avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate vizita propietarul apartamentul inchiriat, daca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate vizita propietarul apartamentul inchiriat, daca nu s-a specificat in contract?

Daca la semnarea contractului de inchiriere nu s-a stabilit nici o vizita din partea propietarului in imobilul inchiriat, poate acesta veni in vizita sau cu atat mai mult trimite persoane in vizita in numele lui "sa controleze" starea apartamentului?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:55, 21 Iulie 2010
Iata ca lucrurile se complica. Incheiati contract de inchiriere, dar acesta nu este inregistrat la fisc, iar dvs. ati acceptat, oare de ce? Atunci despre ce vorbim aici, daca proprietarul poate sau nu sa-si viziteze proprietatea. Sigur ca poate, asa cum s-a afirmat si mai sus. Ca trebuia sa fie prevazut in contract chestia aceasta - sigur ca da, dar domnul proprietar in dorinta sa de a castiga cat mai mult (cu cat mai putine cheltuieli), intocmeste contractul de inchiriere pe genunchi, basca ca nu il inregistreaza la fisc pentru a plati impozit. Daca contractul de inchiriere era intocmit la un cabinet de avocatura sau o agentie imobiliara, in mod sigur clauza de vizitare a proprietatii sale era inscrisa in contract. Nu mai spun de alte clauze specifice (bine ar fi sa va uitati pe un contract de inchiriere a unui spatiu de locuit de la stat).
Acum, eu in locul proprietarului as intocmi un act aditional la contractul de inchiriere, as inscrie clauzele care nu au fost stipulate initial si v-as invita sa semnati. Daca va convin acest clauze, semnati, daca nu - bye! Oricum dvs. aveti in mana as-ul cu neinregistrarea la fisc a contractului, dar nu stiu "cat tine" poanta. Ma gandesc ca poate vrea sa va sicaneze in ideea sa renuntati la contract...

Pai nu pot obliga eu sa se duca sa inregistreze contractul la fisc. Insa vroiam sa stiu daca are ceva valoare cum sunt contractele comerciale. Daca nu l-a inregistrat e problema lui si amenda tot el o plateste in caz ca fac vreo sesizare. Clauzele din contract sunt echitabile. Asta e o clauza netrecuta in contract, nu o vad nicaieri in lege si asta am intrebat poate am omis eu ceva. Nu am nimic impotriva ca de comun acord sa stabilim anumite date de vizitare a imobilului, am ceva impotriva sa-mi trimita rudele si prietenii pe cap cand eu nu am nici o treaba cu ei. Asta intrebam daca e legal. Acum unii spun ca da altii ca nu si nu prea mai inteleg nimic.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
MeatLoaf, utilizator
Am gasit asta pe internet, deci la problema contractului am gasit raspuns :)

"Contractul de închiriere este un contract consensual, ceea ce înseamnă că el se încheie în mod valabil prin acordul de voinţă dintre proprietar şi chiriaş. Forma scrisă a contractului se cere numai pentru probă, ceea ce înseamnă că fiecare din părţi poate dovedi faţă de terţi existenţa şi cuprinsul contractului numai prin înscrisul constatator, nu prin declaraţii sau martori.

Cu alte cuvinte, nu există nicio condiţionare de înregistrarea la administraţia finanţelor publice pentru valabilitatea contractului de închiriere. El se încheie prin acordul de voinţă, încheierea unui înscris în acest sens fiind impusă de obligaţia proprietarului de a se înregistra ca plătitor de impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, mai simplu spus). Chiriaşul nu are nicio legătură cu obligaţia proprietarului de a se înregistra la fisc, în schimb proprietarul are obligaţia de a plăti impozit, indiferent că are contract scris sau nu. E drept, faptul că trebuie să se înregistreze ca plătitor atrage nevoia încheierii unui contract scris, dar asta nu înseamnă că, în lipsa înscrisului, contractul (cu obligaţia aferentă de a plăti impozit) nu există.

Proprietarul care nu se înregistrează ca plătitor de impozit face evaziune fiscală, un aspect foarte util de cunoscut atunci când proprietarul evazionist are diverse cerinţe din categoria „văruieşte tu / plăteşte tu / ieşi afară / chiria s-a mărit / etc”.

Mai ramane aspectul vizitelor daca ma poate lamuri cineva.
Referitor la vizite... nu stiu daca e chiar normal sa-i impuneti dumneavoastra cine sa vina in control pe proprietatea sa.
Ca proprietar, el poate imputernici pe oricine, cu conditia ca aceasta vizita sa nu presupuna ramanerea peste noapte in apartament, fie si pentru o noapte (am mai auzit astfel de cazuri).
Asa cum spunea doamna Elga, stabiliti de comun acord o zi, doua pe luna in care poate sa vina. Cat priveste persoana care vine, e dreptul lui sa decida pe cine trimite, mai ales daca va si anunta ca vine x, y si z.
Dumneavoastra ca si dna Elga de altfel cu tot respectul cred ca sunteti propietari care inchiriaza sau aveti ceva legat cu asta ca vad ca vorbiti doar din punctul de vedere al propietarului.
Dumneavoastra cunoasteti ca eu platesc o suma importanta de bani acestui pensionar propietar pe acel apartament si ca in urma contractului de inchiriere am dreptul sa fiu lasat sa locuiesc in conditii optime la acea adresa?
Sau aveti impresia ca m-a adunat de pe strada si ma tine din mila si nu am nici un fel de drept?
Nu mi se pare deloc normal sa primesc in apartamentul in care locuiesc ca si chirias tot felul de persoane necunoscute cu care nu am avut nici o legatura la semnarea contractului cand mi se pare ca o persoana e de ajuns si in caz ca aia e chiar propietarul cu atat mai bine. De aceea totusi am cerut sfatul cuiva mai in masura sa-mi vorbeasca obiectiv despre aceasta problema.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
MeatLoaf, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrare fara anunt prealabil in locuinta inchiriata lolozel lolozel Buna ziua, Suntem 2 tinere care stau in chirie si pt asta am semnat un contract de inchiriere cu proprietarul. Ne-am certat din cauza ca nu stie sa anunte ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu contract de inchiriere in vigoare SAUNDU SAUNDU Buna ziua domnilor,vreau sa expun o situatie in care sint direct implicat si nu stiu cum trebuie actionat legal. Am inchiriat un ap.ptr.mine si familie ... (vezi toată discuția)
Contractul meu de inchiriere dianam85 dianam85 Am un contract de inchiriere pentru un apartament cu Domnul x, proprietarul casei. Domnul x a facut un contract de comodat pentru apartamentul cu pricina cu o ... (vezi toată discuția)