avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum refuz antena gsm pe bloc?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum refuz antena gsm pe bloc?

va rog spuneti-mi si mie care este procedura prin care se aproba montarea unei antene gsm pe bloc? Eu nu sunt de acord cu ea, datorita radiatiilor puternice pe care le produce. Asociatia a organizat sedinta, dar in general la sedinte nu vin mai mult de 7, 8 oameni, la 5 scari de bloc. Exista posibilitatea (nefericita) sa se aprobe prin vot al celor prezenti? este corect un vot de, sa zicem, 4 la 3..in conditiile in care toti ceilalti sunt absenti? Dat fiind ca este vorba de proprietatea tuturor celor prezenti, nu ar trebui ca acceptul sa vina in urma semnarii de catre fiecare apartament a acordului? Unde pot apela in cazul in care se va vota in cativa oameni si presedintele blocului (care probabil e deja mituit) va aproba in numele tuturor? Din cate stiu terasa blocului este spatiu comun, deci imi apartine si mie, ca proprietar. Va rog ajutati-ma, sunt in mare criza de timp. Multumesc
Cel mai recent răspuns: vlad_s , utilizator 11:34, 9 Iunie 2011
aureliangl a scris:

Exista si o recomandare a Ministerului sanatatii in sensul de a nu se amplasa antene GSM


Ce recomandare? Din ce data si ce numar?
Locuiesc la etajul 9 (din10) al unui bloc si de 3 saptamani mi s-a implantat un stimulator cardiac bicameral. Cum ma pot opune cu succes la instalarea unei antene GSM care imi poate cauza prejudicii de sanatate ce pot fi chiar fatale?
In acest caz (asa cum prevede legea) "avizul proprietarilor direct afectati" capata un nou sens, nu? Pentru ca pana acum prin "direct afectati" erau considerati doar cei de la ultimul etaj.
Poate unor persoane le este greu sa caute pe adresa Institutului de Sanatate Publica si-am extras :

Raportul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.
[ link extern ] /
2. Expunerea la campurile de radiofrecventa provenite de la statiile de baza de telefonie mobila montate pe acoperisurile blocurilor. Responsabil Irma Eva Csiki
In Romania, la sfarsitul anului 2005 erau in jur de 14 milioane de utilizatori de telefoane mobile. In prezent, in Romania exista patru operatori de telefonie mobila. Acestia opereaza in benzile de frecventa de 450 MHz, 900 MHz si 1800 MHz. Exista cateva mii de statii de baza (SB) si multe din ele sunt utilizate in comun de mai multi operatori. Aceste SB sunt adesea montate pe terasele blocurilor sau birourilor. Populatia care locuieste in aceste cladiri este ingrijorata ca expunerea la campurile electromagnetice (CEM) de radiofrecventa (RF) poate duce la consecinte adverse asupra sanatatii. Riscul presupus este perceput ca fiind mare din cauza ca tehnologia este nefamiliara. In Romania expunerea populatiei la CEM este reglementata prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1007/2002, armonizat cu recomandarea UE 519/1999. Obiectiv: Acest articol investigheaza nivelul de expunere la campuri RF din vecinatatea statiilor de baza de telefonie mobila montate pe terasele cladirilor. Metoda: Baza de date alcatuita cu ocazia acestui studiu contine 227 de masuratori de expuneri la cam RF selectate pe frecvente, efectuate in vecinatatea SB amplasate pe terasele blocurilor, in 7 judete (12 orase), in perioada 2005 – 2006. Densitatea de putere RF a fost masurata la solicitarea populatiei ingrijorate, de catre institutii competente.
Rezultate: 92 % din aceste masuratori au fost efectuate in interior, in timp ce restul de 8% pe terasele cladirilor. Densitatea de putere cea mai mare din cele 227 de masuratori a fost de 0.0899 W/m2 adica 4.49% din limita de expunere pentru populatia generala de 2 W/m2. Aceasta valoare a fost gasita pe terasa unui bloc. Valoarea mediana a fost de 0.0095 W/m2 (0.48% din limita de expunere). Valorile cele mai mari au fost gasite in Bucuresti (0.0038 - 0.0899 W/m2) si in judetul Prahova (0.0045 - 0.063 W/m2), dar toate sunt cu mult sub limite.

Concluzii: Toate densitatile de putere RF masurate sunt considerabil mai mici - variind intre < 0.00001 si 0.0899 W/m2 – comparativ cu limitele recomandate pentru populatia generala de normele nationale si internationale. Pe aceasta baza putem sa afirmam ca sansa aparitiei de probleme de sanatate pentru populatia care traieste in apropierea statiilor de baza atribuibila expunerii la campurile electromagnetice RF provenind de la antene este extrem de mica.
Coordonarea Centrului de Documentare OMS
Din anul 1992, Secretariatul Stiintific din Institutul de Sanatate Publica Bucuresti a fost desemnat Centru de Documentare OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii, Biroul Regional pentru Europa - OMS/EURO). Responsabilul acestui centru este Irma Eva Csiki. Activitatea Centrelor de Documentare OMS este coordonata de Departamentul de Informare, Dovezi si Comunicare al Biroului OMS/EURO de la Copenhaga. Conform Mandatului, scopul principal al Centrelor de Documentare OMS este diseminarea in tarile membre OMS din Europa de informatii elaborate in cadrul Biroului OMS/EURO. Centrul de Documentare OMS al Institutului de Sanatate Publica Bucuresti este partener oficial al Proiectului Health Evidence Network (HEN) al Biroului OMS/EURO.
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
Adriantot, moderator
Multumim @adiantot. Da cine cauta ... gaseste!
As avea o intrebare pertinenta pentru @cameliadinut: intr-adevar implantarea unui stimulator cardiac nu este o gluma, asa ca va inteleg ingrijorarea, insa, medicul specialist ce v-a recomandat in acest sens? V-a dat voie sa folositi telefonul mobil? Stiati ca folosind telefonul mobil la o distanta apreciabila de statia de baza este mai periculos decat expunerea la radiofrecventa statiei de baza din bloc? De ce? Pentru ca, pentru a "colabora" cu statia de baza, telefonul este nevoit (automat) sa foloseasca o putere de emisie mai mare, telefonul fiind lipit in toata aceasta perioada de urechea celui care il foloseste. Ati observat ca datorita consumului din baterie, telefonul se incalzeste pur si simplu? Se incalzeste mai mult atuci cand distata dintre SB si locul din care se telefoneaza este mai mare si atunci cand utilizatorul vorbeste si "uita" sa se mai opreasca...
Inca o data va spun, cereti sfatul medicului specialist, pentru ca chiar s-ar putea ca procesorul stimulatorului cardiac sa o ia razna din cauza emisiei telefoanelor mobile. De asemenea, nu va apropiati prea mult de statiile de emisie radio si televiziune, unde puterile de emisie sunt impresionante. Mai sunt si alte zeci si zeci de surse de radiofrecventa care "bantuie" eterul, la tot pasul ( mai nou, toate pravaliile si-au montat dispozitive electronice care "baleiaza" cu radiofrecventa clientii care ies pe la casele de marcat, pentru a-i depista pe cei care nu achita anumite marfuri). Va spun din experienta.
Cu stima, Adam Grecu.
Persoana de la OMS responsabila de proiectul telefoanelor mobile, Michael Rapercholli, este un fost consultant pentru industria de telefoane mobile. De obicei ei invoca doar efectul termic al antenelor, care întradevăr nu este periculos.
romibaro a scris:

din pacate lumea e prost informata si se uita la toate aberatiile din mass media. organizatia mondiala a sanatatii nu a gasit vreun efect nociv al echipamentelor GSM si il gasesc jurnalistii! trist...
[ link extern ] /


Persoana de la OMS responsabila de proiectul telefoanelor mobile, Michael Rapercholli, este un fost consultant pentru industria de telefoane mobile.

Alte discuții în legătură

Antena gsm Severinaturcu Severinaturcu Buna seara! De curand a aparut o noua problema in blocul in care locuiesc de aproape 20 de ani. Presedintele blocului a venit cu propunerea punerii unei ... (vezi toată discuția)
Montarea antenelor gsm pe bloc Maciuca Maciuca Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc alcatuit din cinci scari. Vecinii de pe scara mea(E) DORESC MONTAREA antenelor GSM DEASUPRA noastra. Nu au primit semnaturile ... (vezi toată discuția)
Controlul medical pentru angajatii care lucreaza la videoterminale cetatean_european cetatean_european Continuare de aici: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage?topicID=508519 Tot de la [b]Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in ... (vezi toată discuția)