Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului.Vezi agenda evenimentului și participă →
Buna,
Am nevoie de sugestiile cuiva specializat pe drept penal va rog.
O persoana, pe diverse motive,imi solicita sume de bani necuvenite. Nu exista dovezi, nici documente scrise care sa ateste ca eu am vreo datorie fata de persoana in cauza. Exista doar amenintarile zilnice ale respectivei persoane. Amenintari ce imi pericliteaza integritatea. Respectivul barbat mi-a transmis ca este dispus sa faca orice sa recupereze acea suma de bani care i se cuvine.
Am fost la politie si am depus o plangere pentru amenintare, insa nu stiu cat de multe voi rezolva prin asta. Mi-au fotografiat mesajele pe telefon.
Spuneti-mi va rog cum pot rezolva problema intr-un mod cat mai eficient pentru mine. Eu vreau doar sa fiu lasat in pace
Nu era vorba de nici un imprumut!!!
Este vorba despre o relatie intrerupta. Am fost cu cineva, parintii ei ne-au trimis niste bani acum 6-7 luni pentru rezolvarea unor probleme comune, eu am fost destinatarul sumei de bani, ea in acel moment nu putea ridica banii. acei bani s-au folosit in scopuri comune, si au fost oferiti ca sprijin. Parinitii, au trimis bani copilului lor, prin mine. Acum , despartiti fiind, parintii considera ca eu am beneficiat de acea suma de bani, si isi cer drepturile. Pe de alta parte, prieteni ai fostei prietene, imi solicita diverse sume de bani, in numele ei - de acolo si subiectul, pentru ca respectivii nu s-au dat inapoi de la amenintare sau santaj. Datorii facute de ea, pe care eu ar trebui sa le achit. In trecut, fiind impreuna, priveam orice problema ca un cuplu, inclusiv problema financiara. Acum insa, nu mai am nici o raspundere morala.
Am ceva notiuni de drept, inca ma straduiesc sa termin dreptul, chiar daca l-am inceput acum ceva vreme. V-am expus fiecare situatie obiectiv, si directionat catre un posibil cap de acuzare, permitandu-mi sa incadrez eu faptele dupa gravitate si circumstante. N-am vrut sa alunecam in toate ramurile dreptului (inca unpic ne chinuim si intram si in dreptul familiei) tocmai de aceea v-am expus la obiect, franturi ale povestii.
Multumesc.
problema acum este ca parintii fetei ( care probabil este foarte lezata de recenta despartire si incearca sa se razbune ) solicita sume de bani pe care i-a cheltuit copilul lor. Ok, ei ne-au ajutat in perioada in care eram impreuna, toata stima, dar de acolo si pana la a cere suma aceea de bani inapoi, e distanta lunga.
Tocmai de aceea, eu consider ca toate circumstantele legale ma avantajeaza in acest caz. Banii au fost oferiti, nu exista nici un document care sa ateste un eventual imprumut, sau o data de rambursare a banilor de catre mine.
Intreb....
Cred ca ar fi bine sa incercati sa discutati impreuna pentru a gasi o cale de stingere a conflictului sau daca nu sa formulati plangere penala,in situatia in care puteti dovedi cele mentionate.
Puteti rezolva problema si pe cale aunei actiuni civile.
raoul26 a scris, in 5 Oct 10:08 O persoana, pe diverse motive,imi solicita sume de bani necuvenite. Nu exista dovezi, nici documente scrise care sa ateste ca eu am vreo datorie fata de persoana in cauza.
(… ) Respectivul barbat mi-a transmis ca este dispus sa faca orice sa recupereze acea suma de bani care i se cuvine. raoul26 a scris, in 5 Oct 11:25 Omul pretinde ca ii datorez o suma de bani, atat lui cat si catre terte persoane.
Rolul lui este atat de pagubit cat si de "recuperator" pentru alti asa zisi pagubiti.
(… ) Banii astia nu ii apartin. Pur si simplu inventeaza datorii doar ca sa se razbune pe mine pentru alte situatii dintre noi. raoul26 a scris, in 13 Oct 19:52 cred ca problema aluneca spre drept civil. Vad ca respectiva persoana acum ma "ameninta" ca ma va da in judecata pentru recuperarea banilor "imprumutati".
(… ) Persoana X, mi-a dat in ziua Y, de buna voie si nesilita de nimeni ( nu voi intra in detalii ) o suma de bani pentru a o folosi in scopuri personale. Eu am replicat "vai, nu se poate, o sa vi-i returnez! - nu, nu e nevoie, etc, si alte politeturi". (sublinierea imi apartine) raoul26 a scris, in 13 Oct 21:24 Este vorba despre o relatie intrerupta. Am fost cu cineva, parintii ei ne-au trimis niste bani acum 6-7 luni pentru rezolvarea unor probleme comune, eu am fost destinatarul sumei de bani, ea in acel moment nu putea ridica banii. acei bani s-au folosit in scopuri comune, si au fost oferiti ca sprijin. (sublinierea imi apartine) raoul26 a scris la 21:30 solicita sume de bani pe care i-a cheltuit copilul lor (sublinierea imi apartine)
Cum e, de fapt, cu banii?!
Dupa acest rezumat cititi si dv ce-ati tot scris: ba una, ba alta… Ba ca banii au fost pt dv si ii veti rambursa (dar ati fost refuzat – ziceti dv, dar celalalt, se pare, zice altfel) Mai apoi scrieti ca e vorba de un ajutor “comun” – pt fiica lor, dar bla bla bla…
Cand i-ati cheltuit in comun – ca ajutor de la parintii ei – cand i-a cheltuit copilul lor…
Despartirea in cauza o fi avut loc la scurt timp dupa primirea acelor bani?! E important in cazul in care veti fi chemat in instanta (dar nu trebuie sa declarati si aici)…
raoul26 a scris: N-am vrut sa alunecam in toate ramurile dreptului (inca unpic ne chinuim si intram si in dreptul familiei) tocmai de aceea v-am expus la obiect, franturi ale povestii.
Pai cum sa nu se ajunga la asa ceva cand dv ati “expus la obiect” :O ba o varianta ba alta?
In instanta civila mai multe sanse de castig au parintii fetei – pentru ca e chestiunea “delicioasa”: cuvantul unuia impotriva cuvantului celuilalt – cazuri in care, de regula, castiga persoana "mai" credibila la modul general; adica: ce fel de persoana este in societate s.a. de gen. Iar parintii au dovada ca au trimis niste bani catre dv – si-au ajutat fiica si au trimis banii “prin” dv deoarece ea nu-i putea ridica – ati scris-o dv. Se poate presupune – si pe buna dreptate – ca acesti parinti au fost nevoiti sa faca asta, altfel ar fi trimis banii direct fetei…
De regula, pentru imprumuturi e necesar sa fie ceva scris pt ca instanta sa admita o cerere de gen dar fiind vorba despre o relatie amoroasa se poate admite actiunea deoarece persoana care a imprumutat a avut incredere in cea pe care a imprumutat-o…
Puteti merge inainte cu plangerea pentru amenintare… N-aveti ce pierde… Doar ceva timp, eventual…
In raport de precizari,nu se regasesc elementele incadrarii sub incidenta infractiunii de amenintare pentru ca dvs nu ati facut referire ca sa fi fost amenintat de o persoana cu savarsirea unei infractiuni
Aspectul ca ,pe fondul relatiilor existente la momentul respectiv intre dvs si fiica celor care au avansat imprumutul financiar,care nu poate fi probat in conditiile legii,trebuie solutionat in conditii decente,direct cu persoanele in cauza