avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... contributii sanatate avocati
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

contributii sanatate avocati

dragi colegi avocati, am si eu o nedumerire caci am auzit mai multe opinii despre cele de mai jos. dupa cum se stie, avocatii platesc 10% din salariu la barou si trimestrial impozitul la administratia financiara.
in afara de acestea, mai trebuie sa platim altceva pt sanatate? am auzit cum ca trebuie sa fii inscris la o casa de sanatate (gen opsnaj) si sa platesti si acolo..este adevarat sau nu?
eu sunt in ceata si as dori ceva clarificari-ce si unde trebuie sa platesc:)
multumesc si weekend placut!
Cel mai recent răspuns: Alex Chiciu , Avocat 15:44, 4 Septembrie 2010
5,5% din venit nu imi pare OK.
5,5% din venit minus cheltuieli deductibile ar fi corect.
monik a scris:

simonette12 a scris:

Obligatiile avocatiilor sunt:
-10% lunar din venitul realizat ( nu salariu pentru ca nu suntem salarizati-suntem persoane care realizeaza venituri din activitati independente)
-cota de barou lunar,
-16% impozit pe venit,
-5,5% asigurare de sanatate care se plateste la Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana ( a judetului respectiv);)


da, aveti dreptate, venit, nu salariu:)


Dupa parerea me obligatiile sunt :

-10% lunar din venitul realizat (in cazul in care depasesti cota minima impusa de barou)
-16% impozit pe profit(nu pe intregul venit, iar din cota de 10% ce se plateste catre barou doar 50% din cuantumul acesteia poate fi considerata cheltuiala deductibila),
-5,5% asigurare de sanatate care se plateste la Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana ;)(eu intelesesem ca ar fi 6,5% cota, insa nu stiu la ce se calcueaza, la profit(venituri - cheltuieli)sau la venit(incasari)?)
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
Cabinet Avocat Adrian Marta, Avocat
Exista opinii chiar fervente in sprijinul ideii ca avocatii nu datoreaza CASS, intrucat sistemul de asigurari al avocatilor nu este limitat la pensii, si e definit ca sistem global. De exemplu C.L. Popescu in Curierul Judiciar nr. 2/2006.
Voi ce faceti? Platiti sau nu asigurari de sanatate? In baroul in care functionez, CJAS are o sentinta definitiva impotriva unui avocat si se pregateste sa-l execute silit pentru contributiile neplatite pe ultimii 5 ani. In Cluj, insa, am inteles ca exista avocati care au castigat la Curtea de Apel impotiva casei.
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
Beth, utilizator
buna ziua!
eu deja m-am pierdut si sper sa ma ajute cineva sa inteleg mecanismul..odata cu intrarea in vigoare a oug 58/2010 si a normei metodologice de aplicare a a art. III din oug mentionata, s-a trimis o adresa de catre m muncii la unbr prin care s-a clarificat faptul ca oug 58 nu se aplica avocatilor..in interpretarea mea, contributiile pt sanatate, pensii si somaj nu se datoreaza de avocati..asa e?

Alte discuții în legătură

Pfa... ordonanta lui boc Mihaela Elena Mihaela Elena Buna seara. Am o intrebare la care nimeni nu poate/nu stie sa-mi raspunda: si avocatii sunt inclusi in depunea pana azi (respectiv miercuri 25.08.2010) ... (vezi toată discuția)
-pfa: ele obtin 2 categorii de venituri: drepturi de autor si alte venituri. pentru alte venituri se aplica legislatia care a fost inaintea de oug 58 ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, In urma faimoaselor declaratii de astazi ale asa-zisilor ministri ai Muncii si Finantelor, cum ca \"PFA-urile obtin 2 categorii de venituri: ... (vezi toată discuția)