Sa demaram invatatul puternic.X-(
Eu nu mai dau la sng pana cand se hotaraste, ca nu am nimic cert, ca si ceilalti colegi ai mei de pe forumul sng.X-(
Ramane inm ianuarie.
Deschid lupta pt invatat, repetat si hai sa intram odata, , poate acum reusim.!
=D>=D>
Cei care dau in august, cu drag ii asteptam sa participe la discutii.
Eu particip. Cine mai daruieste masa in ianuarie 2011? Hai ca m-am enervat, da rau de totX-(
Eu nu inteleg sub nicio forma aceasta grila din 2010:
Un studiu european: Aproximativ 40% din populatia adulta a Romaniei si peste jumatate din cea varstnica sufera din cauza colesterolului ridicat. Acesta genereaza, la randul lui, boli precum: hipertensiune arteriala, dislipidemie, diabet zaharat s.a. Dintre bolile cauzate, prima este fatala pentru categoriile de populatie amintite. Drept urmare....
Care dintre urmatoarele afirmatii este continuarea cea mai logica a enuntului de mai sus?
(A) populatia tanara a Romaniei nu este afectata de bolile rezultate din cresterea colesterolului.
(B) aproximativ doi din trei romani mor din cauza afectiunilor vasculare grave, provocate de nivelul ridicat de colesterol.
(C) nivelul ridicat al colesterolului ataca numai o parte din populatia adulta si varstnica a Romaniei.
(D) afectiunile vasculare grave, provocate de nivelul ridicat de colesterol, sunt o forma de hipertensiune arteriala cronica.
(E) diabetul zaharat se asociaza cu bolile inimii din cauza colesterolului crescut din organism.
Raspunsul lor este B. Mie mi se pare a fi C si nu vad nicio legatura intre informatiile prezentate de ei in cerinta (40% din adulti si peste jumatate din batrani) si numarul la care ajung (2 din 3 romani). Poate ma lumineaza si pe mine cineva...
Nu cred ca au relevanta acele procente. Ele pot sa fie adevarate sau nu, mai ales ca se spune "aproximativ doi din trei".
Ceea ce are relevanta dupa mine este caracterul "fatal" al primei boli enumerate, si faptul ca intre variantele de raspuns, doar la b) se vorbea despre "moartea" celor afectati.
Mie mi s-a parut normal sa fie b) cand am rezolvat grila asta.
Eu m-am gandit asa: 40% din adulti si mai mult de jumatate din varstnici ar fi aproximativ 50% din populatie sau chiar mai putin tinand cont ca nu i-am luat in considerare pe tineri. Din acesti 50% care au colesterol ridicat nu toti mor, ci doar cei cu hipertensiune. Deci un procent mult mai mic de 50% din romani moare din cauza colesterolului. 2 din 3 romani din raspunsul lor e fals, judecand strict dupa cifre. Poate ma insel si grila nu ar trebui abordata matematic, dar eu nu pot ignora faptul ca raspunsul lor e matematic gresit.
Raspunsul lor nu e gresit matematic, pentru ca nu se da ce procent din totalul populatiei e considerata populatie tanara, cat e considerata adulta si cat batrana.
Deci, in functie de aceste date care nu se dau, e posibil ca cei care mor de hipertensiune dintre cei 40% din populatia adulta si 50% din cea varstnica, sa fie chiar 2 din 3.
Daca nu sunt date suficiente pentru a calcula acest "2 din 3", nu inseamna ca el e gresit. Din cauza asta am mers doar pe argumentul celalalt, cu legatura intre "fatal" care este "cauzator de moarte".
Parerea mea.
Da, ai dreptate. Nu se da nici procentul tinerilor, adultilor si batranilor din Romania, si nici cati tineri sunt afectati de colesterol, ca sa putem calcula daca 2 din 3 e corect sau nu. In lipsa de date, raspunsul tau e cel mai ok.
Multe grile se bazeaza si pe o logica matematica. Deja m-am zapacit, nu mai stiu cum sa le abordez. #-o
Sng 2011
renegation
M-am gandit ca mai sunt doar cateva zile din acest an si nu mai este nici o sansa ca SNG-ul sa afiseze vreo data pentru acest examen.
Va atasez mai jos ... (vezi toată discuția)