Va propun o grila care a fost data in 2007 la examenul de admitere la INM.
Cum o comentati? Va rog sa justificati raspunsul.
Eroarea asupra substantei obiectului actului juridic civil:
a) se sanctioneaza cu nulit relativa, cu exceptia cazului in care victima erorii a executat, dupa incheierea actului, prestatia promisa;
b) nu poate exista in cazul partii lipsite de discernamant la incheierea actului;
c) nu poate fi invocata in cazul actelor cu titlu oneros decat daca se doveste ca cealalta parte cunostea, la data incheierii actului, existenta erorii.
Raspunsul lit.b
Lipsa discernământului, la încheierea actului juridic, constituie un caz de nulitate relativă – iar nu de nulitate absolută – deoarece în exprimarea voinţei nu se relevă inexistenţa consimţământului, ci un viciu al acesteia.Discernamântul este acea conditie de valabilitate a consimtamântului potrivit caruia subiectul de drept trebuie sa aiba puterea de a aprecia, de a discerne efectele juridice care se produc în baza manifestarii sale de vointa.
Eroarea asupra substantei obiectului:
a) se sanctioneaza cu nulit relativa, cu exceptia cazului in care victima erorii a executat, dupa incheierea actului, prestatia promisa- as lua-o ca valabila, pt ca error in substantiam este sanctionata cu NR, iar daca partea a executat prestatia, inseamna ca a confirmat tacit NR. De ce nu ar fi si aceasta varianta corecta?
b) nu poate exista in cazul partii lipsite de discernamant la incheierea actului- varianta data de ei. Este corecta si asta, pt ca lipsa discernamantului exclude orice viciu de consimtamant. Nu am dubii aici.
c) nu poate fi invocata in cazul actelor cu titlu oneros decat daca se doveste ca cealalta parte cunostea, la data incheierii actului, existenta erorii - printre conditiile de existenta a erorii- viciu de consimt se numara si aceasta: cealalta parte sa fi cunoscut ca elementul asupra caruia poarta eroarea este determinant pt incheierea actului- se ref la actele oneroase. De ce nu au luat si aceasta varianta???
Multumesc.
AM STUDIAT LA CRAIOVA DECI NU AM CARTI DE BUCURESTI AM INCEPUT SA INVAT DESI URMARIND DISCUTIILE DE AICI M-AM SPERIAT UN PIC SI AS VREA SA INCEP CU DREPTUL ADICA SA AM BIBLIOGRAFIA RECOMANDATA DE CEI CARE AU REUSIT SA INTRE
raspuns coresct b- pentru ca "falsa reprezentare a realitatii trebuie sa fie indreptata catre o persoana in deplinatatea facultatilor mintale, in caz contra degeba se adreseaza unei persoane fara posibilitatea psihica de a cade in aceasta eroare. deci se poate spune ca cei fara discernamant sunt imuni la erori
nu este nici a. Pai executarea prestatiei de catre victima erorii, nu echivaleaza automat cu acoperirea viciuluio si a nulitatii relative. Se presupune mai repede ca prestatia este executata ca urmare a erorii, si atrage tot nulitatea relativa.
nu este c..pt ca nu e necesar ca partile sa cunoasca eroarea. Ba mai mult e absurd , si nu poate fi vorba de o eroare , daca partyile cunosc falsa reprezentare a realitatii , si isi dau consimtamantul la incheierea actului.