avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier

Am si eu o problema, in urma cu trei zile am dat peste cineva cu masina, veneam dinspre magazin, iar in momentul efectuarii virajului spre stanga , mia iesit in cale un caine, in momentul acela, am tras brusc de volan, si am dat peste persoana respectiva, fara sa apuc sa o vad, conform masuratorilor facute de politie aveam 32,5 km/h, pe o strada nesemnalizata de marcaje rutiere si treceri de pietoni, persoana respectiva, in momentul lovirii se afla la o distanta de 1 m fata de bordura, strada masurand in total cu tot cu borduri, 7 m. Mai mentionez ca pe partea opusa nu se aflau masini parcate pe trotuar, iar pe partea mea erau stationate masini.Persoana lovita are un picior rupt,care necesita operatie, un cucui si mici zgarieturi pe spate.Iar raspunsul de la echilotest este 0,00 iar la sange 0,00. Ce pot pati in cazul acesta ? Ma poate da in judecata , sa castige procesul sau sunt eu vinovat ?
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 21:22, 21 Iulie 2010
si eu am patit ceva asemanator, sfatul meu este sa incercati sa va intelegeti cu victima, chiar daca nu aveti o vina din punct de vedere al codului rutier, dosarul se deschide pentru vatamare corporala, si in functie de zilele de ingrijiri medicale , care se vor da de la IML, fapta va fi incadrata, deci incercati sa ii dati ceva victimei, asta daca nu are pretentii exagerate, astfel incat sa deao declaratie ca nu are pretentii , nu se constituie parte civila in procesul penal si nu va depuna plangere penala, declaratia sa fie daca in fata organelor de politie sau in fata notarului, iar suma sa fie specificata in declaratie.
exista o problema, ca si eu sunt in expectativa sper sa nu se razgandeasca , victima are 2 luni la dispozitie pentru a depune plangere la politie de la momentul cunoasterii autorului faptei. este o situatie foarte neplacuta, si solutionarea unui astfel de dosar dureaza ceva, si eu am tot un suv, dar eu am sters victima cu usa spate si nu a avut decat cateva zgarieturi, dar multe persoane in ziua de azi profita din asemenea situatii.

mult succes
multumesc !
Va pun in tema cu posibilele rezultate ale anchetei, dupa ce am "radiografiat" accidentul functie de datele pe care mi le- ati furnizat:
Privind numarul de zile de ingrijiri medicale necesitate de victima pentru vindecare, constatate prin certificat medico- legal:

1. Victima, cu un picior fracturat/operatie/imobilizare in ghips, va necesita un minim de 20- 30 zile de ingrijiri medicale, daca nu intervin complicatii. Incadrarea juridica in acest caz este de vatamare corporala din culpa, prev. si ped . de art. 184 alin. 1 Cod Penal.

2. Daca victima necesita mai mult de 60 de zile ingrijiri medicale, atunci fapta este incadrata ca si vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art . 184 alin.2, coroborat cu prevederile art.182 alin.1 din Codul Penal.

Sub aspectul culpei( vinovatiei) se pot contura doua "variante":

1. Culpa exclusiva a victimei, caz in care dv va veti alege cu un N.U.P( solutie de neinceperea urmaririi penale), fara a satisface vreo pretentie emisa de victima.

2.Culpa comuna, atat a victimei, care traversa/ se deplasa prin loc nepermis, cat si a dv., care, printr- o manevra brusca, ati patruns pe celalt sens( strada avea latime de 7 m , cate o banda de 3,5 m pe sens, exceptand cazul in care era sens unic pe strada respectiva), fara sa va asigurati si ati produs vatamarea persoanei. Chestia cu aparitia cainelui, poate lasa loc pentru aplicarea prev art 47 Cod Penal, "Cazul fortuit", situatie in care fapta pe care ati comis- o nu constituie infractiune, desi este prevazuta de legea penala( cazul fortuit-cauza care inlatura caracterul penal al faptei) si nu veti suporta consecintele legii!

In concluzie:

Victima poate sa depuna plangere penala daca are pana in 60 zile de ingrijiri medicale.In aceasta situatie se poate discuta despre impacarea partilor si retragerea plangerii, in final inchiderea dosarului cu solutie de neincepere a urmaririi penale.

Daca are peste 60 zile, impacarea nu mai produce consecintele sus mentionate, cercetarea se finalizeaza ,dupa administrarea tuturor probelor( inclusiv efectuarea expertizei tehnice- auto) si, daca nu se constata cazul fortuit si aveti culpa, veti urma calea justitiei, lunga si costisitoare:(

Nu uitati ca exista si posibilitatea medierii in cazul in care victima are pana in 60 zile ingrijiri!

Recomandarea mea este sa nu va grabiti in a satisface pretentiile victimei, de pe acum, dar mi se pare normal, si intotdeauna am recomandat, ca in astfel de situatii, daca victima este lipsita de posibilitati financiare, conducatorul auto, daca are posibilitati, ar fi bine sa ii acorde sprijin si ajutor in limitele umanului:)

Daca doriti si alte lamuriri, din respect pentru cei care au fost sau sunt fie victime fie conducatori auto implicati in astfel de situatii, solicitati- mi- le pe mesaj privat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier llumi llumi Buna ziua! In data de 01.09.2010...tatal meu a avut un grav accident rutier...l-a lovit un autoturism pe trecerea de pietoni...in urma accidentului tatal meu ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa-nelamurire danieln danieln buna, as dori daca se poate un sfat cu privire la urmatoarea problema: in urma cu o luna, am pierdut controlul autoturismului din cauza unei gropi si am ... (vezi toată discuția)