avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea raportului de serviciu ca urmare a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei - functionar public

Am primit preaviz pentru incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei,prin desfiintarea postului-art.99 alin.(3) L.188/1999,fara sa mi se ofere posibilitatea de a participa la un examen pentru alt post in conditiile in care mai am 2 ani pana la implinirea varstei pentru pensionare.
Codul muncii se aplica si functionarilor publici?
Contractul colectiv de munca la nivel national se aplica?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
liviucfp, utilizator
Cel mai recent răspuns: liviucfp , utilizator 08:34, 25 August 2010
contestati decizia de incetare a raporturilor de munca, solicitati criteriile avute in vedere, intrucat consider ca nu sunteti singurul din toata institutia care sunteti eliberat din functie .
Potrivit CCMUN pe anii 2007-2010, persoanele care mai au trei ani pana la pensie sunt protejate fata de alt personal cei fara copii, doi salariati din aceiasi institutie etc. Abia daca au fost eliminate acestia se poate trece la dvs. ....Parerea mea.
Contestati chiar si preavizul, desi actul care produce efecte juridice este Decizia de incetare a raporturilor de serviciu si subliniatile faptul ca nu au respectat conditiile minimale impuse de art. 6 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
ART. 6
....................................................
(5) Încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ale personalului, ca urmare a reorganizării potrivit prezentei legi, se face cu respectarea procedurilor legale aplicabile categoriei de personal din care face parte şi a prevederilor legale privind protecţia socială, pe baza criteriilor stabilite între conducerea autorităţii ori instituţiei publice şi reprezentanţii salariaţilor sau, după caz, ai sindicatelor, în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a actelor normative prevăzute la art. 5 alin. (1)-(4).
(6) În absenţa criteriilor stabilite potrivit alin. (5), la aplicarea măsurii de încetare a raporturilor de muncă sau, după caz, de serviciu, se vor avea în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă sunt îndeplinite condiţiile de pensionare, prevăzute de lege;
b) calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale individuale, realizată în condiţiile legii;
c) existenţa unor sancţiuni disciplinare, aplicate în condiţiile legii;
d) măsura să afecteze mai întâi persoanele care nu au copii în întreţinere;
e) dacă măsura ar afecta 2 soţi care lucrează în aceeaşi unitate, desfacerea contractului de muncă sau, după caz, a raportului de serviciu al soţului care are venitul cel mai mic;
f) măsura să afecteze în ultimul rând familiile monoparentale care au în îngrijire copii, întreţinătorii de familie, precum şi salariaţii bărbaţi sau femei care au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
g) alte criterii stabilite de legi speciale, dacă este cazul.

Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
florisiris, utilizator
Functionarilor publici nu li se aplica un contract colectiv de munca ci doar acordul colectiv de munca :(...
Daca institutia sustine ca reorganizarea in urma careia functia publica a fost desfiintata a avut loc drept consecinta a OUG nr. 63/2010 si nicidecum Legea nr. 329/2009?...

D.le Marius,cunosc prevederile L.188/1999 si L.329/2009(nu se refera la autoritati locale) eu fiind in administratia locala nu am gasit temeiul legal care sa - mi raspund clar la intrebarea daca pot fi disponibilizat in ultimii 2 ani pana la pensionare.
De ce prevederea privind criteriile de disponibilizare din L.329/2009 sunt preluate
,cred eu, din CCMUN /2006-2010 pentru functionarii publici din autoritatile centrale iar pentru mine nu sunt valabile.
Multumesc.
top dan a scris:

Codul muncii nu se aplica functionarilor publici, ci legea nr. 188/1999

Se aplica numai conform prevederilor ART.117/L.188/1999.

Alte discuții în legătură

Disponibilizari in institutiile aflate in subordinea ministerului muncii camelia iosif camelia iosif sunt functionar public de 20 de ani, studii superioare de lunga durata, master in politici publice si administratie publica, in functia de consilier superior ... (vezi toată discuția)
Pensionare pentru limita de varsta - functionar public iepurasul iepurasul Am indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta,am depus dosarul de pensionare,pot sa lucrez in continuare pana la primirea deciziei de ... (vezi toată discuția)