avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau vanzare-cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau vanzare-cumparare?

Buna ziua,
Am si eu urmatoarea problema: in urma succesiunii, mama a mostenit un teren de la bunica mea, iar acum doreste sa mi-l cedeze mie. Eu sunt unicul ei copil. Nu au trecut 3 ani de cand a mostenit acest teren. S-ar considera specula daca am face act de vanzare-cumparare? Ar fi mai convenabil dpdv al taxelor sa imi dea acest teren prin donatie? Este donatia riscanta si ar putea cineva sa imi conteste dreptul la acest teren ulterior?
Va rog sa ma sfatuiti care ar fi cea mai buna si sigura varianta. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2008
pliciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:17, 15 Ianuarie 2008
Reziliati contractul si faceti altul...:D
Nu se mai poate asa usor acum. Oricum, cand e vorba desprre credit ipotecar e mai dificil sa treci doi oameni ca si cumparatori, daca numai unul face credit. Mai mult, unele banci nu accepta 2 persoane straine (adica fara a fi rude sau afini) sa apara pe acelasi contract de creditare.
Vorbeste la banca si vezi daca au ei vreo solutie, ca totul depinde de ei. Oricum, ai putea face un contract de imprumut intre logodnic si tine privitor la avans, dar asta daca i-ai dat tu banii de avans. Ori un contract de imprumut de fiecare data cand platesti o rata. Ori... nu stiu asa sa-ti spun, depinde de ce te temi exact... sunt mai multe solutii fata in fata.
Pt pliciu, pt ca el este cel ce a initiat subiectul, pt. ceilalti nu au decat sa deschida alt subiect.
Atat timp cat sunteti singurul mostenitor nu inteleg pt. ce aveti nevoie de un cat de proprietate, fie el donatie sau vanzare cumparare?
Faceti un act prin care viitorul sot sa va recunoasca ratele pe care le-ati platit si pe care sa il completati lunar cu recunoasterea acestuia pentru sumele achitate de dvs.

Oricum pastrati toate actele ce pot dovedi participarea dvs. financiara.
Se duc la notar o data pe luna? Cam aiurea... De-aia ma gandeam la un contract de imprumut, caci poate fi facut si sub semnatura privata si e ca si cum ati completa un formular acasa. Atata tot. Nici nu pare foarte paranoid...
Ca declaratia aia trebuie data la notariat, altfel poate fi contestata usor, pe baza relatiilor afective dintre cei doi... Etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)
Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren dolinay dolinay Buna ziua. Mama are un teren pe care a fost eliberat o autorizatie de construire. Constructia am efectuat noi, eu si sotul meu, astfel ne am inteles sa facem o ... (vezi toată discuția)