor comisioane) sunt refuzati verbal de creditorii care se prevaleaza fie de termenul de gratie de 90 zile pentru actualizarea contractelor fie de motivul fals :rolleyes:ca OUG 50/2010 nu a intrat in vigoare;:)):)):))
..."

[ link extern ]


Politia romana- sfaturi pentru populatie contra furturilor din buzunare

"Furturile din buzunare
• nu purtati portofelul in buzunarul de la spate al pantalonilor!
• nu purtati bani sau valori in buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor, gecilor, acestea sunt locurile cele mai vulnerabile si mai des vizate de hoti!
• pastrati portofelul si banii in buzunarul interior si asigurati-l cu nasturi sau fermoar!
• banii se tin in buzunarul de la piept sau intr-un buzunar cat mai aproape de corp!
• daca transportati o suma importanta de bani, evitati locurile aglomerate!
• atentie la persoanele pe care le vedeti des in preajma dumneavoastra in piata si magazine sau pe strada!
acordati mai mare atentie posetei, gentii! :rolleyes:
cand faceti diverse plati sau cumparaturi, nu scoateti tot teancul de bani, ci numai suma care trebuie! :rolleyes::rolleyes:
• daca stati la coada priviti cu atentie in jur!
• daca simtiti ca asupra dumneavoastra se face presing la coada in magazine, sau ca cineva s-a instalat in fata dumneavoastra si v-a acoperit vederea, verificati geanta si locul unde tineti portofelul!
• urmariti cu atentie persoanele care au ca din intamplare obiecte de imbracaminte pe mana sau plase goale. Un hot se foloseste de acest fel de obiecte cand opereaza, ca sa-si ascunda mana de privirile straine!:rolleyes:"

[ link extern ]


care sa fie "diferenta"?!:hm::rolleyes::stunned:








Ultima modificare: Duminică, 29 August 2010
ContSters123067, utilizator
@DL.DAN a scris intr-un topic ce a fost sters, deoarece continua aceasta discutie, incalcand in acest fel, Regulamentul de postare.:

"De pe un alt site am gasit:"...insistati pana obtineti trecerea marjei neschimbate in Actul Aditional.-depuneti o solicitare de pastrare in Actul Aditional a marjei din contract;-faceti o copie si luati numar de inregistrare pentru a va asigura ca puteti demonstra intentia dv.de pastrare a marjei.Daca vi se refuza pastrarea marjeiin Actul Aditional depuneti o sesizare la ANPC si demarati actiunile legale prin care puteti obtine dreptul conferit de lege in instantele abilitate."
Cam atat despre marja.Dar va rog sa ma lamuriti mult mai mult in cealalta POSTARE."
Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Tot cu OUG 50..... N-am primit inca acest act aditional insa am fost la banca azi sa vad ce , cand si cum primesc acest act insa, spre surprinderea mea, ofiterul bancar mi-a spusa ca, degeaba OUG 50/2010 atat timp cat ei au primit raspuns clar de la ANPC referitor la noua formula de calcul a dobanzii....si mi-a citat ceea ce citisem si eu pe internet intr-un articol publicat aici [ link extern ] ...

ANPC clarifica formula de calcul a dobanzilor

Pe 28 iulie, la mai bine de o luna de la intrarea in vigoare a OUG 50/2010, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis catre ANPC o scrisoare prin care solicita lamuriri asupra modului in care trebuie calculate marjele pentru clientii cu credite in derulare.

Raspunsul ANPC nu este insa favorabil consumatorilor. “Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda este compusa din dobanda de referinta a bancii + o marja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja fixa existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului, si diferenta dintre valoarea dobanzii de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la 21 iunie 2010”, se arata in raspunsul ANPC.


Deci, cum e cu OUG 50/2010? Ce facem? Mai depunem contestatii la ANPC? Suntem lasati balta? Eu nu mai inteleg nimic, atunci de ce atata zarva cu aceasta OUG 50 daca altul este raspunsul ANPC? Lamuriti-ma va rog frumos! Multumesc!
@Maria,
Adresa de link postata, nu este valida, in sensul ca, articolul despre care faceti vorbire, nu exista.:)

In alta ordine de idei, instantele de judecata, hotarasc ce este legal si ce nu.ANPC-ul sesizeaza instantele de judecata si instantele se pronunta, colegul nostru @gigelin da exemple de practica judiciara, cititi:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)