avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... \"TVA inclus\" - cine suporta riscul?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

"TVA inclus" - cine suporta riscul?

Recenta modificare a cotei TVA (ca si cea cu 5% din 2008) a condus la diverse "turbulente" in contractele in care pretul era prevazut "cu TVA inclus", adica pe o suma globala. Exemplul la indemana sunt contractele de servicii lunare, unde cazuri de acest gen se intalnesc suficient de des si pe tema carora a fost publicat un material: www.avocatnet.ro/content/art...

Opinii cum ca in cazul stipularii pretului "cu TVA inclus" riscul apartine vanzatorului mai exista, inclusiv aici: [ link extern ]
În cazul creşterilor de TVA la contractele în derulare, acestea vor fi suportate fie de vânzător, fie de cum­pă­rător, în funcţie de modul de indicare a preţului în contract. Dacă la obligaţia de plată s-a prevăzut că se plăteşte o sumă „la care se adaugă TVA”, atunci creşterea va fi suportată de cel care face plata, adi­că de cumpărător sau beneficiarul prestaţiei unui ser­viciu. Dacă în contract s-a trecut o anumită sumă fixă, specificându-se că include TVA (sau chiar dacă nu se specifică), atunci situaţia va fi invers: pier­derea va fi suportată de către cel care primeşte pla­ta. El va trebui să calculeze TVA şi să-l plătească din acea sumă globală. Riscurile legate de creşterea TVA nu pot fi împărţite între părţi, în mod direct, printr-o stipulaţie contractuală care să prevadă împărţirea riscurilor în cazul creşterii TVA. Codul Fiscal spune clar cine şi în ce condiţii trebuie să plătească această taxă şi o derogare nu este permisă, ba poate chiar să capete valenţe penale în anumite condiţii. Soluţia este ca părţile unui contract deja semnat să se înţeleagă să împartă pierderile în alt mod, care nu implică TVA-ul. Acestea pot să reducă din preţ printr-un act adiţional, să mai lungească termenele la obligaţiile de plată sau altele.


Problemele pe care le vad eu sunt urmatoarele:
1. Daca admitem ca in cazul cresterii TVA riscul apartine vanzatorului/ prestatorului, inseamna ca in cazul micsorarii TVA (vezi TVA 5% pentru locuinte) riscul apartine cumparatorului/ beneficiarului. Asta are cateva consecinte, cum ar fi faptul ca dintr-o data contractul nu mai e comutativ, ci aleatoriu, sansa de castig sau pierdere depinzand doar de politica fiscala a statului. Nu mi se pare viabila o interpretare cum ca partile si-au asumat acest element aleatoriu fara o prevedere clara, or "TVA inclus" nu mi se pare suficient in contextul in care TVA este un impozit neutru pentru persoana impozabila (adica nici nu-l imbogateste si nici nu-l saraceste, lucru realizat prin dreptul de deducere).

2. In al doilea rand, dpdv contabil TVA-ul tot separat se factureaza, asa ca modificarea TVA are ca efect indirect modificarea pretului "brut", lucru care teoretic s-ar intampla fara vreun acord intre parti. Ca exemplu, daca pretul e 11,9 cu TVA iar cota TVA 19%, furnizorul va factura de fapt 10 lei si 1,19 TVA. Daca cota TVA se modifica la 24%, furnizorul va trebui sa factureze 9,59 lei si 8,40 TVA, deci pretul se modifica de la 10 lei la 9,59. Cum se poate asta justifica fara un act aditional si impotriva regulilor de regularizare prevazute de art. 140 din codul fiscal?

3. Dpdv juridic, pretul este prestatia la care vanzatorul/furnizorul este indreptatit in contrapartida pentru prestatia sa. Din acest punct de vedere TVA-ul nu face niciodata parte din pret, nefiind o suma la care vanzatorul sa fie indreptatit, ci doar una impusa de lege, pe care vanzatorul o colecteaza si o transmite mai departe, prin decont, catre bugetul de stat (un fel de intermediere, daca vreti). Drept urmare, faptul ca partile stipuleaza o suma de plata cu TVA inclus nu ar trebui sa impieteze asupra faptului ca pretul este cel fara TVA.

4. Regulile de interpretare ale contractelor, potrivit codului civil, spun ca "Interpretarea contractelor se face după intenţia comună a părţilor contractante, iar nu după sensul literal al termenilor", or intentia comuna trebuie interpretata din prisma prevederilor legale in vigoare (sau cel mult previzibile) la momentul incheierii contractului. Mie asta imi spune ca partile au avut intentia comuna ca in pretul prevazut este inclus TVA de la momentul incheierii (practic, 19%), nu altul.

Punand cap la cap cele de mai sus, parerea mea e ca inclusiv in contractele care prevad un pret cu TVA inclus modificarea TVA opereaza si modificarea sumei totale de plata, nefiind diferite in mod substantial de prevederile care mentioneaza TVA-ul separat. In opinia mea doar pretul fara TVA ramane neschimbat (acela fiind pretul in intelesul lui juridic), iar TVA ramane un impozit neutru. Astept parerile voastre :).
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
AVLIL a scris:
Eu cred ca vanzarea este un act juridic civil intai, in particular este un act/fapt de comert.

Stimata doamna av.@avlil, se vadeste forta formatiei Dvs. de avocat in dauna unei viziuni holistice asupra societatii umane.
Reiteram povestea cu oul si gaina.
Succint si simplificat:
Istoric vorbind, la inceputurile istoriei, gestul de a schimba marfuri (troc) si ulterior de a vinde (contra bani) a aparut inaintea unor coduri cu valente juridice.
Istoric vorbind, obervati ca justitia (si avocatii) nu este un element al sferei economicului ce produce bunuri si servicii.
Justitia este un element al sistemului de reglementare (a societatii, in general si a sferei economice, in particular).
Economicul, ca sa evolueze, a nascut necesitatea reglementarilor juridice iar nu codurile de legi au creat economicul.
Dvs. intoarceti ecuatia pe dos.
De acord si cu punctul asta de vedere.
Economia insa spune ca la pret se adauga sau se scad anumite taxe; TVA se adauga la pret.
Cu exceptia unei norme de aplicare care scapa o vorba despre pretul cu TVA, restul vorbesc de o baza de impozitare ca fiind valoarea bunului, recte pretul.

Oricum, e o alta viziune, nimeni nu spune ca una e mai fericita decat alta atata timp cat norme clare nu o contrazic pe niciuna.
O conceptie poate ca vine din ordinea aparitiei lucrurilor, alta din ponderea lor in formatia fiecaruia etc. E permis tot ce nu e ilegal, da?
"TVA inclus" - cine suporta riscul?

pentru vanzatorul obligat de contract sa respecte pretul negociat (inclusiv tva), marirea tva nu inseamna decat o diminuare a marjei comerciale. pentru cumparator, persoana fizica, nu inseamna nimic. e la fel ca inainte.

de o marire a pretului furnizor, corespunzator noii cote, nici nu poate fi vorba.

pentru ca altfel, ce l-ar impiedica sa modifice si baza de impozitare (pretul fara tva) functie de "forma" in care se afla guvernul?

adica, de exemplu, daca guvernul modifica cotele de contributii sociale aplicate asupra salariilor (componente ale pretului produsului/serviciului fara tva), ce face, isi reface repede pretul, functie de noile cote?:stunned:

calitatea "partilor" implicate (persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva, consumator final) nu inseamna decat variatiuni pe aceeasi tema.

pentru ca tva-ul nu este chiar asa "neutru" , cum pare la prima vedere, nici in cazul in care si cumparatorul este platitor de tva (cum ca l-ar deduce din tva-ul colectat aferent livrarilor pe care le face si el, sau chiar cere rambursare de la stat, functie de decont), pentru ca o marire a cotei tva ii poate crea probleme suplimentare serioase de "lichiditati" imediate.nici lui nu-i este total indiferent daca pretul contractat este, sau nu este, cu tva.

nu exista baza legala pentru modificare unilaterala pret contractual ("ferm", negociat cu "taxa" inclusa) functie de birurile guvernului, fie ele si "pe valoare adaugata".

numai daca birurile cresc si tot cresc, preturile la materii prime etc... cresc si iar cresc..., iar vanzatorul sa fie "obligat" sa mentina pretul contractual, cu care poate nu mai "acopera" mai nimic, si l-ar duce cu siguranta la ruina...

atunci se intra in alta zona... si ca sa nu "moara", daca el nu poate "adapta" (mari conform noilor cote) pretul (ca nu vrea cumparatorul), poate cere interventia instantei...

dar la instanta, daca tot i se diminueaza veniturile, si iar i se diminuaza, pana n-o sa mai poata plati pretul contractual- chiar ala nemodificat (cu "tva inclus"), poate ajunge si "consumatorul", pentru ca si lui i se (mai) pregateste ceva (pe langa aia cu minus 25% :)) )...

"Sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o alta masura de genul marim TVA cu cateva procente si sa nu introduca impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii", :rolleyes: a spus Traian Basescu.

www.avocatnet.ro/content/art...

...iar finalul, foarte probabil, e ca amandoi (vanzator - chiar cu "pretul" marit, conform birurilor / consumator - chiar cu obligatiile diminuate, conform veniturilor ) vor da faliment / deconfitura... :rolleyes:

...doar au "riscat" amandoi, nu?!!!:stunned:






Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
ContSters123067, utilizator
Cu toate ca sunt parte intr-un litigiu de acest gen (in calitate de Cumparator), reiterez abordarea economica mentionata de mine mai sus:
- TVA este o taxa pe consum (taxa de consumatie) care fa ce parte din Impozitele indirecte (daca in cazul impozitelor directe obiectul acestora il reprezinta existenta venitului/averii, in cazul celor indirecte obiectul impunerii il constituie cheltuirea/consumul venitului/averii;
- cel ce suporta TVA-ul este consumatorul final;
- SC (si PJ in general) au rolul neutru de "colector" al taxei, de aceea au si dreptul de a "deduce" TVA platit din TVA colectat;
- TVA este un impozit cu un randament fiscal ridicat, insa ca orice impozit indirect este inechitabil. Acest lucru se traduce prin aceea ca devine regresiv in raport cu cresterea veniturilor si nici nu se preteaza la un minim neimpozabil. Astfel, TVA afecteaza mai pronuntat persoanele cu venituri mici si pe cele care isi afecteaza o mare parte a veniturilor lor pentru cheltuieli de consum (de multe ori independent de vointa lor fiind vorba de cheltuieli de stricta necesitate).
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
legalmgm, utilizator
Citind parerile expuse mai sus aproape ca nu mai e nimic de spus.

Totusi, punctul meu de vedere este acesta: desi pot exista clauze mai putin vizibile la o prima citire (sau necitire) a contractului cand se semneaza, faptul ca s-a stabilit ca pretul include TVA modificarea acestuia se poate face numai cu acordul partilor (se face o anexa la contract care trebuie semnata ca si contractul initial). Daca beneficiarul hotaraste sa renunte, prestatorul de servicii are de ales intre pastrarea pretului vechi si impreuna cu acesta a clientului sau rezilierea contractului fara a se tine cont de celelalte clauze din contract (in special suprataxarea in cazul rezilierii inainte de termen).
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Tva laura.avacaritei laura.avacaritei am nevoie si eu de un sfat in anul 2009 am incheiat un coontract in care pretul era ferm inclusiv TVA (19%), achitarea pretului este in rate, cum facturez cu ... (vezi toată discuția)
Aplicare tva la accize. coralya50 coralya50 La acciza fiind o taxa (\"Taxa suportata de consumatori, una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al ... (vezi toată discuția)
Tva pt piese la repararea unei masini? dorotheea dorotheea Doresc sa schimb unele piese la masina. Service.ul auto respectiv, imi solicita tva, pt piesele, achizitionate de la un furnizor, piese care contin tva. Deci ... (vezi toată discuția)