avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau testament?

Buna ziua,
Bunica si tatal meu sunt proprietari 50-50 la un apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa bunicul meu ( tatal meu fiind singurul copil al lor).
In cazul in care bunica ar vrea sa-mi cedeze partea ei mie ( singurul nepot) care ar fi actul pe care sa nu-l poate ataca tatal meu?
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 22:22, 3 Septembrie 2010
Ar fi vanzare-cumparare asa cum s-a spus mai sus, dar cu achitarea reala a pretului (deci nu o vanzare-cumparare care este de fapt donatie). O alta posibilitate este un contract de intretinere. Dar in ambele cazuri tatal dumneavoastra cel mai probabil va afla.
Ar mai fi varianta testament. Bunica ar putea dispune prin testament in favoarea dumneavoastra doar de jumatate din bunurile ei astfel incat tatal sa nu considere ca i s-a incalcat rezerva. In acest caz veti deveni proprietar doar la moartea ei, si veti fi in indiviziune cu tatal.
As dori sa devin mostenitor la moartea bunicii mele. De fapt pe mine nu ma intereseaza decat sa nu poata instraina tatal meu casa fara acordul meu la "sfatul" unor terte persoane implicate "sau nu ".
Cred ca nu sunteti lamurit cum stau lucurile, deci:
-tatal dvs. fiind unicul mostenitor va culege intreaga mostenire la decesul bunicii, dvs neavand absolut nici un drept, tatal putand sa instraineze averea dupa bunul plac,
-puteti mosteni averea bunicii doar in masura in care tatal decedeaza inainte mamei sale, adica a bunicii ( predecedeaza) - lucru putin probabil si astfel culegeti ceea ce ar fi cules daca ar fi fost in viata adica intreaga mostenire- in speta imobilul.
-n-am mai pus la socoteala o situatie in care decedeaza bunica , mostenirea ramane a tatalui , care ulterior se casatoreste , apoi decedeaza tatal si mai ia si sotia supravietuitoare o cota de 1/4 din imobil, iar dvs. ramaneti cu restul .
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
lucille21 a scris:

Buna ziua,
Bunica si tatal meu sunt proprietari 50-50 la un apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa bunicul meu ( tatal meu fiind singurul copil al lor).
In cazul in care bunica ar vrea sa-mi cedeze partea ei mie ( singurul nepot) care ar fi actul pe care sa nu-l poate ataca tatal meu?


cum asa?
de ce jumu/juma?
ori 1/2 +1/4, ori bunica a renuntat la mostenirea sotului, 1/4+ 3/4?
oricum, o cesiune de drepturi succesorale, cred..ca sa fie in contradictoriu cu dvs..tatal dvs:)
contract de vanzare-cumparare e cea mai sigura modalitate.

Alte discuții în legătură

Testament favorabil nepoatei ContSters27400 ContSters27400 Bunica, avand varsta de 85 ani, doreste sa lase prin testament partea de casa pe care o are in proprietate, nepoatei, privandu-l de dreptul mostenirii pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire petrolul30 petrolul30 Buna ziua, Am si eu o problema de lamurit, daca ma puteti ajuta. Bunicul meu are 2 copii: baiat (tatal meu) si fata. Bunica mea a murit de mult timp. ... (vezi toată discuția)
Succesiunea baciu mihaela baciu mihaela vreau sa stiu ce se poate face in cazul in care un mostenitor nu vrea sa se prezinte la succesiune! dar sa va prezint cazul meu mama mea a decedat acum o ... (vezi toată discuția)