avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CABINET MEDICAL - cote contributii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CABINET MEDICAL - cote contributii

Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), se platesc contributiile la buget-10,50%, 0,50%, respectiv 5,50% - si daca da, care este baza de calcul?
Cel mai recent răspuns: gabiclenciu , utilizator 08:27, 16 August 2010
- Nu plateste contributiile care au fost stipulate in OUG 58/2010 pentru ca este o activitate independenta. Banuiesc ca sunteti inregistart la Registrul Unic al Cabinetelor Medicale ?
Platiti cass 5.2% la venitul net impozabil, impozit 16 % tot la venitul net impozabil si CAS la suma inserata in declaratia de asigurari sociale.

Daca aveti persoane care contribuie la realizarea sarcinilor aferente cabinetului, atunci trebuie sa incheiati contracte individuale de munca si achitati toate contributiile din statul de plata. In acest caz avem o activitate dependenta si poate fi reconsiderata iar contributiile se platesc solidar de catre platitorul de venit si beneficiarul de venit.

1. Cabinetul de medicina de familie este cabinetul specializat in furnizarea de servicii medicale in asistenta medicala primara si care are ca reprezentant legal/titular un medic de familie. Acesta reprezinta primul contact al pacientilor cu sistemul sanitar si un partener de incredere al pacientului in vederea mentinerii sau restabilirii propriei sanatati.

2. Actul de infiintare a unui cabinet medical consta in certificatul de inregistrare in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale, care se intocmeste si se pastreaza de Directia de Sanatate Publica Judeteana

3. Cabinetele medicale pot functiona individual (CMI), grupat (CMG), asociat (CMA) sau ca societate civila medicala (SCM). In cadrul CMI activitatea este desfasurata de catre medici titulari (unul singur intr-un cabinet), personalul angajat si colaboratori externi. Numai medicii specialisti de medicina de familie pot infiinta un nou cabinet de medicina de familie. Aceasta regula se aplica incepand cu intrarea data aderarii Romaniei la Uniunea Europea
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Cabinetul medical respectiv are 2 salariati angajati cu contract individual de munca, si pentru care se platesc toate darile la stat. Pe mine ma intereseaza situatia medicului care are acel cabinet.Dumnealui are contract de munca si deci functia de baza intr-un spital, iar pe cabinet plateste 16% asupra venitului net impozabil.Trebuie sa ii fac contract cu casa de asigurari de sanatate si cu pensiile si sa ii platesc lunar cota angajatului si a angajatorului la sanatate si pensii? daca da ce baza de calcul folosesc. Va multumesc.
saamy a scris:

- Nu plateste contributiile care au fost stipulate in OUG 58/2010 pentru ca este o activitate independenta.

Gresit. Si activitatile independente fac subiect al OUT 58/2010.

Art. III. — (1) Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.
(2) Asupra veniturilor prevăzute la alineatul precedent se datorează contribuțiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate și asigurări de șomaj.

Iar veniturile de natura profesionale includ si veniturile din activitati independente(fie ele comerciale sau obtinute in urma exercitarii unei profesii libere).

Dupa cum spune si legea trebuie sa plateasca "contribuțiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate și asigurări de șomaj" pentru venitul obtinut din activitatea prestata la cabinetul dumneavoastra.
Iar obligatia ii revine lui, medicului respectiv, de a face constract cu institutiile corespunzatoare si de a plati aceste contributii.
Nu se intelege din mesaj daca respectivul cabinet medical este deschis de medicul in cauza sau acesta doar presteaza servicii pentru cabinetul medical.

Eu inteleg OUG 58 si normele de aplicare astfel:
1. In cazul in care cabinetul este pe numele medicului se calculeaza lunar diferenta intre venituri si cheltuieli si la acesta diferenta se aplica acele cote pentru contributiile individuale (in acelasi procent in care le-ati platit si pana acum, doar ca nu veti mai putea sa platiti contributiile la pensii la venitul "declarat", ci la venitul net rezultat in urma calculului, si va trebui sa platiti in plus somajul). De asemenea, se depun declaratii pana la data de 25 a lunii urmatoare folosind formulare pentru care nu exista model in acest moment.

2. Daca medicul presteaza doar servicii in cabinetul deschis de o alta persoana, atunci activitatea acestuia trebuie reconsiderata ca fiind dependenta si se plateste ca la veniturile asimilate salariilor fara a mai avea posibilitatea de a face diferenta venituri minus cheltuieli, baza de calcul fiind venitul brut de pe factura de prestari servicii emisa de medic.
@Cioaca Florian
Medicul are o profesie liberala, iar profesiile liberale nu intra sub incidenta art 7 al.1 pct 2.1, deci activitatea lui independenta nu poate fi reconsiderata dependenta.

Drept urmare nu are nici o importanta daca e cabinetul lui sau doar presteaza servicii in cabinetul deschis de o alta persoana, obligatiile de plata sunt aceleasi( pe care le-am mentionat in postul anterior)

PS. Autorul topicului clar, intr-unul din mesaje, ca e cabinetul lui - al medicului in cauza.

Obligatiile de plata sunt cele pe care le-am mentionat in postul anterior.

Alte discuții în legătură

Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)