avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata salariilor de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata salariilor de catre angajator

Buna ziua,
In 12 iunie am primit din partea angajatorului un comunicat in care scria ca din 28 iunie suntem in preaviz de 20 zile. Ni se comunica si ca posturile pe care le ocupam(este vorba de aprox 60 angajati)se vor desfiinta(magazinele la care am lucrat s-au inchis) si ca in data de 24 iulie va inceta contractul de munca ,noi urmand sa intram in somaj.
Pana la aceasta data nu ne-am primit o parte din drepturile salariale pe iunie,salariul pe iulie si nici plata concediilor pana la acea data.Pana acum nu am facut nici o plangere la ITM , am tot avut rabdare ,dar se pare ca firma ne tot minte.
Pe data de 4 aug firma a depus la ITM o adresa prin care aceasta se angajeaza sa plateasca drepturile salariale in perioada 25-30 august
.Azi am luat legatura cu ITM si de acolo ni s-a spus ca aceasta adresa nu obliga angajatul sa respecte termenul si ca cel mai bine ar fi sa actionam in judecata firma angajatoare.
As dori si eu un sfat .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:12, 27 August 2010
Prima urgenta asupra careia trebuie sa va aplecati atentia este procurarea si depunerea actelor pentru somaj. Plangerea la instanta de judecata o depuneti dupa aceea. Procesul poate dura destul de mult timp, termenele se acorda la 2-3 luni, sunteti si multi care trebuie sa depuneti plangere si se va ingreuna si in acest mod desfasurarea procesului, iar la final, dupa ce instanta va va da dreptate trebuie sa asteptati executarea obligarii angajatorului la plata , ceea ce iar dureaza foarte mult daca acesta nu are banii necesari . Va trebui sa asteptati destul timp pentru a va lua banii ce vi se datoreaza. Decizia va apartine.
Buna ziua,
Doresc sa va multumesc pt sfaturile primite ,am actionat firma in instanta,citatiile ne-au venit in cateva zile,prima infatisare este la nici o luna de la data depunerii dosarelor in instanta dar ne confruntam cu inca o problema.
Angajatorul ne-a contactat dupa primirea citatiilor si ne-a zis ca vom primi maine banii doar daca semnam o declaratie prin care renuntam la alte drepturi financiare.
Dupa cum stiu avem dreptul la un salariu compensatoriu ,este mentionat si in CCM ,avand in vedere ca a fost o concediere colectiva din cauza restrangerii activitatii firmei.
Este legal sa ne ceara sa semnam acea declaratie?
Daca o semnam noi renuntam la dreptul de a beneficia de salariul compensatoriu.
Ce e de facut?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc
Nu semnati nimic de acest gen ... fiind un drept al dvs, potrivit art.38 din Codul Muncii, salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
ei intr-un fel incearca sa ne santajeze.
Daca nu semnam ,nu primim banii.
Ce sa facem in continuare?
cum sa procedam?
Ni s-a spus ca vor cere mutarea procesului in alt judet unde va fi castig de cauza pt ei, se poate asa ceva?
Este posibil sa solicite stramutarea procesului , dar va trebui sa dovedeasca ca instanta nu este impartiala si din pacate este destul de greu de probat o asemenea situatie daca nu are dovezi pertinente si concrete pe care sa se sprijine demersul lor.

Daca nu primiti banii fara sa semnati acea hartie, instanta ii va obliga la plata acestora.
De asemenea, puteti depune o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de santaj.

Alte discuții în legătură

Model de actiune angella angella Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune pentru plata drepturilor salariale ??? (vezi toată discuția)
Salarii restante borcea bogdan borcea bogdan socrul meu era angajat la o societate care nu ii platise salariu de 4-5 luni ,in ultimile 2 luni a fost in CM timp in care a si decedat, mentionez ca nici in ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca neplata salarii,bonuri,garantii diana2502 diana2502 as dori sa stiu cum pot formula o cerere de chemare in judecata pentru neplata salariilor si ce sanse de castig sunt.plata salariilor se face pe data de 11 a ... (vezi toată discuția)