avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Hotarare privind infratirea
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Hotarare privind infratirea

Pentru ca nici in concediu de odihna domnii consilieri nu-mi dau... odihna, vin sa va cer ajutorul in urmatoarea chestiune:
Azi am primit un e-mail cu un proiect de hotarare care are urmatorul titlu: PROIECT DE HOTÃRÂRE nr. ________ din _____________ privind aprobarea acordului de înfrăţire între satul C., comuna M. judeţul C. (România) şi comuna K. (Ungaria)

Din cate nu am uitat eu infratirea se poate face intre doua UAT nu intre o comuna si un sat, parte componenta a unei comune.
Corect?
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 11:31, 14 Septembrie 2010
Intrucat initiatorul proiectului de hotarare solicita obtinerea avizelor MAI si MAE, la proiectul in forma pe care mi-a trimis-o am emis obiectiuniile pe care le redau mai jos.
Initiatorul sustine ca in Romania au mi avut loc infratiri intre o localitate componenta a unei comune si o comuna dintr-un alt stat, va rog sa imi spuneti daca sustineriel ele au sau nu baza legala. Interpretez sau nu corect prevederile legale.

Va multumesc.

Nr. 27 din 24.08.2010

OBIECTIUNI DE LEGALITATE
la P r o i e c t u l de h o t ǎ r â r e nr. 4.435 din data de 10.08.2010 privind aprobarea acordului de înfrăţire între satul Chesău, comuna Mociu, judeţul Cluj (România) şi comuna Keszü (Ungaria)

Analizând Proiectul de hotarâre nr. 4.435 din data de 10.08.2010, iniţiat de domnul consilier local Tarkanyi Marton, prin care se propune aprobarea acordului de înfrăţire între satul Chesău, localitate componentă a comunei Mociu din judeţul Cluj, România şi comuna Keszü din Republica Ungară, am constatat că proiectul trimis pentru avizare nu întruneşte condiţiile de legalitate din următoarele considerente:

1. În art. 1 din anexa proiectulului cu numărul de mai de mai sus se stipulează:
Articolul 1 Noi, satul Chesău, din comuna Mociu, judeţul Cluj – România şi comuna Keszü – Ungaria, am căzut de acord să stabilim între noi relaţii de înfrăţire şi, în acest sens, să declarăm satul Chesău şi comuna Keszü, localităţi înfrăţite.
2. Se declară înfrăţite o localitate din România (Chesău) cu o comună dintr-o unitate administrtiv-teritorială dintr-o altă ţară (Republica Ungară).
3. În conformitate cu prevederile legii, consiliul local nu are competenţa legală să aprobe proiectul şi adopte o asfel de hotărâre.
4. Potrivit atribuţiilor sale, prevăzute la alin. (2) lit. e) şi alin. (7) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, (r1) cu modificările şi completările ulterioare, consiliul local hotărăşte, în condiţiile legii, înfrăţirea comunei, oraşului sau municipiului cu unităţi administrativ-teritoriale din alte ţări.
5. În conformitate cu prevederile art. 1, alin. (2) lit. i) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, (r1) cu modificările şi completările ulterioare sunt unităţi administrativ-teritoriale - comune, oraşe şi judeţe; în condiţiile legii, unele oraşe pot fi declarate municipii;
6. Consiliul Local Mociu poate adopta o hotărâre privind înfrăţirea comunei Mociu, cu comuna Keszü din Republica Ungară.
Faţă de considerentele expuse mai sus, am emis prezentele obiecţiuni de legalitate la Proiectul de hotărâre nr. 4.435 din 10.08.2010, pe care initatorul proiectului nu le ia în considerare solicitând obţinerea avizelor necesar în vederea supunerii proiectului pe ordinea de zi a Consiliului Local Mociu.
Eu cred ca cel mai simplu, articolul 1 al hotararii ar trebui sa sune asa:
Consiliul local al comunei X hotaraste:
1. Se aproba infratirea comunei X din Romania cu comuna Y din Ungaria.

De asemenea, hotararea va fi adoptata doar dupa obtinerea avizelor preliminare, prevazute de lege.
Este doar o chestiune de forma... nu vad de ce initiatorul ar trebui sa se impiedice intr-o chestiune de exprimare. Este adevarat ca UAT nu poate decide nimic de capul ei...organul decizional este, conform legii, Consiliul local, care aproba infratirea.
~ Conținut șters la cerere ~
@Vali Ref. la proiect totul este ok. De legalitate este vorba. Vezi

[ link extern ]
@Kyandra
Nu vrea numai cu satul nu cu uat-eul (comuna).
Te-am rugat sa iti spui parerea fata de obiectiile mele, nu cum trebuie facut proiectul...

Intre noi fie vorba, fata de alte comunei ai mei sunt superrrrrrrrrr. Aproape ca nu dau pe la primarie decat la ordinara, cand imi predau documentele de sedinta.
De exemplu, initiatorul proiectului este dublu licentiat. El a facut proiectul si anexa la proiect. Totul se deruleaza fie pe pagina de interent, fie pe web-mail.
Proiectul este ok, dar ...citestete obieciunile, pe care le-am publicat mai sus.
Intrebarea este: are el dreptate sau eu sunt... tembel!!!
Din punctul meu de vedere topicul poate fi inchis.

Avizul din partea MAE a fost nefavorabil motivat in baza prevederilor Legii 215/2001 potrivit carora satul nu este mentionat ca unitate administrativ-teritoriala.

QED=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare autovehicule pe domeniul public adelina08 adelina08 Buna ziua, Stimati domni, sunt foarte revoltata pe Primaria din comuna unde locuiesc. azi am primit o citatie prin care sunt poftita la sediul primariei ... (vezi toată discuția)
Secretar uat, legea nr. 215/2001 si rof consiliu local Meselica Meselica Lg.215, Art. 117. - Secretarul unitatii administrativ-teritoriale indeplineste, in conditiile legii, urmatoarele atributii: h) alte atributii prevazute de ... (vezi toată discuția)
Notificare primar sau institutia primarului??? niculaucarmen niculaucarmen sunt cadru didactic si detin o hotarare judecatoreasca prin casa mi s-a aprobat decontarea transportului transportului in mediul rural. In continutul acelei ... (vezi toată discuția)