Buna ziua,am si eu o nelamurire si as dori cateva sfaturi din partea celor care se pricep mai bine la chestiuni din astea.Am cumparat recent o masina pe care vreau sa o inmatriculez in RO(mi-am facut programare pe 19.07.2010 la R.A.R. si sper k tot in aceeasi zi sa o inmatriculez),a fost adusa de o cunostinta de-a mea pe data de 13.11.2008 din Italia pentru export,a scos cele 3 perechi de numere rosii la care a avut dreptul,dar nu a mai apucat sa o inmatriculeze(pe atunci taxa era de doua ori mai mica decat acum).Intrebarea mea este: daca o inmatriculez pe 19.07.2010,am vreo sansa sa imi recuperez banii?Precizez ca sunt din Bacau,iar aici nu prea am auzit de exemple de restituire integrala a taxei auto.As putea singur sa ma descurc sau trebuie sa apelez la ajutorul unui avocat.Multumesc anticipat,
Grigori Mihaita
Procedura de solicitare a taxei impune adresarea unei cereri organului fiscal competent, in speta Administratia Finantelor Publice Brasov .
Modelul de mai jos:
CERERE DE RESTITUIRE
Către(organul fiscal competent) __________________________________________
Subsemnatul/Subscrisa _________________________________ (numele şi
prenumele persoanei fizice / denumirea contribuabilului), cu domiciliul / sediul în
localitatea ________________, str. _________ nr. __, bl. ___, sc. ___, ap. __,
judeţul/sectorul ________________, având C.N.P./C.U.I. ____________________,
în temeiul prevederilor art. 117 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003
privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare, coroborate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008
pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, solicit/solicităm restituirea
sumei reprezentând1):
( ) diferenţă între suma achitată anterior, cu titlu de taxă specială pentru
autoturisme şi autovehicule, şi cuantumul rezultat din aplicarea prevederilor privind
taxa pe poluare pentru autovehicule;
( ) valoarea reziduală a taxei pe poluare, autovehiculul pentru care s-a plătit
taxa fiind scos între timp din parcul auto naţional;
( ) diferenţe calculate în urma contestării taxei pe poluare achitate anterior.
Declar/Declarăm că suma achitată iniţial, cu titlu de taxă specială pentru
autoturisme şi autovehicule/ taxă pe poluare, prin chitanţa / O.P.T. nr. ______ /
______, în cuantum de _________lei, a fost achitată pentru înmatricularea
autoturismului/autovehiculului marca _________, tip/variantă __________, fabricat
în anul ____, având nr. de înmatriculare ___________, nr. de identificare
_____________________, seria cărţii de identitate _____________.2)
Faţă de acestea vă rog/rugăm să procedaţi la calcularea diferenţei/valorii
reziduale, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008
pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, cu menţiunea că am luat
cunoştinţă că din suma de restituit vor fi compensate, de către organul fiscal
competent, eventualele obligaţii fiscale datorate şi neachitate la data restituirii.
Solicit/solicităm ca restituirea efectivă a sumelor cuvenite în continuare să se
efectueze3):
( ) în contul bancar nr. ___________________ deschis la
_______________________;
( ) în numerar, la ghişeul unităţii trezoreriei statului, în baza Notei privind
restituirea.
Solicitant/Reprezentant legal al contribuabilului
Nume şi prenume
Semnătura
L.S.
Data
.......la asta ma refer, la pct. 1 care din cele trei variante trebuie bifata, prima? a doua nu e sigur, a treia...................nu sunt sigur.
aha...am inteles...din cate citesc in cererea ta, trebuie bifat la punctul 1, respectiv diferenta intre vechea taxa si cea rezultata in urma aplicarii oug nr. 50/2008...
eu am o cerere, care se aseamana cu a ta si pe care ti-o dau, trebuie completata numai cu faptul ca trebuie sa treci diferenta pe care tu ai recuperat-o....
...bafta...!
mersi mult pentru model, da, trebuie trecuta suma si trebuie sa schimb si..........la ce solicit, eu am primit taxa pe poluare (cam 1000lei) acum solicit taxa de prima inmatriculare (vreo 2000lei), inca o data.........mersi mult.
Se face cererea asta de restituire a taxei, care se depune la finante (unde ai domiciliul), raspunsul va fi aproape sigur negativ dupa care langa raspunsul primit mai faceti o cerere de chemare in judecata (chemati in judecata finantele si administratia fondului pentru mediu), langa care mai anexati copie dupa chitanta, dupa decizia de la finante, dupa c.i., certificat de inmatriculare, contract de v-c si ceva sentinte/decizii solutionate favorabil..............si le dupuneti la tribunal sectia comerciala si de contencios administrativ. bafta