avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA- UNDE MA INCADREZ, LA VENITURI REPETITIVE SAU ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA- UNDE MA INCADREZ, LA VENITURI REPETITIVE SAU OCAZIONALE?

De cand a iesit OUG 58/2010, am citit o groaza de interpretari privind sintagma "venituri repetitive/ocazionale". Sunt in ceata totala.
Sunt profesor cu contract de munca pe termen nelimitat si am si un PFA - Traducator. Sanatatea e clar ca trebuie platita indiferent de situatie, insa nu imi este clar daca pensia si somajul trebuie platite in conditiile in care:
1. sunt angajata cu carte de munca (deci platesc deja somaj/ pensie etc).
2. nu realizez venituri un fiecare luna ( de exemplu am taiat o factura in mai si apoi am mai taiat una tocmai in iunie. Din iunie si pana acum nu am mai incasat nimic pentru ca nu am mai avut clienti. Sumele incasate sunt mici, de genul 40-80 lei/factura).
Nu inteleg unde ma incadrez, la venituri repetitive sau ocazionale? Cine stabileste daca am venituri repetitive sau ocazionale? La Administratia Financiara nu au stiut ce sa imi raspunda, mi-au spus sincer ca nu stiu nici ei pentu ca normele de aplicare sunt ambigue si contrazic legea.
Ma poate lamuri cineva, va rog mult? #-o
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 19:12, 20 Septembrie 2010
sotul e incadrat cu carte de munca si are si un PFA. pe PFA face evaluari si nu are venit regulat. de ex anul asta are o factura in martie, doua in mai si pana acum niciuna.
facturile sunt catre acelasi beneficiar(cu care are normal un contract cadru), dar nu au regularitate. in niciun caz lunar sau trimestrial/semestrial)
e incadrat la "ocazional"????????????

si daca da, trebuie sa depun la Casa de sanatate, Pensii si Somaj vreo notificare cum ca obtin venituri ocazionale?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
mychydutza, utilizator
M-am inebunit de tot, eu inca mai astept sa vad daca trebuie sa depun declaratiile sau cel mult le voi trimite prin posta cu confirmare chiar daca nu sunt bine completate, dat fiind faptul ca lucrez in invatamant si am si un mic atestat profesional PF care nu a incasat , oficial, nici un ban de aprox 4 luni.
La completarea cererii unde scrie venit net , trebuie sa imi scriu si salariu pe care l-am primit luna trecuta si sa platesc alte taxe dupa el din ce moment le trag din salar?
draga mychydutza scrie mai sus cpe pag precedenta ca nu e obligatoriu sa depunem declaratiile- suntm salvate de la cozi
Conform alin.(3) al art.3 din HG 791/2010:
- Daca suntei salariat si aveti si venituri de natura profesionala (= din PFA , profesii libere sau drepturi de autor) cu caracter ocazional, nu datorati contributii individuale la pensii si somaj si nici nu depuneti declaratii. In schimb datorati conform L95/1996 contributia la fondul de sanatate pentru venitul net obtinut chiar daca acest venit este ocazional.

Dupa modul in care eu deslusesc sensul alin.(2) al art.3 din HG 791/2010
veniturile ocazionale sunt acelea care nu sunt repetitive, adica acelea care nu sunt realizate:
- lunar ( in fiecare luna din cele 12 luni ale anului);
- trimestrial ( in fiecare din cele 4 trimestre ale anului);
- semestrial ( in fiecare din cele 2 semestre ale anului).

mychydutza din cele expuse de tine reiese ca sotul a realizat venituri in semestrul 1, sau in trimestru 1 si trimestrul 2. Nu poate fi incadrat la venituri lunare, asta e clar. Dar daca mai realizeaza ceva venituri anul asta poate fi incadrat la venituri semestriale (2 incasari in semestrul 1, x incasari in semestrul 2). Sau daca ia bani in august sau septembrie si apoi inca o data in intervalul oct-dec se incadreaza la venituri trimestriale ...
Veniturile ocazionale zici ca ar fi venituri pe care le realizezi doar in primul sau doar in cel de-al 2-lea semestru al anului. Ce se intampla daca incasezi in ian, feb. mar. ,apr. mai, iun. si iulie - dec. pauza? E venit ocazional?
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Popu, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii pfa claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Imi cer scuze daca o sa ma repet dar am citit mesajele de forum si nu reusesc sa inteleg. Am, o rugaminte: va rog sa imi explicati daca am PFA ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid intreprindere individuala - contributii? Shaloo Shaloo Buna ziua. Sunt angajat cu carte de munca la o firma si vreau sa imi deschid un II cod CAEN 9002 - activitati suport interpretare artistica (SONORIZARI). ... (vezi toată discuția)