Buna ziua.
Sotul soacrei mele a decedat. Din prima casatorie a acestuia exista un baiat, care nu s-a ocupat niciodata de tatal sau. Cu 10 ani in urma, socrul meu a facut un testament, la notar, in care soacra mea devenea, in cazul decesului sau, unica mostenitoare si rezervatara, socrul meu declarand ca l-a despagubit pe fiul sau din prima casatorie. Apartamentul este cumparat impreuna de soacra mea si de socrul meu.
Avand in vedere partea fiecaruia din apartament, avand in vedere testamentul cu tot ceea ce contine acesta- inclusiv cu faptul ca l-a despagubit pe fiul sau- , avand in vedere ca acesta nu s-a ingrijit deloc de el, acest lucru putand fi dovedit cu martori, fiul din prima casatorie are vreun drept?
Cati copii a avut socrul dumneavoastra in total? Din mesaj ar reiesi minim 2: unul din prima casatorie si unul cu care sunteti casatorita dumneavoastra.
Unul din prima casatorie. Sotul meu nu este fiul sau, ci doar al soacrei mele. Si cu toate acestea, noi ne-am ocupat si ne ocupam in continuare atat de sotul soacrei mele ( care a decedat) si de soacra mea ( in viata). Fiul acestuia l-a vazut de 2 ori in 25 de ani.
Intr-adevar si fiul are dreptul la o cota din bunurile tatalui. In cazul dumneavoastra, socrul ar fi putut dispune linistit in favoarea sotiei sale doar de o parte din averea sa (este vorba cam de 9/16). Dar daca socrul dumneavoastra sustine prin testament ca a avut grija intr-un fel de acesta, inseamna ca poate i-a donat ceva in timpul vietii si astfel se schimba putin datele problemei. Ideea este ca daca fiul nu isi manifesta in nici un fel dorinta de a intra in posesia mostenirii, in caz de litigiu, puteti invoca ca acesta, de fapt, nu a acceptat mostenirea de la tatal sau.