avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... extinderea perioadei pt care solicit despãgubiri în ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

extinderea perioadei pt care solicit despãgubiri în baza art. 73 din legea 64/1991

bună ziua,
în 2006 am formulat cerere în justiție pt acordare despăgubiri pt folosirea fără drept a unei realizări tehnice ce îmi aparține, intervalul de timp l-am precizat a fi ultimii trei ani, anteriori depunerii cererii; am mai solicitat obligarea la încheiere contract referitor la drepturile bănești ce mi se cuvin pt folosirea în continuare a respectivei realizări tehnice; în prezent stadiul procesului este tot la fond, astfel că pentru intervalul 2006-2010 obligarea la încheierea de contract nu mai este de actualitate.
vă rog să mă lămuriți cum aș putea solicita ulterior despăgubiri și pt perioada 2006-2010, eventual perioada 2006-data pronunțării unei hotărîri pe fond,în cadrul aceluiași dosar.
vă mulțumesc i. bodic
Cel mai recent răspuns: Sorin Eduard Pavel , Avocat 11:33, 13 Octombrie 2010
bună ziua,

- mulțumesc pt lămuriri; termenul de 20 de ani se referă la invenție, iar nu la realizare tehnică; se susține că cele două forme de proprietate intelectuală au regimuri juridice diferite, formula mutatis mutandins nu ar funcționa,
- mai întâi, curtea constituțională urmează să judece cererea pârâtei privind controlul art 73 în raport cu art 16 și 53 din Constituție,
- apreciați că ar fi necesar să angajez un avocat specializat în drept constituțional, dat fiind că pârâta este reprezentată de Stoica & Asociații ?!
referitor numai la exceptia de constitutionalitate, va rog sa nu considerati cele spuse de mine in ultimul mesaj postat tot astazi (daca ati apucat sa-l cititi).

procedura judecarii exceptiei este inter partes si dvs sunteti citat (a se vedea Lege nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale). Astfel ar fi de dorit ca in fata CC sa fiti reprezentat, asa cum ati spus, de un avocat specializat in drept constitutional.

Referitor la durata de protectie a solutiei tehnice, avand in vedere ca aceasta este "ceva mai putin decat brevetul" (nu indeplineste cumulativ conditiile de activitate inventiva, noutate la nivel mondial, aplicativitate industriala), partea adversa poate foarte usor sa argumenteze ca o durata a contractului mai mare de 20 ani, nu poate poate fi justificata.

Cu stima
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
Sorin Eduard Pavel, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescripþia extinctivã în cazul realizãrilor tehnice reglementate de art. 73/lg.64/1991 bodic bodic buna seara, ref la data inceputului prescriptiei dreptul la actiune in temeiul art. 73/lg. 64/1991,privind: - constatarea existentei dreptului de a fi ... (vezi toată discuția)
Art. 73 din lg 64/1991 bodic bodic bună ziua, aș dori să aflu dacă, într-adevăr, alin 1 al art. 73 poate fi considerată regula generală, iar alin. 3 al aceluiași articol ar ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa brevetez inventii din cauza modificari taxelor aaee aaee Adrian din Lugoj : http://inventiiaea.piczo.com As dorii sa stiu unde se depune si ce taxe trebuie sa platesc pentru a deschide o actiune de recunoastere ca ... (vezi toată discuția)