Pe data de 14 septembrie 2007 mi-am incetat activitatea, prin demisie, la SRC Liberta SRL. Angajatorul a fost de acord sa nu mai efectuez cele 15 zile de preaviz. Atunci am primit decizia de incetare a contractului de munca, patronul spunindu-mi ca, ulterior, imi va da si cartea de munca. Fisa de lichidare nu mi-a dat si nici nu am stiut ca trebuia sa cer.
A trecut o luna si ceva, iar fostul patron spune intr-una ca nu are timp si...chef sa imi incheie cartea de munca si sa imi dea fisa de lichidare.
Eu m-am angajat in alta parte imediat dupa ce am plecat de acolo. Ii tot aman pe noii angajatori cu cartea de munca si cu fisa de lichidare.
Stiu ca fostul patron are foarte multe cunostinte la ITM si in mod sigur o reclamatie facuta acolo s-ar solda cu un esec. In plus ar dura si 30 de zile pana la primirea raspunsului. Risc sa imi pierd noul loc de munca asa.
A recurs si la amenintari de genul ca daca eu il reclam la ITM pentru nepredarea cartii de munca si a fisei de lichidare el se duce la politie si ma acuza ca i-am furat nu stiu ce aparatura din sediu!
Ce parere aveti? Cum sa obtin de urgenta cartea de munca incheiata la zi si fisa de lichidare?
Angajatorul a refuzat la inceputul saptamanii trecute sa primeasca de la curier somatia din partea avocatului, in care i se cerea sa imi restituie cartea de munca. A vazut ca era de la un cabinet de avocatura, de pe plic, si a refuzat sa semneze de primire.
In somatie avocatul ii spusese ca eu pe data de 14.12 ma voi prezenta la sediul firmei, insotita de un martor, ca sa imi primesc cartea de munca. Asa am si facut. Nu era nimeni la firma, am stat jumatate de ora, cum scria in somatia avocatului. I-am lasat o instiintare in cutia postala cum ca eu am fost prezenta la sediul firmei la data si la ora indicate de avocat in somatie.
Peste nici 2 ore mi-a transmis - pe Messenger, printr-un mesaj offline (!!) - ca, de fapt, cartea mea de munca se afla la ITM de pe data de 01.12. Am incercat sa iau legatura telefonic cu el, dar mi-a respins apelurile.
M-am dus astazi la ITM unde mi s-a restituit cartea de munca.
La ITM mi s-a cerut din nou sa scriu si sa semnez ca eu in perioada in care am avut contractul de munca am fost in concediu fara plata. Am refuzat.. Mi s-a cerut din nou acest lucru pentru ca fostul angajator sa aiba inca o masura de siguranta ca eu nu voi cere plata salariilor pt perioada lucrata, avind in vedere ca nu am semnat niciun stat de plata.
Prima data cand mi s-a cerut sa scriu si sa semnez o astfel de hartie a fost la inceputul lunii noiembrie cand fostul angajator mi-a conditionat eliberarea cartii de munca de scrierea si semnarea unei cereri - antedatate - de concediu fara plata pentru toate cele aproape 3 luni cat am lucrat la el. Am facut-o. A fost doar o smecherie, pt ca el, de fapt, nu platise darile aferente contractului meu de munca.
Din aceasta cauza in cartea de munca este precizat ca am avut CFS (concediu fara salariu) pe durata contractului.
Ma bucur ca am recuperat - dupa 3 luni - cartea de munca, totusi.
Avocatul sustine ca il pot da in judecata pentru inselaciune, pentru ca m-a indus in eroare conditionindu-mi eliberarea cartii de munca de semnarea acelei cereri de concediu fara plata. Nu cred ca o voi face...
Multumesc pentru sfaturi si sper sa fie de ajutor si altora.
Aveti idee care este durata maxima legala in care angajatorul trebuie sa-mi dea cartea de munca dupa incheierea preavizului de incetare a CIM in cazul demisiei? Eu am terminat preavizul pe 7 decembrie si nu mi-a dat nici banii pe 5 zile lucratoare din decembrie si 10 zile de concediu de odihna pe care le mai aveam si pe care nu m-au lasat sa le iau in perioada de preaviz..
In general angajatorii platesc drepturile de lichidare odata cu plata salariilor aferente lunii respective pt. toti angajatii . Iar ITM vizeaza carnetul de munca al persoanei lichidate dupa depunerea ultimului stat de plata in care aceasta figureaza. Deci, daca ati lichidat in decembrie, drepturile ar trebui sa le primiti in ianuarie, la data stabilita pt. plata salariilor, iar carnetul de munca - pana la finele lunii ianuarie.
Carte de munca
huminiuc
Buna ziua,
În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)