avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie fara autorizatie

Buna,
Locuiesc in Bucuresti, la casa. Vecinul meu din stanga si-a ridicat casa cu un nivel,apoi si vecinul din spate si-a ridicat casa cu un nivel, casele fiind construite la "calcan" - perete-n perete. Cand si-a ridicat cel din spate casa, mi-a afectat foarte mult casa mea pentru ca eu ma sprijineam pe centura lui cu acoperisul, asa fusese construita demult, In momentul cand vecinul din spate a demolat mie mi-a cazut o parte din acoperis , obligandu-ma sa imi renovez casa. constructia constand din pamant si lanti, Mi-am refacut intreaga casa , spatele acoperisul fundatia care oricum nu exista......
Nu am autorizatie de refacere, cum pot face sa intru in legalitate cu casa renovata?
Va multumesc,
Iulia
Cel mai recent răspuns: VASSY , utilizator 11:18, 22 Iulie 2010
Eu nu prea inteleg care este problema...si banuiesc ca nici altii...
Eu am inteles asa: Ca dv nu aveati calcan ci foloseati calcanul vecinului ca si perete "comun". Cand el si-a demolat constructia, dv a trebuit sa va faceti un perete al dv, ca sa aveti de ce sa va rezemati acoperisul...
In aceasta situatie, daca nu ati extins casa, daca nu ati inaltat-o, refacerea unui perete si repararea sarpantei nu pun probleme legale...Cu ce vreti sa intrati in legalitate?
Buna ziua,
Va multumesc pentru amabilitatea Dvs. Din momentul in care vecinul meu a inceput sa darame peretele comun a cazut peretii si acoperisul, acesta fiind numai din capriori , scandura acoperita cu carton si placat pe interior cu pal presat, acum am achimbat structura si am facut din B.C.A. acoperisul captusit cu vata minerala si acoperit cu tabla, conform legii daca schimb structura casei imi trebuie autorizatie, la cele trei incaperi, camera noastra , bucatarie si magazie. Constructia anterioara era din pamant cu lanti, nu ne-a ramas decat o camera care era separata de constructia la calcan, desigur, am facut fundatie de 60 cm in pamant si 40 cm deasupra pamantului.
Ce ma sfatuiti sa fac? Cum pot proceda? Stiu ca este ilegal ce facem dar la momentul respectiv nu am gasit nicio alternativa cum sa procedam, nici acum situatia nu s-a inbunatatit.
Va multumesc din suflet si astept raspunsul Dvs.

Cu stima,
Iuliana

Buna ziua,
Va rog , astept un raspuns cu privire la constructie, nu e finisata, nu are geamuri, are doar acoperis, se poate considera constructie edificata?, cum pot dovedi ca este inceputa de atunci daca eu nu am acte, avize......
Astept raspunsul Dvs. Va multumesc.

Cu stima,
Iuliana
VASSY a scris:

(...) am achimbat structura si am facut din B.C.A. (...)
desigur, am facut fundatie de 60 cm in pamant si 40 cm deasupra pamantului.

Exista cadastru facut pe imobilul in cauza?
var 1. Exista - in cazul trebuie vazut ce scrie in el (memoriu si releveu) si de acolo se pleaca cu proiectul - va trebui cerut CU de intrare in legalitate, demonstrat ca lucrarile sunt mai vechi de 2 ani (termen de prescriere pentru amenda), facuta expertiza tehnica, obtinute avize si autorizatia de construire. In executie vor trebui subzidiri (fundatia minima trebuie sa aiba 90-100cm adancime = adancime de inghet conf. normativelor) si consolidari daca constructia nu se incadreaza in normativele de rezistenta in vigoare acum (P100).
var 2. Nu exista - finalizati constructia si faceti apoi cadastru. Neexistand nimic in baza de date de la cadastru se va introduce acum pentru prima data situatia relevata din teren si nu va mai trebuie nici o Autorizatie de Construire. Dupa cadastru insa orice modificare o veti face numai cu AC.
edx a scris:
Exista cadastru facut pe imobilul in cauza?
var 1. Exista - in cazul trebuie vazut ce scrie in el (memoriu si releveu) si de acolo se pleaca cu proiectul - va trebui cerut CU de intrare in legalitate, demonstrat ca lucrarile sunt mai vechi de 2 ani (termen de prescriere pentru amenda), facuta expertiza tehnica, obtinute avize si autorizatia de construire. In executie vor trebui subzidiri (fundatia minima trebuie sa aiba 90-100cm adancime = adancime de inghet conf. normativelor) si consolidari daca constructia nu se incadreaza in normativele de rezistenta in vigoare acum (P100).

var 2. Nu exista - finalizati constructia si faceti apoi cadastru. Neexistand nimic in baza de date de la cadastru se va introduce acum pentru prima data situatia relevata din teren si nu va mai trebuie nici o Autorizatie de Construire. Dupa cadastru insa orice modificare o veti face numai cu AC.

Raspunsul este partial corect:
Var.1 - Corect.
Var.2 - Incorect:
Daca finalizeaza constructia fara cadastru, inseamna ca o finalizeaza si fara Autorizatie de construire (nu o poate obtine fara cadastru) deci poate fi supus amenzilor in timpul executiei si i se pot opri lucrarile pe santier.
Fara Autorizatie nu poate face "Receptia finala", fara receptia finala nu o poate inscrie nici la Of. Cadastru (ANCPI) si nici la AFP (fisc) deci nu poate face lucrarile de cadstru la sfarsit (o constructie fara autorizatie nu exista, nu poate fi luata in consideratie).
Verificati-va raspunsul inainte de al posta.
Dezinformati uzerul indicandui o astfel de solutie.

Alte discuții în legătură

Acord construcție la calcan annesis annesis Buna seara, Am CU pentru construcție unde este specificat cuplare la calcan , doar ca vecinul nu e construit pe calcan la limita de proprietate, iar eu ... (vezi toată discuția)
Probleme construire la calcan fighi fighi Buna ziua, In luna Mai a acestui an Primaria Popesti Leordeni a aprobat un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea de locuinte cuplate la calcan. In ... (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie sa indeplineasca ridicarea unei constructii, fata de vecini dorelbaiu dorelbaiu Casa mea este o constructie de caramida, parter, tip vagon, avand calcanul pe hotarul cu proprietatea vecina, care este un spital. Aici, spitalul are o fasie ... (vezi toată discuția)