Pe data de 14 septembrie 2007 mi-am incetat activitatea, prin demisie, la SRC Liberta SRL. Angajatorul a fost de acord sa nu mai efectuez cele 15 zile de preaviz. Atunci am primit decizia de incetare a contractului de munca, patronul spunindu-mi ca, ulterior, imi va da si cartea de munca. Fisa de lichidare nu mi-a dat si nici nu am stiut ca trebuia sa cer.
A trecut o luna si ceva, iar fostul patron spune intr-una ca nu are timp si...chef sa imi incheie cartea de munca si sa imi dea fisa de lichidare.
Eu m-am angajat in alta parte imediat dupa ce am plecat de acolo. Ii tot aman pe noii angajatori cu cartea de munca si cu fisa de lichidare.
Stiu ca fostul patron are foarte multe cunostinte la ITM si in mod sigur o reclamatie facuta acolo s-ar solda cu un esec. In plus ar dura si 30 de zile pana la primirea raspunsului. Risc sa imi pierd noul loc de munca asa.
A recurs si la amenintari de genul ca daca eu il reclam la ITM pentru nepredarea cartii de munca si a fisei de lichidare el se duce la politie si ma acuza ca i-am furat nu stiu ce aparatura din sediu!
Ce parere aveti? Cum sa obtin de urgenta cartea de munca incheiata la zi si fisa de lichidare?
Poti face o sesizare la Ministerul Muncii in care sa explici ceea ce ti se intampla, inclusiv ce raspuns ai primit de la ITM Bucuresti cand ai fost in audienta.
Din cate stiu eu conducerea ITM Bucuresti a fost destituita, cei de acum asigura interimatul la conducere.
In cazul in care nu vei primi raspuns in termenul legal te poti adresa instantei de contencios administrativ.
Potrivit art. 8 din Legea nr.130/1999 republicata, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 4.500 lei la 9.000 lei refuzul angajatorului de a permite intrarea în incinta unităţii a organelor de control prevăzute la art. 6 din lege ori de a pune la dispoziţie acestora documentele solicitate.
Am facut aceasta sesizare la MMSSF, am depus-o astazi.
Altceva ce mai pot face? De la MMSSF mi s-a spus ca vor analiza si imi vor da un raspuns in alte 30 de zile...
Ce implica o actiune la tribunal? imi trebuie un avocat?
Partile isi pot exercita drepturile procesuale personal sau prin mandatar. Nu este obligatorie angajarea unui avocat, dar intrucat acesta este o persoana calificata prin angajarea lui veti putea beneficia de o aparare mai buna, mai profesionala.
Am avut ieri o intalnire cu un avocat. Va trimite el o adresa in numele cabinetului de avocatura prin care ii solicita fostului meu angajator ca, in termen de 7 zile, sa ma anunte cand si de unde imi pot recupera cartea de munca sau sa mi-o trimita prin posta pe adresa mea.
Avocatul a depistat greseli in decizia de incetare a relatiilor de munca, de genul: a scris gresit articolul din Codul Muncii, litera articolului etc. Nu este o decizie 100% in regula deloc.
Avocatul este sigur ca se va rezolva asa. Eu insa, cunoscind felul de a fi si ambitia stupida si prosteasca a fostului angajator, cred ca nu se va rezolva, el va ignora adresa trimisa de avocat si vom ajunge la tribunal.
Din experienta voastra, ce inseamna o astfel de actiune, cat poate dura?
Depinde de complexitatea procesului . Iin codul muncii este prevazut ca cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă, termenele de judecată nefiind mai mari de 15 zile.
Carte de munca
huminiuc
Buna ziua,
În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)