Buna ziua!
Am o parcela de teren pe numele meu si doresc sa le construiesc socrilor o locuinta. Normal dupa bunul mers al lucrurilor ar trebui sa fac vanzare-cumparare si pe teren acuma, iar apoi sa obtin AC pe numele lor. Exista o varianta mai ieftina (chiar prin judecatorie) de a trece terenul pe numele lor sau sa fac o donatie?(sotia este singurul lor copil-deci nu o sa fie atacabila donatia niciodata). Actul de v-c este cam scump si o sa am destule cheltuieli(acuma trag utilitatiile, +proiectul de proiectare, AC, etc). Ei o sa imi dea in schimb un apartament cand casa va fi gata pe care eu o sa il vand. Daca construiesc pe numele meu va trebui sa fac v-c care va costa enorm (la o casa noua de circa 250 mp). Ma gandeam dc exista posibilitatea sa fac o procura pe numele lor prin care sa ii dau voie sa construiasca (Autorizatie de constructie) pe parcela mea, iar cand casa va fi gata, inainte de intabulare sa vand terenul (casa fiind deja a lor)?
Va multumesc
Veti avea asa:
-drept de superficie pentru teren in favoarea socrilor(sau declaratie notariala ca sunteti de acord sa construiasca pe terenul dv.
-Autorizatie de constructie pe numele socrilor
-Avizele se obtin pe numele detinatorului autorizatiei, pentru-ca utilitatile deservesc imobilul nu terenul.
Vad insa ca ati cerut deja Certificat de Urbanism, daca acesta va fi emis pe numele dv, nu puteti scoate autorizatia pe numele socrilor!CU si AC trebuie sa aiba acelasi titular.
PS. D-na Andreea Lisievici, cele 2 mesaje ale dv nu cumva se contrazic?
Asa e, in ultimul mesaj am inversat proprietarul terenului cu cel al constructiei. Rectific: pentru ca socrii sa devina proprietari pe cladire fara alte formalitati, trebuie ca actele sa fie pe numele lor.
De vreme insa ce ati cerut certificatul de urbanism pe numele dvs, puteti lua in considerare si sa deveniti tot dvs proprietar si pe cladire, constituind un drept de uzufruct pentru socri. Practic ei vor avea dreptul sa locuiasca acolo cat vor trai, dar nu vor putea instraina casa.
O constructie poate fi edificata daca dumneavoastra veti avea un drept de superficie asupra terenului .
(dezmembramant al dreptului de proprietate ce va confera dreptul de a folosi imobilul , dreptul de a dispune de el , material, cat si dreptul de a-l folosi ).
Dreptul de superficie este constituit printr-un act juridic .
Dar oare nu ar fi mai bine sa fac actul de superficie, iar apoi sa cer la primarie un nou certificat de urbanism pe numele socrului meu? Primaria imediat raspunde cu "NU", dar daca am un "suport legal" nu vad de ce nu ar accepta.
Multumesc!
Asa sa faceti, act de superficie, apoi cereti alt Certificat de Urbanism, pe numele socrilor.
La ce raspunde primaria cu NU? Cred ca nu la eliberarea unui CU, nu au dreptul sa va refuze!