avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata salariilor de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata salariilor de catre angajator

Buna ziua,
In 12 iunie am primit din partea angajatorului un comunicat in care scria ca din 28 iunie suntem in preaviz de 20 zile. Ni se comunica si ca posturile pe care le ocupam(este vorba de aprox 60 angajati)se vor desfiinta(magazinele la care am lucrat s-au inchis) si ca in data de 24 iulie va inceta contractul de munca ,noi urmand sa intram in somaj.
Pana la aceasta data nu ne-am primit o parte din drepturile salariale pe iunie,salariul pe iulie si nici plata concediilor pana la acea data.Pana acum nu am facut nici o plangere la ITM , am tot avut rabdare ,dar se pare ca firma ne tot minte.
Pe data de 4 aug firma a depus la ITM o adresa prin care aceasta se angajeaza sa plateasca drepturile salariale in perioada 25-30 august
.Azi am luat legatura cu ITM si de acolo ni s-a spus ca aceasta adresa nu obliga angajatul sa respecte termenul si ca cel mai bine ar fi sa actionam in judecata firma angajatoare.
As dori si eu un sfat .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:12, 27 August 2010
1. Codul muncii spune:
Art. 284 - (1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.

2. Deci nu merge dupa cum vrea angajatorul.
3. Incearca sa va sperie si sa va descurajeze dar nu va lasati impresionati. Nu are ca sa va faca.
tudorvaleriu a scris:

1. Codul muncii spune:
Art. 284 - (1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
......

Valeriu,
Chiar daca art.283 C.mun stabileste o competenta exclusiva a instantelor in cazul litigiilor de munca, exista posibilitatea de a se solicita stramutarea unui litigiu in baza art.37 C.proc.civ.
In acest caz (admiterea cererii de stramutare), litigiu se va solutiona de o instanta de acelasi grad (in speta, Tribunal).
Buna Seara

sunt cumva intr-o situatie asemanatoare.firma la care lucrez presteaza servicii pentru o alta firma si nu mi-am primit salariul integral din luna mai.Conform contractului ziua de plata este pe data de 25 a lunii.Precizez ca pe luna mai am primit aproximativ 90% din salar,pe iunie aproximativ 80% si pe iulie 0 lei.Banii primiti anul acesta de catre angajatii firmei au venit in fiecare luna cu o intarziere de cel putin doua saptamani.dupa mai multe amenintari cu intreruperea lucrului de catre angajati am fost instiintati verbal ca incepand cu data de 27 septembrie inceteaza contractul dintre firma la care sunt angajat si cea pentru care prestam servicii.Ni s-a comunicat ca vom primi preaviz si o sa fim concediati toti angajatii.Problema este ca suntem mintiti in legatura cu banii si nu vrem sa ramanem fara drepturile ce ni se cuvin inclusiv banii pe concediile neefectuate.
Exista o firma desfiintata acum o luna tot prestatoare de servicii pentru firma care prestam si noi si care nu a platit salariile angajatilor incepand din luna mai.
as dori un sfat sa stim cum sa procedam pentru a ne primi drepturile salariale la zi si daca avem dreptul la salariu compensator in caz de concediere
In legatura cu stramutarea procesului angajatorii au toate drepturile chiar daca ne santajeaza ?Chiar se pot muta procesele cum vor ?Eu consider ca acest proces este foarte clar si se bazeaza pe contracte de munca intre parti pe care le-a redactat angajatorul.Noi nu cerem nici daune si nici altceva ,cerem doar ceea ce ne-a oferit angajatorul prin contractele de munca semnate,pe care noi le-am respectat si el nu.In acest caz cum poate fi o instanta impartiala cand una dintre parti ,angajatorul in cazul nostru, nu a respectat un contract impus tot de el?
nu stiu de ce puneti atata pret pe amenintarile angajatorului.de la vorba pana la fapta,e un drum lung.spun asta deoarece si eu sunt in proces cu fostul angajator,si cu aceleasi povesti a venit si el,ca muta procesul nu stiu unde,ca o sa ma poarte nu stiu cati ani prin tribunale etc.iar in fapt,s-a dovedit ca lucrurile au un cu totul alt curs,si sunt aproape de obtinerea unei sentinte favorabile mie.din cate stiu eu,obtinerea unei stramutari este destul de anevoioasa,iar angajatorul trebuie sa detina dovezi solide ca aceasta este necesara bunului mers al actului justitiar
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
maryus75, utilizator

Alte discuții în legătură

Model de actiune angella angella Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune pentru plata drepturilor salariale ??? (vezi toată discuția)
Salarii restante borcea bogdan borcea bogdan socrul meu era angajat la o societate care nu ii platise salariu de 4-5 luni ,in ultimile 2 luni a fost in CM timp in care a si decedat, mentionez ca nici in ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca neplata salarii,bonuri,garantii diana2502 diana2502 as dori sa stiu cum pot formula o cerere de chemare in judecata pentru neplata salariilor si ce sanse de castig sunt.plata salariilor se face pe data de 11 a ... (vezi toată discuția)