avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... \"TVA inclus\" - cine suporta riscul?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

"TVA inclus" - cine suporta riscul?

Recenta modificare a cotei TVA (ca si cea cu 5% din 2008) a condus la diverse "turbulente" in contractele in care pretul era prevazut "cu TVA inclus", adica pe o suma globala. Exemplul la indemana sunt contractele de servicii lunare, unde cazuri de acest gen se intalnesc suficient de des si pe tema carora a fost publicat un material: www.avocatnet.ro/content/art...

Opinii cum ca in cazul stipularii pretului "cu TVA inclus" riscul apartine vanzatorului mai exista, inclusiv aici: [ link extern ]
În cazul creşterilor de TVA la contractele în derulare, acestea vor fi suportate fie de vânzător, fie de cum­pă­rător, în funcţie de modul de indicare a preţului în contract. Dacă la obligaţia de plată s-a prevăzut că se plăteşte o sumă „la care se adaugă TVA”, atunci creşterea va fi suportată de cel care face plata, adi­că de cumpărător sau beneficiarul prestaţiei unui ser­viciu. Dacă în contract s-a trecut o anumită sumă fixă, specificându-se că include TVA (sau chiar dacă nu se specifică), atunci situaţia va fi invers: pier­derea va fi suportată de către cel care primeşte pla­ta. El va trebui să calculeze TVA şi să-l plătească din acea sumă globală. Riscurile legate de creşterea TVA nu pot fi împărţite între părţi, în mod direct, printr-o stipulaţie contractuală care să prevadă împărţirea riscurilor în cazul creşterii TVA. Codul Fiscal spune clar cine şi în ce condiţii trebuie să plătească această taxă şi o derogare nu este permisă, ba poate chiar să capete valenţe penale în anumite condiţii. Soluţia este ca părţile unui contract deja semnat să se înţeleagă să împartă pierderile în alt mod, care nu implică TVA-ul. Acestea pot să reducă din preţ printr-un act adiţional, să mai lungească termenele la obligaţiile de plată sau altele.


Problemele pe care le vad eu sunt urmatoarele:
1. Daca admitem ca in cazul cresterii TVA riscul apartine vanzatorului/ prestatorului, inseamna ca in cazul micsorarii TVA (vezi TVA 5% pentru locuinte) riscul apartine cumparatorului/ beneficiarului. Asta are cateva consecinte, cum ar fi faptul ca dintr-o data contractul nu mai e comutativ, ci aleatoriu, sansa de castig sau pierdere depinzand doar de politica fiscala a statului. Nu mi se pare viabila o interpretare cum ca partile si-au asumat acest element aleatoriu fara o prevedere clara, or "TVA inclus" nu mi se pare suficient in contextul in care TVA este un impozit neutru pentru persoana impozabila (adica nici nu-l imbogateste si nici nu-l saraceste, lucru realizat prin dreptul de deducere).

2. In al doilea rand, dpdv contabil TVA-ul tot separat se factureaza, asa ca modificarea TVA are ca efect indirect modificarea pretului "brut", lucru care teoretic s-ar intampla fara vreun acord intre parti. Ca exemplu, daca pretul e 11,9 cu TVA iar cota TVA 19%, furnizorul va factura de fapt 10 lei si 1,19 TVA. Daca cota TVA se modifica la 24%, furnizorul va trebui sa factureze 9,59 lei si 8,40 TVA, deci pretul se modifica de la 10 lei la 9,59. Cum se poate asta justifica fara un act aditional si impotriva regulilor de regularizare prevazute de art. 140 din codul fiscal?

3. Dpdv juridic, pretul este prestatia la care vanzatorul/furnizorul este indreptatit in contrapartida pentru prestatia sa. Din acest punct de vedere TVA-ul nu face niciodata parte din pret, nefiind o suma la care vanzatorul sa fie indreptatit, ci doar una impusa de lege, pe care vanzatorul o colecteaza si o transmite mai departe, prin decont, catre bugetul de stat (un fel de intermediere, daca vreti). Drept urmare, faptul ca partile stipuleaza o suma de plata cu TVA inclus nu ar trebui sa impieteze asupra faptului ca pretul este cel fara TVA.

4. Regulile de interpretare ale contractelor, potrivit codului civil, spun ca "Interpretarea contractelor se face după intenţia comună a părţilor contractante, iar nu după sensul literal al termenilor", or intentia comuna trebuie interpretata din prisma prevederilor legale in vigoare (sau cel mult previzibile) la momentul incheierii contractului. Mie asta imi spune ca partile au avut intentia comuna ca in pretul prevazut este inclus TVA de la momentul incheierii (practic, 19%), nu altul.

Punand cap la cap cele de mai sus, parerea mea e ca inclusiv in contractele care prevad un pret cu TVA inclus modificarea TVA opereaza si modificarea sumei totale de plata, nefiind diferite in mod substantial de prevederile care mentioneaza TVA-ul separat. In opinia mea doar pretul fara TVA ramane neschimbat (acela fiind pretul in intelesul lui juridic), iar TVA ramane un impozit neutru. Astept parerile voastre :).
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
Pentru ca din punct de vedere fiscal TVA face parte din pret , fiind o taxa platita de vanzator , asta inseamna ca vanzatorul nu are dreptul sa creasca pretul daca in contract scrie clar ca pretul este X iar TVA-ul este inclus .

Daca TVA ar fi scazut , vanzatorul ar fi scazut pretul ? Eu cred ca nu .

De regula in orice contract este specificat un anumit pret la care se adauga TVA .

In cazul in care ar fi fost vorba despre un contract individual de munca in care s-ar fi specificat ca salariul net este X , daca ar fi crescut taxele , asta ar fi insemnat ca salariul net sa scada pentru ca au crescut taxele platite de angajator ?

Dupa parerea mea , atunci cand avem de-a face cu un contract in care se specifica faptul ca in pret este inclus si TVA , partile si-au asumat riscul cresterii respectiv scaderii TVA .

Urmand aceesi logica dezvoltata de Andreea Lisievici , asta ar insemna ca un vanzator ar putea decide sa creasca pretul si ca urmare a introducerii impozitului forfetar .
Logica Andreei e impecabila si in cazul de fata este bine aplicata..
Ea are dreptate..TVA e un impozit neutru.. Stiu asta pentru ca in 1994 am sustinut proiectul de licenta cu tema TVA..La vremea respectiva nu erau decat 2 sau 3 articolase in domeniu si alea incomplete, lucrari sau monografii in domeniu, ioc!.. Pana la urma m-am inspirat din doctrina franceza..Nu am avut placerea sa practic avocatura exclusiv in domeniul fiscal dar asta nu inseamna ca nu am avut cazuri in domeniu si ca nu ma pasioneaza in continuare...
Cum ziceam, Andreea are dreptate.. Dar ea scapa din vedere ceva esential: piata!
E adevarat ca TVA-ul e impus de stat si colectat de fisc.. Iar colectarea de fisc se face dupa niste norme a caror eficienta nu face obiectul acestei discutii..
Ne intereseaza sa dezbatem doar pretul cu TVA inclus.. Daca trebuie sa creasca sau nu in urma majorarii TVA si daca consumatorul final al produsului sau serviciului trebuie sau nu sa plateasca in plus..Corect?
Din ceea ce am observat eu, pe piata sunt 2 tendinte: unii furnizori de produse si servicii au crescut pretul final, urmare a cresterii TVA, altii l-au pastrat la acelasi nivel, reducand marja lor de profit..Intrebarea este: cine a procedat corect?
Raspunsul este: ambele categorii.
De ce? Pentru ca, desi statul poate impune cuantumul si valoarea TVA-ului ce urmeaza a fi colectat, nu poate determina consumatorul final sa cumpere respectivul produs sau serviciu, daca nu isi permite dpdv financiar.
Si atunci furnizorul de produse si servicii ce face? Mentine pretul cu TVA inclus la nivelul anterior majorarii TVA prin reducerea marjei sale de profit... se merge pe principiul: decat suta la suta din nimic, mai bine un procent cat de mic din ceva..
Nu e cazul furnizorilor de produse si servicii ce au o pozitie dominanta pe piata cum ar fi companiile de telefonie, petrol, gaze, energie electrica.. astia zic: sa marit TVA? No problem.. il bagam marit in pret, pastrand pretul, respectiv marja de profit.. Iar avocatii respectivelor companii se prevaleaza de argumentele Andreei.. Ce poate consumatorul final sa faca in acest caz? Nimic!!!..Ati vazut un om de rand sa dea o astfel de companie in judecata, pentru un astfel de motiv? Sau daca ati vazut, in opinia dvs omul ala era sanatos?
Asa ca,din punctul meu de vedere si Andreea are dreptate dar si Alin..
Andreea are de partea ei legea.. Alin, bunul simt si echitatea...


Intr-o materie in care lipsa de logica juridica se ascunde dupa principiul prevalentei economicului asupra juridicului ma tem ca tot themis si amicul Murphy vor avea dreptate...

Si daca tot nu conteaza ce zicem noi ...hai sa-ncerc si eu.

varianta 1 intr-un contract de vanzare
Pretul este X lei + (la care se adauga) TVA

Aici X (pretul) are cuantumul hotarat de parti si este expres prevazut in contract

Varianta 2
Valoarea totala este Y lei cu TVA inclus.

Unde e pretul?
Pretul este ...in ecuatie. (e necunoscuta X ce poate fi aflata prin rezolvarea ecuatiei Y = X + TVA)

Aici partile nu au mai prevazut expres cuantumul pretului, ci doar elemente cu ajutorul carora pretul va fi determinat in viitor (la data exigibilitatii obligatiei de plata)

Pretul este obiect al contractului iar "cantitatea obiectului poate fi necerta de este posibila determinarea sa" (art. 964 alin 2 c. civ).

Se poate spune, intradevar, ca partile au avut in vedere valoarea totala Y ca fiind esentiala pentru ele. (vointa partilor a fost ca Y sa ramana cel pe care l-au stabilit, indiferent de cum se va schimba valoarea elementului TVA si in consecinta valoarea lui X).
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
romascanu, moderator
Conform vechilor norme metodologice pentru aplicarea art.140 din C.fiscal, citez:"De regula pretul include taxa in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara emiterea unei facturi conform art.155 alin. (7) din Codul fiscal, precum si in orice situatie in care prin natura operatiunii sau conform prevederilor contractuale pretul include si taxa."
Noile norme de aplicare pentru TVA-ul de 24 % :
www.avocatnet.ro/content/art...
anticipeaza/reglementeaza anumite "evenimente" care pot interveni :".......intervin anumite evenimente precum anularea operatiunii, refuzuri, retururi, acordarea de reduceri de pret s.a.;"

Conform art.969 C.civ., Contractul este legea partilor iar disp. art.973 C.civ. :"Conventiile n-au efect decat intre partile contractante".

Ori pretul intr-un contract poate fi determinat sau determinabil...si ar putea fi prevazut sub forma :
-suma X la care se adauga TVA 19%, rezultand pretul total Y1;
-suma X cu TVA 19% inclus, rezultand pretul total Y2.

Aspectul nr.1.
Furnizorului (produse/servicii) i se aplica de la 01.07.2010 marirea TVA-ului de la 19% la 24%.
In consecinta, textul de lege (asa cum este el, neconstitutional, retroactiv s.a.) il obliga pe comerciantul furnizor sa aplice TVA 24% pe orice factura ce este emisa incepand cu data de 01.07.2010.
Daca beneficiarul este tot o societate comerciala, care la randul acesteia "respecta legea", nu va obiecta marirea cotei sub nici o forma.

Aspectul nr.2.
Daca beneficiarul este un "consumator"-persoana fizica, are posibilitatea sa nu mai cumpere "produsul/serviciul" oferit de "furnizor", motivand nerespectarea obligatiei contractuale/cvasi-contractuale privind "pretul" (acesta modificandu-se/marindu-se cu 5%), si poate solicita rezilierea contractului sau...poate sa-l cumpere, situatie in care, ar interveni, zic eu, acceptarea tacita a maririi/modificari pretului prevazut in contract sau factura/bon fiscal (cvasi-contract).

Aspectul nr.3
Art.15 alin.2 din Constituitia Romaniei :"(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.", coroborat cu disp.Art.4 din Codul fiscal:"(1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
(2)Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege", coroborata si/sau cu disp. art.135 (2) litera a si b (si nu numai acestea) din Constitutie, ar putea duce la declararea ordonantei ca fiind neconstitutionala.

Ieri domnul Guvernator al BNR a spus clar ca marirea TVA-ului nu va "redresa deficitul bugetar"...

Apoi, fie in mod direct Avocatul Poporului ar putea prelua aceasta initiativa , fie indirect, in cadrul unui proces intemeiat pe disp. acestei ordonante, partea interesata poate invoca/ar putea invoca, pe cale de exceptie neconstitutionalitatea ordonantei iar Curtea Constitutionala se va pronunta in acest sens.
Legalitatea modificarii cotei de TVA nu face obiectul discutiei de fata.

Alte discuții în legătură

Tva laura.avacaritei laura.avacaritei am nevoie si eu de un sfat in anul 2009 am incheiat un coontract in care pretul era ferm inclusiv TVA (19%), achitarea pretului este in rate, cum facturez cu ... (vezi toată discuția)
Aplicare tva la accize. coralya50 coralya50 La acciza fiind o taxa (\"Taxa suportata de consumatori, una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al ... (vezi toată discuția)
Tva pt piese la repararea unei masini? dorotheea dorotheea Doresc sa schimb unele piese la masina. Service.ul auto respectiv, imi solicita tva, pt piesele, achizitionate de la un furnizor, piese care contin tva. Deci ... (vezi toată discuția)