Pe data de 14 septembrie 2007 mi-am incetat activitatea, prin demisie, la SRC Liberta SRL. Angajatorul a fost de acord sa nu mai efectuez cele 15 zile de preaviz. Atunci am primit decizia de incetare a contractului de munca, patronul spunindu-mi ca, ulterior, imi va da si cartea de munca. Fisa de lichidare nu mi-a dat si nici nu am stiut ca trebuia sa cer.
A trecut o luna si ceva, iar fostul patron spune intr-una ca nu are timp si...chef sa imi incheie cartea de munca si sa imi dea fisa de lichidare.
Eu m-am angajat in alta parte imediat dupa ce am plecat de acolo. Ii tot aman pe noii angajatori cu cartea de munca si cu fisa de lichidare.
Stiu ca fostul patron are foarte multe cunostinte la ITM si in mod sigur o reclamatie facuta acolo s-ar solda cu un esec. In plus ar dura si 30 de zile pana la primirea raspunsului. Risc sa imi pierd noul loc de munca asa.
A recurs si la amenintari de genul ca daca eu il reclam la ITM pentru nepredarea cartii de munca si a fisei de lichidare el se duce la politie si ma acuza ca i-am furat nu stiu ce aparatura din sediu!
Ce parere aveti? Cum sa obtin de urgenta cartea de munca incheiata la zi si fisa de lichidare?
Multumesc. Intre timp s-au gasit toate documentele cu regim special. Acum am plecat deja de acolo si am auzit de la fostii colegi ca fosta sefa vrea sa imi imputa anumite conturi neinchise (clienti care n-au platit facturile, furnizori la care s-au platit avanasuri dar s-a uitat acest lucru). Eu fiind persoana care se ocupa, repet in mod neoficial sau mai bine zis nu scria nicaieri ca eu trebuie sa ma ocup si mai ales nu aveam pregatirea necesara ca sa ma ocup de asa ceva, vrea sa dea vina pe mine si probabil sa ma amane cu cartea de munca si cu nota de lichidare.
As vrea totusi sa repet intrebarea din celalalt mesaj: Poate/are dreptul sa imi retina/sa nu-mi dea cartea de munca? Poate sa ma dea in judecata pentru acele nereguli avand in vedere ca nu eram angajata pe o asemenea pozitie?
Multumesc
Buna ziua!
Eu am facut contract individual de munca cu angajatorul,dar din martie si pana acum nu mi-a completat incartea de munca,in plus de asta am gasit scris cu pixul pe contract "FCM" .Sa insemne ca sunt fara carte de munca,de aici rezultand si faptul ca nu mi-a platit taxele aferente unui contract individual de munca?Daca am contractul se mai poate scrie in cartea de munca periaoda din contract?
Multumesc anticipat.
Buna ziua!
Eu am facut contract individual de munca cu angajatorul,dar din martie si pana acum nu mi-a completat incartea de munca,in plus de asta am gasit scris cu pixul pe contract "FCM" .Sa insemne ca sunt fara carte de munca,de aici rezultand si faptul ca nu mi-a platit taxele aferente unui contract individual de munca?Daca am contractul se mai poate scrie in cartea de munca periaoda din contract?
Multumesc anticipat.
Buna ziua!
Multumesc anticipat.
Revin pe acest forum legat de problema mea cu retinerea nejustificata a cartii de munca de catre angajator. Mi-am incetat activitatea si relatiile de munca acolo pe 14 septembrie. Deci:
Pe 23 octombrie am trimis un mail pe adresa Inspectiei Muncii, cu o sesizare. Adresa era special creata, se pare (!!), pentru primirea de sesizari, reclamatii. Niciun raspuns nici pana acum.
Am facut alta sesizare la ITM Giulesti in 25 octombrie. Niciun raspuns.
I-am trimis notificare scrisa la sediu, cu confirmare de primire, sa imi elibereze cartea de munca. Niciun raspuns. Am primit confirmare de primire semnata si atat.
I-am cerut de nenumarate ori, telefonic, eliberarea cartii de munca. Nu are timp, nu vrea etc.
M-a chemat la inceputul lui noiembrie sa discutam. Mi-a spus ca nu a platit impozitele aferente contractului meu de munca si, chipurile, de aceea nu imi poate inchide cartea de munca. La momentul respectiv nu stiam ca de fapt cartea de munca se poate incheia si nu depinde de plata impozitelor.
Mi-a conditionat atunci eliberarea cartii de munca de semnarea de catre mine a unei cereri de concediu fara plata pe perioada cat am lucrat la el. Am scris si semnat cererea, primind in schimb promisiunea ca in cateva zile imi va returna cartea de munca. Nimic.
Dimpotriva, cand l-am recontactat, m-a amenintat ca ne vedem la tribunal pentru ca eu, dupa ce nu am mai lucrat la firma lui, m-am dus sa lucrez la o firma concurenta. Bineinteles ca nu aveam nicio astfel de clauza in contractul de munca!!!
Ieri, 28 noiembrie, am fost in audienta la ITM Radu Voda, la inspectorul pe relatii de munca. Am lasat si o noua sesizare scrisa acolo. Stiau de sesizarile mele, dar mi-au spus ca nu se stie cat va mai dura pentru ca reclamatul se opune controlului (!!). Ca si cum nu ar avea instrumentele necesare sa il oblige sa isi achite obligatiile!
Inspectorul la care am fost in audienta a dat din umeri si a zis ca este complicat, ca patronul firmei este o persoana influenta, ca trebuia sa am grija la cine ma angajez etc etc.... Aberatii, dupa parerea mea. Si eu ce sa fac in acest timp, ma rog?? Stiau de sesizarile mele, dar eu nu am primit niciun raspuns! Este revoltator sa stai ca fraierul si sa astepti sa se faca dreptate, cand tu ai 100% dreptate.
Urmatorul pas este sa merg la tribunal. Nu mai stiu ce sa fac. Lucrez de aproape 2 luni la alta firma si imi risc si acest loc de munca din cauza lipsei cartii de munca.
Intrebarea mea este daca stie cineva cam cat poate dura si ce implica o asemenea actiune.
Multumesc anticipat si astept raspunsurile voastre, va rog.
Carte de munca
huminiuc
Buna ziua,
În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)