avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CABINET MEDICAL - cote contributii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CABINET MEDICAL - cote contributii

Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), se platesc contributiile la buget-10,50%, 0,50%, respectiv 5,50% - si daca da, care este baza de calcul?
Cel mai recent răspuns: gabiclenciu , utilizator 08:27, 16 August 2010
Multumesc, grandanat...

Imi cer scuze daca am citit printre randuri... Intradevar din HG 791 reiese ca profesiile liberale nu pot fi reconsiderate ca dependente, desi in OUG 58 se specifica faptul ca orice activitate poate fi reconsiderata ca dependenta (iar normele ar trebui sa explice legile si ordonantele si nu sa le modifice, ca sa nu mai vorbim de faptul ca legile ar trebui sa primeze fata de ordonante si nu sa fie modificate de acestea)... dar, "incurcate sunt caile domnului" si legile din Romania... prin urmare nu m-ar mira sa fie interpretate si orice fel...

In cazul de fata insa lucrurile sunt clare ...este vorba de o activitate independenta, fiind vorba despre un medic titular al cabinetului...
:sorry: @grandanat aveti dreptate si imi cer scuze. Astazi am fost la administratia financiara - persoane fizice si am cerut lamuriri cu privire la OUG 58/2010, este foarte grav si avem de carat bani la greu.
Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta - toate conventiile civile vor fi reconsiderate CIM de catre organele de control de la inspectia Muncii de la data controlului insa fiscul poate recupera sumele pe ultimi 5 ani. In cazul reconsiderari unei activitati ca activitate dependenta impozitul pe venit si contibutiile sociale vor fi platite solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.
Eu cred ca cei care nu au cod de inregistare fiscala vor fi reconsiderati ca activitate dependenta.
O activitate desfasurata in mod independent nu poate fi reconsiderata ca activitate dependenta potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul Fiscal.

@
Art. III. — (1) Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.
(2) Asupra veniturilor prevăzute la alineatul precedent se datorează contribuțiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate și asigurări de șomaj.

Adica vom completa declarati lunar, trimestrial sau semestrial si vom plati contributiile individuale la sociale lunar, trimestrial sau semestrial la venitul brut care este limitat la la 5 salarii medii brute pe economie, pe scurt vom plati la greu si vom fi pe drumuri sa caram declaratii.
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2010
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
scuzati-ma va rog, dar sunt in ceata de tot. Pana acum pt. medicul respectiv nu am platit nici o contributie. Doar pentru salariatii dumnealui.Cabinetul este al dumnealui.Deci trebuie sa ii inchei vreun contract cu sanatatea, pensiile, sa ii platesc contributiile aferente angajatului si angajatorului la nivelul dif.dintre veniturile si cheltuielile lunare, sau nu? Scuzati-ma ca insist dar nu vreau sa gresesc.
Pentru salariati din cadrul cabinetului se calculeaza si se platesc contributiile ca si in cazul oricarui salariat.
Medicul asa cum a postat si @grandant ,,trebuie sa plateasca contribuțiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate și asigurări de șomaj" . ,,Iar obligatia ii revine lui, medicului respectiv, de a face constract cu institutiile corespunzatoare si de a plati aceste contributii,,
In cazul unei activitati independente care realizeaza venituri de natura profesionala cotele de contributii individuale datorate care se aplica la venitul net realizat sunt:CAS-10,5%; CASS-5,5%; Contrib somaj-0,5%.
Va multumesc, acum am inteles. Dar daca medicul respectiv nu-si face respectivele contracte, pateste ceva? Contabilul poate fi tras la raspundere?

Alte discuții în legătură

Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)