avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... \"TVA inclus\" - cine suporta riscul?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

"TVA inclus" - cine suporta riscul?

Recenta modificare a cotei TVA (ca si cea cu 5% din 2008) a condus la diverse "turbulente" in contractele in care pretul era prevazut "cu TVA inclus", adica pe o suma globala. Exemplul la indemana sunt contractele de servicii lunare, unde cazuri de acest gen se intalnesc suficient de des si pe tema carora a fost publicat un material: www.avocatnet.ro/content/art...

Opinii cum ca in cazul stipularii pretului "cu TVA inclus" riscul apartine vanzatorului mai exista, inclusiv aici: [ link extern ]
În cazul creşterilor de TVA la contractele în derulare, acestea vor fi suportate fie de vânzător, fie de cum­pă­rător, în funcţie de modul de indicare a preţului în contract. Dacă la obligaţia de plată s-a prevăzut că se plăteşte o sumă „la care se adaugă TVA”, atunci creşterea va fi suportată de cel care face plata, adi­că de cumpărător sau beneficiarul prestaţiei unui ser­viciu. Dacă în contract s-a trecut o anumită sumă fixă, specificându-se că include TVA (sau chiar dacă nu se specifică), atunci situaţia va fi invers: pier­derea va fi suportată de către cel care primeşte pla­ta. El va trebui să calculeze TVA şi să-l plătească din acea sumă globală. Riscurile legate de creşterea TVA nu pot fi împărţite între părţi, în mod direct, printr-o stipulaţie contractuală care să prevadă împărţirea riscurilor în cazul creşterii TVA. Codul Fiscal spune clar cine şi în ce condiţii trebuie să plătească această taxă şi o derogare nu este permisă, ba poate chiar să capete valenţe penale în anumite condiţii. Soluţia este ca părţile unui contract deja semnat să se înţeleagă să împartă pierderile în alt mod, care nu implică TVA-ul. Acestea pot să reducă din preţ printr-un act adiţional, să mai lungească termenele la obligaţiile de plată sau altele.


Problemele pe care le vad eu sunt urmatoarele:
1. Daca admitem ca in cazul cresterii TVA riscul apartine vanzatorului/ prestatorului, inseamna ca in cazul micsorarii TVA (vezi TVA 5% pentru locuinte) riscul apartine cumparatorului/ beneficiarului. Asta are cateva consecinte, cum ar fi faptul ca dintr-o data contractul nu mai e comutativ, ci aleatoriu, sansa de castig sau pierdere depinzand doar de politica fiscala a statului. Nu mi se pare viabila o interpretare cum ca partile si-au asumat acest element aleatoriu fara o prevedere clara, or "TVA inclus" nu mi se pare suficient in contextul in care TVA este un impozit neutru pentru persoana impozabila (adica nici nu-l imbogateste si nici nu-l saraceste, lucru realizat prin dreptul de deducere).

2. In al doilea rand, dpdv contabil TVA-ul tot separat se factureaza, asa ca modificarea TVA are ca efect indirect modificarea pretului "brut", lucru care teoretic s-ar intampla fara vreun acord intre parti. Ca exemplu, daca pretul e 11,9 cu TVA iar cota TVA 19%, furnizorul va factura de fapt 10 lei si 1,19 TVA. Daca cota TVA se modifica la 24%, furnizorul va trebui sa factureze 9,59 lei si 8,40 TVA, deci pretul se modifica de la 10 lei la 9,59. Cum se poate asta justifica fara un act aditional si impotriva regulilor de regularizare prevazute de art. 140 din codul fiscal?

3. Dpdv juridic, pretul este prestatia la care vanzatorul/furnizorul este indreptatit in contrapartida pentru prestatia sa. Din acest punct de vedere TVA-ul nu face niciodata parte din pret, nefiind o suma la care vanzatorul sa fie indreptatit, ci doar una impusa de lege, pe care vanzatorul o colecteaza si o transmite mai departe, prin decont, catre bugetul de stat (un fel de intermediere, daca vreti). Drept urmare, faptul ca partile stipuleaza o suma de plata cu TVA inclus nu ar trebui sa impieteze asupra faptului ca pretul este cel fara TVA.

4. Regulile de interpretare ale contractelor, potrivit codului civil, spun ca "Interpretarea contractelor se face după intenţia comună a părţilor contractante, iar nu după sensul literal al termenilor", or intentia comuna trebuie interpretata din prisma prevederilor legale in vigoare (sau cel mult previzibile) la momentul incheierii contractului. Mie asta imi spune ca partile au avut intentia comuna ca in pretul prevazut este inclus TVA de la momentul incheierii (practic, 19%), nu altul.

Punand cap la cap cele de mai sus, parerea mea e ca inclusiv in contractele care prevad un pret cu TVA inclus modificarea TVA opereaza si modificarea sumei totale de plata, nefiind diferite in mod substantial de prevederile care mentioneaza TVA-ul separat. In opinia mea doar pretul fara TVA ramane neschimbat (acela fiind pretul in intelesul lui juridic), iar TVA ramane un impozit neutru. Astept parerile voastre :).
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
Cat priveste contractele, sustin ideea clar explicata de Nicoleta despre pretul determinat si determinabil. Nu vad aleatoriu.
In rest, sunt de acord partial cu ambele puncte de vedere.
TVA e un impozit si nu vad cum ar face parte, chiar fiscal, din pret: TVA e un impozit care se aplica la baza de impozitare. Care este contravaloarea unui bun/serviciu (definitii din Cod).
Consider gresita abordarea conform careia se amesteca preturile cu baza impozabila, intr-un talmes-balmes facut de norme neclare... si cred ca nu poate o norma sa treaca peste dispozitiile Codului civil, fie si cu prevalenta economicului asupra juridicului.
Cred ca normele in mod gresit numesc PRET ceea ce ar trebui sa numeasca VALOARE sau altfel. Sau oricum PRETUL de aici nu are legatura cu PRETUL CIVIL al contraprestatiei, nu e acelasi lucru. Dar normele la Codul fiscal ii dau dreptate lui Alin in conceptia sa despre pretul total care include TVA si o contrazic pe Andreea si pe mine la ideea ca TVA nu poate fi incorporata in pret.
De asemenea, eu nu cred in mai multe tipuri de preturi, brute, nete, totale, partiale, colorate si cu buline. Pretul este contravaloarea unui bun, este prestatia ce trebuie dinainte cunoscuta de parti si atat. Tot ce aduce atingere ideii civile de pret nu e prea compatibil cu mine, ca nu pricep cum putem avea un pret fiscal, unul juridic, unul de persoane fizice si tot asa.

Sunt insa in dezacord cu ideea ca modificarea TVA duca la modificarea contractului.
Indiferent de modul in care partile si-au stabilit prestatiile, ele trebuie respectate atata timp cat nu intra in conflict cu legi imperative.
Stabilirea in suma fixa a pretului sau stabilirea de reguli de determinare a sa nu vad sa duca la ideea ca putem, la o adica, schimba contraprestatia.
Adica daca am zis 3 lei cu TVA inclus, inseamna ca eu mi-am calculat ca asta sa fie tot ce am de platit; nu poti veni sa-mi spui ca te costa azi mai mult sa produci bunul respectiv, ca nu e problema mea.
Invers, daca ai spus 3 lei la care se adauga TVA, nu e problema ta ca eu mi-am asumat un TVA care a crescut sau a scazut.
E un risc pe care mi-l asum, economic, dar nu face din contract unul aleatoriu, pretul lui fiind acelasi cum a fost stabilit. Riscul cresterii/scaderii impozitelor, fortei de munca etc. e unul normal economic, investitional. Nu este insa un risc al contractului, e un risc economic; nu imi modifica obligatia convenita, doar marja de profit. Ceea ce e altceva. Riscul marjei de profit al fiecarui comerciant va depinde de impozite mereu, dar este un risc comercial asumat si nu cred ca exista o legatura directa intre acest risc si un aventual caracter aleatoriu al contractului.
Riscul asta al comerciantului include si cresteri de accize, de impozite pe venit, pe salarii etc. E treaba lui.

Modificand valoarea totala a cotractului se ajunge, poate, la aleatoriu, adica la ideea ca desi partile cunosteau o intindere a obligatiilor lor de x, acum e marit acest x prin modificarea contractului.
Ar fi asa: valoarea contractului e de 10 lei cu TVA inclus, la modificarea TVA de la 19% la 24% inseamna sa fac astfel: care era pretul la data incheierii contractului? Pret = 100*10/119=8,4 lei.
La asta pun TVA 24%, adica 8,4*124%=10,4 Asta nu inseamna ca imi asumasem o obligatie si am platit alta? Nu e o modificare a contractului? Sau o nerespectare a sa?

Adica sunt de acord cu Alin, insa nu si cu mai multe preturi; sau poate ca gresesc si incerc sa impac prea mult juridicul cu economicul si poate ca in fiecare ramurica avem un pret... Doar nu prea diger ideea.
dupa o logica primara, am putea spune ca pe consumator nu-l intereseaza baza de impozitare, ci doar pretul final, adica ce suma trebuie sa scoata din buzunar pentru a obtine un produs, iar cresterile ulterioare de taxe si impozite nu trebuie sa-l afecteze, intrucat a fost negociat un pret cu vanzatorul.

in cazul in care angajatul X, negociaza cu angajatorul sau un salariu net (bani in mana) de 2.500 lei, iar de la 1 septembrie fiscul mareste cota unica de la 16% la 20%, cine suporta diferenta de impozit?
pe angajat nu-l intereseaza contributiile catre stat, pentru ca acestea sunt cu retinere la sursa si nu le constientizeaza.

asadar, daca facem paralela susmentionata, vom observa, ca in orice caz, beneficiarul suporta modificarile ulterioare de taxe si impozite, indiferent de modul de redactare a contractului.
Interesant este ca intre firme sunt respectate contractele care au fost incheiate in forma "pretul este X inclusiv TVA ", dar atunci cand este vorba de oligopoluri sau monopoluri , acestea cauta sa creasca pretul pe motiv ca a crescut TVA . :O
Daca scadea TVA la 18 % nu cred ca ar fi scazut pretul .
AVLIL a scris:
De asemenea, eu nu cred in mai multe tipuri de preturi, brute, nete, totale, partiale, colorate si cu buline. Pretul este contravaloarea unui bun, este prestatia ce trebuie dinainte cunoscuta de parti si atat. Tot ce aduce atingere ideii civile de pret nu e prea compatibil cu mine, ca nu pricep cum putem avea un pret fiscal, unul juridic, unul de persoane fizice si tot asa.

Opinia mea este ca aspectul economic prevaleaza asupra interpretarilor juridice: vanzarea-cumpararea este mai intai un fapt de comert.
Daca cumparatorul este o persoana juridica platitoare de TVA, pentru ea cota de TVA deductibila cuprins in pret nu prea are relevanta in evolutia bilantului său economic si fiscal.
Daca cumparatorul este o PJ neplatitoare de TVA sau un end-user (consumator final), atunci pentru el are relevanta numai pretul total, cel ce trebuie efectiv platit.
Deasemenea, de ex. in piata imobiliara, chiar daca partile dintr-un Contract de V-C se inteleg asupra unui pret anume, Fiscul intervine si fixeaza el o valoare asupra careia se aplica taxele si impozitele (vezi cataloagele verzi ale Notarilor publici).
Se vede clar ca in economia reala exista mai multe "categorii" de preturi, functie de "pozitia" in care se afla fiecare dintre partile faptului de comert precum si Fiscul, deasupra lor.
Astfel, date fiind aceste "pozitii" diferite, fiecare parte incearca sa argumenteze juridic in apararea intereselor proprii.
In ceea ce priveste latura juridica a unui eventual litigiu in instanta, este absolut clar ca sunt deosebit de importante si prevaleaza clauzele specifice din Contractul de V-C; daca ele exista, pot inclina semnificativ balanta (justitiei) in favoarea cumparatorului sau vanzatorului.
Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
Eu cred ca vanzarea este un act juridic civil intai, in particular este un act/fapt de comert.
Poate ca mai conteaza pentru unii una, pentru altii alta, sa spunem ca o PJ nu-si face planuri cu privire la taxe si impozite, inclusiv TVA, ca nu isi calculeaza in functie de domeniul de activitate care varianta e mai buna pentru ea inca de la infiintare (platitoare sau neplatitoare), ca nu-si face analize trimestriale sa vaza cat isi mai poate deduce si cat nu... cred ca e gresit.

Este corect ca pentru consumatorul final valoarea totala a tranzactiei e importanta, dar e ca si cum ai intreba: cat costa legalizarea unei hotarari? 2 lei, sincer.
Sigur, daca iti platesti avocat, e altceva. Daca mergi cu taxiul de la trezorerie la instanta si inapoi acasa, e alta treaba.
Costul, valoarea totala pot fi diferite, pretul e insa, zic eu, unul singur.
Sau... repet, poate prea incerc sa fac o impacare a civilului cu economicul, ce sa spun...

Alte discuții în legătură

Tva laura.avacaritei laura.avacaritei am nevoie si eu de un sfat in anul 2009 am incheiat un coontract in care pretul era ferm inclusiv TVA (19%), achitarea pretului este in rate, cum facturez cu ... (vezi toată discuția)
Aplicare tva la accize. coralya50 coralya50 La acciza fiind o taxa (\"Taxa suportata de consumatori, una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al ... (vezi toată discuția)
Tva pt piese la repararea unei masini? dorotheea dorotheea Doresc sa schimb unele piese la masina. Service.ul auto respectiv, imi solicita tva, pt piesele, achizitionate de la un furnizor, piese care contin tva. Deci ... (vezi toată discuția)