avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie fara autorizatie

Buna,
Locuiesc in Bucuresti, la casa. Vecinul meu din stanga si-a ridicat casa cu un nivel,apoi si vecinul din spate si-a ridicat casa cu un nivel, casele fiind construite la "calcan" - perete-n perete. Cand si-a ridicat cel din spate casa, mi-a afectat foarte mult casa mea pentru ca eu ma sprijineam pe centura lui cu acoperisul, asa fusese construita demult, In momentul cand vecinul din spate a demolat mie mi-a cazut o parte din acoperis , obligandu-ma sa imi renovez casa. constructia constand din pamant si lanti, Mi-am refacut intreaga casa , spatele acoperisul fundatia care oricum nu exista......
Nu am autorizatie de refacere, cum pot face sa intru in legalitate cu casa renovata?
Va multumesc,
Iulia
Cel mai recent răspuns: VASSY , utilizator 11:18, 22 Iulie 2010
VASSY a scris:

(...) nu e finisata, nu are geamuri, are doar acoperis (...)

Daca nu exista cadastru nu exista informatii cu privire la constructie inregistrate. conform celor spuse de utilizator ce mai ramane de efectuat - finisaje si montare tamplarie - se pot face fara autorizatie (am renovat casa, am refacut tencuiala si am inlocuit tamplaria; eventual am pus si termosistem - toate se fac fara AC). Lucrarile ce trebuiau autorizate sunt deja efectuate, si este mult mai usor sa isi obtina actele direct prin cadastru (la primul cadastru nu se cere AC, la urmatoarele modificari da; se considera casa existenta care se releveaza, nu casa construita acum, deoarece ea apare in actul de proprietate - practic a refacut o casa existenta nu a construit una noua). Nu este chiar conform legii dar exista aceasta portita si o poate folosi. In acest mod isi obtine actele in 1-2 luni pe cand in prima varianta in cel putin 4 luni (daca se respecta termenele legale de emitere a CU, avizelor si autorizatiei).
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
edx, utilizator
Va multumesc pentru indrumari si continui cu subiectul,
In stadiul in care este casa, cu peretii ridicati, cu acoperis si fara geamuri , fara cadastru, se poate identifica , ca si constructie sau trebuie finisata?!! Pot sa-i fac cadastru asa cum este? Nu sunt cunoscatoare in acest domeniu si incerc sa strang informatii care sa ma ajute, Am citi putin din legea 50/1991 , lege care s-a invocat pe acest forum, numai ca nu cred ca ma pot incadra, constructia mea nu este finisata . Ma gandesc sa fac astfel: Sa termin constructia de finalizat, sa fac cadastrul si intabularea la casa asa cum este ea, pentru ca nu s-a facut deloc acest lucru si sa fac la primarie o cerere de intrare in legalitate, sa obtin acel C.U. si va vad ce mai pot face , Trebuie dovedit la cadastru ceva?, sau el masoara ceea ce gaseste in teren?
Odata cu aprofundarea acestui subiect parca lucrurile incep sa se complice, am urmarit mai multe variante si parca nu mai edific raspunsul corect.

Astept in continuare raspunsuri si clarificari de la Dvs.
Va multumesc.
Iuliana
Este foarte important ce scrie in actul de proprietate. Daca se regaseste acolo trecut imobilul si cum este descris. Daca ce este trecut acolo este cat de cat apropiat de realitatea din teren prima data cand se face cadastru nu mai trebuie AC. Daca sunt diferente notabile (ex. in act aveti constr. de 100 mp si pe teren sunt 150 mp) se complica situatia. Dar cum ati spus ca doar ati refacut nu cred sa fie probleme. Ar fi bine sa aveti tamplaria montata si tencuielile facute in momentul in care faceti cadastrul si intabularea. Vorbiti cel mai bine cu un cadastrist si vedeti ce zice si el.
In actele de la financiar sunt trecute urmatoarele date:
- casa e construita in data 1/1/1940;
- teren itravilan 15.00 m ocupat,
- 345.00 m neocupat,
- total teren in acte 360 mp,
Corp principal, suprafata utila cu pereti de lemn 67.10,
Suprafata construita desfasurata 80.52.
Total imp. cladire 30758.64 lei
Stiu ca nu e trecut corect in acte dar ce fac cu constructia?
Buna ziua,
Sa inteleg ca pot face cadastru dupa ce voi termina cu finisajele, Dupa ce fac cadastru trebuie sa fac o cerere la primarie de intrare in legalitate si dupa aceea sa obtin certificatul de urbanism cu autorizatie pe constructia care s-a facut si proces verbal de receptie a constructiei , desigur, cu proiect pe aceasta constructie.
Este corect?

Va multumesc.
Iuliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord construcție la calcan annesis annesis Buna seara, Am CU pentru construcție unde este specificat cuplare la calcan , doar ca vecinul nu e construit pe calcan la limita de proprietate, iar eu ... (vezi toată discuția)
Probleme construire la calcan fighi fighi Buna ziua, In luna Mai a acestui an Primaria Popesti Leordeni a aprobat un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea de locuinte cuplate la calcan. In ... (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie sa indeplineasca ridicarea unei constructii, fata de vecini dorelbaiu dorelbaiu Casa mea este o constructie de caramida, parter, tip vagon, avand calcanul pe hotarul cu proprietatea vecina, care este un spital. Aici, spitalul are o fasie ... (vezi toată discuția)