Nr. 27 din 24.08.2010
OBIECTIUNI DE LEGALITATE
la P r o i e c t u l de h o t ǎ r â r e nr. 4.435 din data de 10.08.2010 privind aprobarea acordului de înfrăţire între satul Chesău, comuna Mociu, judeţul Cluj (România) şi comuna Keszü (Ungaria)
Analizând Proiectul de hotarâre nr. 4.435 din data de 10.08.2010, iniţiat de domnul consilier local Tarkanyi Marton, prin care se propune aprobarea acordului de înfrăţire între satul Chesău, localitate componentă a comunei Mociu din judeţul Cluj, România şi comuna Keszü din Republica Ungară, am constatat că proiectul trimis pentru avizare nu întruneşte condiţiile de legalitate din următoarele considerente:
1. În art. 1 din anexa proiectulului cu numărul de mai de mai sus se stipulează:
Articolul 1 Noi, satul Chesău, din comuna Mociu, judeţul Cluj – România şi comuna Keszü – Ungaria, am căzut de acord să stabilim între noi relaţii de înfrăţire şi, în acest sens, să declarăm satul Chesău şi comuna Keszü, localităţi înfrăţite.
2. Se declară înfrăţite o localitate din România (Chesău) cu o comună dintr-o unitate administrtiv-teritorială dintr-o altă ţară (Republica Ungară).
3. În conformitate cu prevederile legii, consiliul local nu are competenţa legală să aprobe proiectul şi adopte o asfel de hotărâre.
4. Potrivit atribuţiilor sale, prevăzute la alin. (2) lit. e) şi alin. (7) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, (r1) cu modificările şi completările ulterioare, consiliul local hotărăşte, în condiţiile legii, înfrăţirea comunei, oraşului sau municipiului cu unităţi administrativ-teritoriale din alte ţări.
5. În conformitate cu prevederile art. 1, alin. (2) lit. i) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, (r1) cu modificările şi completările ulterioare sunt unităţi administrativ-teritoriale - comune, oraşe şi judeţe; în condiţiile legii, unele oraşe pot fi declarate municipii;
6. Consiliul Local Mociu poate adopta o hotărâre privind înfrăţirea comunei Mociu, cu comuna Keszü din Republica Ungară.
Faţă de considerentele expuse mai sus, am emis prezentele obiecţiuni de legalitate la Proiectul de hotărâre nr. 4.435 din 10.08.2010, pe care initatorul proiectului nu le ia în considerare solicitând obţinerea avizelor necesar în vederea supunerii proiectului pe ordinea de zi a Consiliului Local Mociu.
~ final discuție ~