avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CABINET MEDICAL - cote contributii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CABINET MEDICAL - cote contributii

Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), se platesc contributiile la buget-10,50%, 0,50%, respectiv 5,50% - si daca da, care este baza de calcul?
Cel mai recent răspuns: gabiclenciu , utilizator 08:27, 16 August 2010
Raspunde medicul ca persoana fizica autorizata si raspunde si contabilul daca pritrun contract de prestari servicii incheiat se prevede obiectul si obligatiile ce revin acestuia.
Pana acum medicul respectiv trebuia sa plateasca la sanatate trimestrial si la pensii lunar. La un momentdat tot va plati si va trebui sa plateasca si penalitati care sunt destul de mari.
Este corect daca ii sugerez sa-si incheie contract cu casa de sanatate si cu pensiile la nivelul unui salariu minim pe economie - 600 - si sa-i platesc la aceasta baza cota de 5.50%.0.85% si 10,50% ?
Pana la aparitia HG 791 puteati declara la pensii un venit minim la care sa platiti contributia, dar pentru a respecta aceste norme de acum incolo va trebui sa calculati in fiecare luna diferenta intre veniturile si cheltuielile cabinetului medical si la venitul net rezultat sa aplicati cota de 10,5% pentru pensii.

La fel ar trebui si la sanatate dar "doamnele de la ghiseu" spun ca la ei nu s-a schimbat nimic deocamdata...ca nu au primit instructiuni in acest sens. In trecut se platea trimestrial la un venit minim cota de 5,5 % / luna si la sfarsitul anului se facea "regularizarea", aplicand 5,5% la venitul net final.

La somaj ar trebui platit conform noii HG, 0,5 % din venitul net, ceea ce nu se platea pana acum in cazul persoanelor fizice autorizate. Totusi, "doamnele de la ghiseu" nu au primit inca instructiuni in acest sens asa ca mai asteptam pentru a afla care sunt documentele necesare si alte informatii...

Prin urmare nu-i puteti sugera sa plateasca la un salariu minim pentru ca in acest caz nu este vorba despre venituri din salarii sau asimilate salariilor. Ati fi putut face acest lucru daca respectivul cabinet medical ar fi fost un S.R.L. si medicul ar functiona drept angajat sau ceva de genul acesta...
Deci, ce sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)